Andrej Hofer in ekipa, ki pripravlja festival, se veseli novega prizorišča. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Hofer in ekipa, ki pripravlja festival, se veseli novega prizorišča. Foto: MMC RTV SLO
Festival Slovenska polka in valček 2010
Veliko uspeha je izvajalcem zaželel tudi urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Petar Radović. Foto: MMC RTV SLO
Festival Slovenska polka in valček 2010
Številke nastopa je skrivala slastna torta. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Hofer za MMC o novostih festivala Slovenska polka in valček

Festival se po Hoferjevih besedah predvsem po zaslugi v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Antona Guzeja seli na veliko večje prizorišče. 16. Slovenska polka in valček bo namreč potekala v Marmorni dvorani na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, kjer je že potekala letošnja Ema. Jeseni se bodo prav tam predstavili tudi izvajalci na Slovenski popevki.

"Tako bomo lahko dali priložnost tudi drugim gledalcem, ki bodo lahko prišli navijati za svoj ansambel," je za MMC povedal Hofer na novinarski konferenci, kjer je 14 izvajalcev letošnjega festivala izžrebalo vrstni red nastopanja.

Na desni je na ogled videoizjava Andreja Hoferja o novostih letošnjega festivala.

Festival z novo podobo z "masovno uvodno točko"
"Festival želimo pokazati v najlepši luči, smernice so dobre. Pripravljamo tudi masovno uvodno točko, v kateri bo sodelovalo 100 ljudi - godba na pihala, 30 plesalcev, nastopila pa bosta tudi lani nagrajena ansambel Roka Žlindre in ansambel Golte," je še pojasnil Hofer in dodal, da bo festival dobil tudi novo grafično podobo, novo melodijo in večjo sceno. "Vse je drugače in celotna ekipa se tega veseli, čeprav je predpriprav veliko," pravi.

Festival Slovenska polka in valček bo 9. aprila ob 19.55 v Marmorni dvorani na Gospodarskem razstavišču. Neposredni prenos pa si boste lahko ogledali in poslušali na 1. programu TV in Radia Slovenija ter na Radiu Maribor.

Strokovna žirija pogreša inovativna in globlja besedila
Do 8. marca je strokovna žirija v sestavi Smiljan Greif, Janez Dolinar, Jani Lipičnik, Alfi Nipič in Anka Jazbec izmed 76 prispelih izbrala 14 skladb - sedem polk in sedem valčkov. Kot je povedal Hofer, so člani žirije pogrešali inovativna in globlja besedila, ki bi bila tudi bolj vesela. Komisija je še ocenila, da manjka svež pristop pri aranžmajih, pohvalili pa so dejstvo, da se je letos prijavilo več klavirskih kvintetov.

Večina ansamblov s Štajerske
In še kot zanimivost: letos bodo na odru festivala (ta bo potekal 9. aprila ob 19.55 v Marmorni dvorani, neposredni prenos pa bodo prenašali na 1. programu TV in Radio Slovenija ter Radio Maribor) stali ansambli pretežno s Štajerske, saj je bilo malo prijav tako iz Gorenjske kot Dolenjske in nobene iz Primorske.

Udeleženci letošnjega festivala so svoje številke nastopa izžrebali s pomočjo velike torte. Pod avbami na torti so se skrivale številke nastopa, nastopajoči pa so se nato s svojim delom čokoladne specialitete tudi posladkali.

Vrstni red nastopajočih (liha števila so valčki, soda pa polke):
1. Zdaj, ko je daleč dom – Lisjaki
2. Muzikanti, muzikanti – Tapravi faloti
3. Vem, da nisem sama – Donačka
4. Nas glasba osrečuje – Rudi Šantl in Šank kvintet
5. Sedem let sva se ljubila – Iskrice
6. Drobna laž – Pajdaši
7. Le noč bo prespala ob meni – Zapeljivke
8. Ljubim ženo poročeno – Veseli svatje
9. Nekoč bom jaz tvoj angel – Domen Kumer s prijatelji
10. Fičfirič – Novi spomini
11. Pesem o ljubezni – Štajerski baroni
12. Pa naj ji bo – Naveza
13. Pridi nazaj – Skupina zaka' pa ne
14. Še čakam te – Vihar

Utrinke z žrebanja vrstnega reda si lahko ogledate v spodnji fotograleriji.

Andrej Hofer za MMC o novostih festivala Slovenska polka in valček