Glasba
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 13 glasov Ocenite to novico!
Red Five Point Star
Glasbeno dogajanje na 22. izvedbi Trnfesta so sklenili člani zasedbe Red Five Point Star. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Red Five Point Star in Big Band Vrhnika
Red Five Point Star je svoje moči sinoči združil z Big Bandom Vrhnika. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Repertoar:
 - The Contender
- I'll Grow Old
- Midnight Dancing
- Trbowska
- Worst Case Scenario
- Social Security
- Nova revolucija
- Smaltown Sis'
- Creatures
- Underground
- Petk
- Girl
- Why Don't You
- Skank Down
- Our Van
---------------------------
- Moj živleje
- Viva Las Vegas
Zadnji Trnfest?
Usoda festivala visi v zraku. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Dodaj v

Foto in video: Zadnji večer druženja pod napisom Zadnji Trnfest?

MMC na sklepnem dogodku zadnjega Trnfesta?
1. september 2013 ob 10:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zadnji Trnfest? 33 dni poletnega dogajanja za ljubitelje glasbe, gledališča, filma in ustvarjalnih delavnic v Trnovem je še 22. leto zapored končanih. Ampak vprašanje ostaja - ali je bil naslov letošnje izvedbe festivala upravičen?

"Napisan je vprašaj. Ni klicaj. Ni pika. Nič ni dokončnega," lahko znova ponovimo besede mojstra Improlige Juša Milčinskega, ki jih je izrekel ob začetku letošnjega Trnfesta. Organizatorji oz. društvo, ki domuje v hiši KUD-a Franceta Prešerna, so letos ob koncu še enega uspešno izvedenega programa resnih obrazov. Znašli so se v nezavidljivem finančnem položaju, ki je posledica delovanja v zadnjih dvajsetih letih. A na svojem dvorišču so več kot mesec dni znova združevali vse generacije in ljubitelje poletnega utripa v prestolnici.

"Letos je bilo res težko, da smo naredili program. Cel program, 33 dni, je stal 3.000 evrov, tako da si ljudje verjetno predstavljajo, kako je videti, če imaš tako malo denarja. Zdaj, po koncu Trnfesta, pa lahko rečem, da je bilo super," je za MMC dejal Andrej Sevšek, koordinator festivala. V primerjavi s preteklimi leti se je poznala odsotnost tujih skupin. "Te stanejo malo več: vsaj potne stroške jim moramo povrniti. Tega res nismo imeli," je še poudaril Sevšek.

Sklepno dejanje z Red Five Point Star
A kljub temu je nabito polno dvorišče lahko na Trnfestu spremljalo nastop nekdanjega prvega glasu Dead Kennedys Jella Biafre in se družilo ob številnih slovenskih glasbenih zasedbah. Uvod je pripadel posavskim legendam alternative Demolition Group, sklepni dogodek pa zasavskim mojstrom žanrskih fuzij Red Five Point Star.

Zasedba, ki združuje v svoji glasbi vse od skaja do svinga, svojo pravo podobo pokaže šele na odru. Svoj "bigbandovski" zvok so tako sinoči nadgradili z dejanskim orkestrom - Big Bandom Vrhnika. S tem sta saksofon Matica Titovška in trobenta Boštjana Kerša pridobila čisto novo razsežnost - okrepljeno. Seštevek delcev, ki so ga dopolnjevali še Uroš Grahek na kitari in vokalu, klaviaturist Janez Vratanar, bobnar Janez Levec in basist Gašper Gantar, pa je na svoj minimalistični način pričaral pompoznost, ki je še manjkala za samo sklepno dejanje festivala.

Čeprav je pogled proti odru še ob pol deveti uri zvečer dajal vtis, kot da bo skupina skupaj z Big Bandom Vrhnika igrala zase, se je v petnajstih minutah slika spremenila. Obiskovalci so začeli "kapljati" in zadnji večer 22. Trnfesta je zadihal s polnimi pljuči. "Počaščeni smo, ker bomo zaprli letošnji Trnfest, in upamo, da ni zadnji," je poudaril Grahek.

Domačnost, ki napaja Trnfest
"V Sloveniji so se pojavili sorodni festivali, toda v Ljubljani je to edini festival, ki ima vnaprej sestavljen program, in veš, kaj te tisti večer čaka. Pozna se, da ljudje, ki avgusta ostanejo v Ljubljani, potrebujejo takšen prostor. Če ne drugega, da se pridejo družit, kar je v zadnjem času najpomembneje: da se ne družiš prek Facebooka, ampak da prideš med ljudi in vidiš," je poudaril Sevšek.

Čar festivala je tako prav v domačnosti. "Tu spijemo pivo, se pogovorimo, in tako se ponavlja vsako leto. Zato se tudi ljudje vračajo. Pri tem pa tudi ni zanemarljiv program, saj je vsak dan nekaj novega za videti. To je Trnfest. Nič manj kot to," je še dejal Sevšek.

Usoda festivala skupaj s KUD-om Franceta Prešerna visi v zraku. Čas bo pokazal, ali bo se bo našel interes, da hiša obdrži lastno produkcijo in posledično tudi Trnfest na svojem dvorišču.

Več utrinkov dogajanja si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji in videu.

Klavdija Kopina, foto: Jani Ugrin
Red Five Point Star
Red Five Point Star
Red Five Point Star
Red Five Point Star
Red Five Point Star
Red Five Point Star
Red Five Point Star
Red Five Point Star
Red Five Point Star in Big band Vrhnika
Red Five Point Star
Red Five Point Star
Red Five Point Star
Red Five Point Star
Red Five Point Star in Big band Vrhnika
Red Five Point Star in Big band Vrhnika
Red Five Point Star
Red Five Point Star
Zadnji Trnfest?
Zadnji Trnfest?
Zadnji Trnfest?
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 01.09.2013 ob 11:53
se bo treba malce bolj potrudit in ne le pečeno koruzo in topel pir prodajat. Sicer pa tole pihanje na dušo: kot je že prej omenjeni povedal: gre le še zadnje polzenje. Odgovorni v kudu so si lepo žepke napolnili...
naš človek
# 01.09.2013 ob 14:45
^^ in kje si videl kaj drugega kot da se sami preživljajo? Saj še svojo stavbo prodajajo v ta namen ...
Bluesy
# 01.09.2013 ob 12:26
Kuda ne damo! Pa spet pametujejo ljudje ki v Kud na koncerte in druge kulturne dogodke sploh ne hodijo :)
nuLanuLa
# 01.09.2013 ob 12:49
Danes ko nam vse reklame prodajajo točno prave zgodbe, doživetja in ne vem kakšna čustva, je KUD prijetna alternativa vsemu temu kapitalističnemu in potrošnikškemu sranju. Ciljna publika žal ni tista, ki ji zapravljajne stotine evrov za pijačo pomeni klturo, zato se je žal nabralo kar precej pufov. Namen kuda enostavno ni molzenje denarja iz ljudi. Ravno včeraj sem se tam pogovarjal z bivšo zaposleno, ki dve leti še ni dobila denarja, a je rekla, da bi takoj spet delala, ker so odnosi med zaposlenimi super - svašta.

Super fotke.
bonifika123
# 01.09.2013 ob 11:18
Ne jokat kudovci!!!
100% to ni bil zadnji trnfest ampak so ga tako poimenovali, saj se sliši zelo čustveno. V bistvu pa jim je beseda -zadnji -pomenila ddodaten vir zaslužka

Kud je kr dva meseca v letu zaprt kar je lep pokazatelj ambicioznosti vodilnih, ki si hocejo povrh vsega se razdeliti izkupiček od prodaje kuda......

Skratka vodstvo zamenjat pa bo trnfest se dolga leta v trnovem
raknac navi
# 01.09.2013 ob 11:29
kud je vecen in je od vseh. ne samo od par nesposobnih primerkov, ki se nocejo speljat in dat prostora sposobnejsim od sebe. a tukaj ker gre za kulturo pa ne bo nihce odgovarjal? kje so zdajsnji in bivsi vodilni, ki so situacijo pripeljali tako dalec? kaj je z odgovornostjo mestne kulturne politike? z ministrom? aja! pa saj to je en in isti model! minister je neposredno odgovoren za vsak javni zavod ali drustvo na podrocju kulture, saj jih kar naprej financira, kadruje itd. ampak itak nimamo novinarjev, ki bi jih kriminal na podrocju kulture zanimal...
visoki
# 01.09.2013 ob 13:15
čim bolj jokcat,da bodo dobili od države čim več denarja,začnite se sami preživljati,ker če da država vam denar, potem mora vsem kulturnim ustanovam
Nove note
link
Futurski: Za našo glasbo ni računalnika. Z roko spreminjamo vsak filter posebej.
18
22. marec 2018 ob 06:25 "Trip", ki ga doživiš med vožnjo po prazni avtocesti sredi noči, za nekatere. Nežno, zasanjano risanje glasbenih pokrajin, za druge. To so Futurski - sveži val domačega synthpopa.
Več novic ...
Kazalo