Na koncu je postal koncert sproščeno druženje članov skupine na odru, kjer je vsak prišel do svoje besede in Buco celo do pridige z balkona in narekovanja takta za zadnjo skladbo večera. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
Na koncu je postal koncert sproščeno druženje članov skupine na odru, kjer je vsak prišel do svoje besede in Buco celo do pridige z balkona in narekovanja takta za zadnjo skladbo večera. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
Hamo & Tribute 2 Love se predstavljajo z novim albumom, katerega posebnost so skladbe v slovenskem jeziku. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
Hamo se je vživel med oglasom v različne vloge in samokritično pokomentiral nov album. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
- Wish You Well
- Scotch
- Lady G
- She
- Lost My Faith in U
- Rožice
---- akustika ----
- Nazaj
- Pol
- Stealing
- Dejva bit čist bliz
----------------------
- Greva še mal dlje
- Sva bla čist haj
- Rabm tebe
- Gospa Magister
- Nanana
---------------------
- Gremo se igrat boga
- Tiho
---------------------
- Do You Believe In Love
Buco na "akustični" ritemspremljavi. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
Poseben pečat koncertu je pustila akustična izvedba skladb. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj

To je kratek povzetek sinočnjega koncerta zasedbe ob izdaji novega albuma. Da to ne bo klasični prelet desetih skladb, ki so pristale na zgoščenki Pol S, je bilo jasno že ob dvigu zavese. Martin Janežič - Buco je s prvimi udarci nakazal smer v skladbo z novega albuma Nanana, toda kitarska sekcija na čelu z Matevžem Šaleharjem - Hamom je zašla v bluzovski "jam session" kot svojevrstni napovednik nadaljevanja.

"Predigra" se je začela s skladbo, s katero je zasedba iskala svoj prostor na slovenskem glasbenem prizorišču. Z glasbenim izrazom - v katerem se, vsaj takšen občutek pušča na odru - Hamo počuti najbolj domače. Wish You Well, Scotch, Lady G in She so imeli skupno rdečo nit - Hamovo doživeto, na trenutke pretirano, interpretacijo besedil in igrivost znotraj znanih kompozicij.

Pri tem največjo vlogo odigra zadnji pridruženi član peterici Denis Horvat, ki na črno-belih in drugih tipkah deluje kot vezni člen med izstopajočim "frontmanom" in motorjem v senci, ki ga poleg Buca gradita še Uroš Primožič - Spretan na kitari in Uroš Škerl Kramberger - Hipi na baskitari.

Koncert brez strogega sledenja scenarija (če je ta sinoči sploh obstajal) tako daje peterici prostor za improvizacijo, ki zahteva od poslušalca določeno mero zbranosti. Hamo in Hrovat sta že pri Wish You Well začela z medsebojnim iskanjem sinergije ob vedno tišjem igranju na hammond in kitaro. A tišina ni nikoli prišla do ničle stopnje, kajti vsakič znova jo je prekinil močan raskavi Hamov glas.

Tako so se sprehajali med bluzom, fankom in rockom. Razprodana dvorana SiTi Teatra je sledila nareku peterice in na njihovo pobudo sledila ritmu s ploski predvsem pri prvi skladbi večera in skladbi She. Prav ta je presekala počasno grajenje ozračja znotraj skladbe Lady G, kjer je konec pripadel kitarskemu spevu. Navijaški ritem pri Lost My Faith in U je znova prebudil dvorano in jo pripravil na prvo resnejše sodelovanje - prepevanju ob Rožicah.

A pred prehodom na slovenske skladbe in domiselno akustiko je sledila napoved za nikoli končano temo med nagovori sinočnjega večera. "V tem trenutku ne bodite tiho. Spretan ima novo pričesko," s temi besedami je Hamo označil tarčo skoraj vseh svojih "komičnih vložkov". "Promocija plošče je zahteven koncept. Predvsem za marketing: plakati, intervjuji ... Vse, česar ne znamo delati, nas je doletelo. Nakar pridemo do trenutka, ko se vprašamo, kako bomo oblečeni. Vprašal sem, za kateri odtenek črne se bomo odločili. Ampak nekako ... Jaz sem pevec, Spretan je kitarist ... Poglejte frizuro. Kar koli črnega obleče, bolj izstopa," je začel sinoči z nikoli končanim obračunavanjem s Spretnim Hamom.

Sam koncert je bil sicer razdeljen na tri dele in dodatek. Preden so se spustili v akustiko, je Hamo pripravil egotripaški video "mnenja poznavalcev in naključnih anketirancev o novem albumu Pol S", kjer je vse vloge odigral sam. Nasmejana dvorana je dodatni material za smeh dobila, ko se je Buco usedel za tipkarski stroj in začel ritem za skladbo Nazaj. Smeh se je kmalu spremenil v občudovanje. Spretan in Hipi sta se mu pridružila z udarjanjem z nogo ob tla, Hrovat je poprijel za akustično kitaro in Hamo za mikrofon.

Odsotnost električnih kitar je bila priložnost, da je Spretan med Pol in Stealing v roke prijel orglice, medtem ko je Hrovat krmaril med kitaro in klaviaturami. Akustika se je končala na najbolj minimalistično mogoč način - s Hamom za akustično kitaro in njegovim poigravanjem s tišino med skladbo Dejva bit čist bliz.

Sklop novih skladb, ki jih je Hamo začel s ležernim bluzom Greva še mal dlje, je bil znanilec surovega zvoka, s katerim so zapečatili nov album. Sva bla čist haj, Rabm tebe, Gospa Magister (z večkratnimi poskusi, da začnejo skladbo in s pozivom občinstva h korakanju ob taktu) ter Nanana so potrdil tezo, da se Hamo najbolj sprosti med izvajanjem skladb v angleškem jeziku, medtem ko se občinstvo med slovenskimi.

Že danes ponovitev "vaje"
Skupina je še enkrat pokazala sinoči, da brez olepšav svoj izraz gradi z "jam sessioni" znotraj skladb in nepogrešljivimi solažami (naj bo to na črno-belih tipkah ali na kitarah). Seveda ni šlo vse po načrtu, tako je dvakrat Buco ostal brez podpore svojih kolegov in se je "vaja" ponovila. Vse skupaj pa je pospremila dobršna mera smeha na odru. "A bo jutri isto," se je spraševal Buco pred današnjim drugim razprodanim koncertom. In dobil odgovor, da bo podobno.

Čeprav je bil pred skupino nov dan z novim koncertom, jih to ni ustavilo, da ne bi svoje tri skladbe v dodatku raztegnili na dobrih dvajset minut. Predvsem ni šlo brez "klasike" Do You Believe In Love, kjer se je vsak izmed članov preizkusil tudi v pevski vlogi. Zadnja pa je seveda pripadla Bucu in vse prej kot zadržanim posnemanjem Hama z besedami: "Do you believe ..."
Verniki ali ne, pridiga je bila dolga skoraj tri ure.

Več pa v spodnji galeriji.

- Wish You Well
- Scotch
- Lady G
- She
- Lost My Faith in U
- Rožice
---- akustika ----
- Nazaj
- Pol
- Stealing
- Dejva bit čist bliz
----------------------
- Greva še mal dlje
- Sva bla čist haj
- Rabm tebe
- Gospa Magister
- Nanana
---------------------
- Gremo se igrat boga
- Tiho
---------------------
- Do You Believe In Love