Portoriko je zastopala manekenka, igralka, pevka, pisateljica, producentka Roselyn Sanchez. Foto: EPA/Reuters
Portoriko je zastopala manekenka, igralka, pevka, pisateljica, producentka Roselyn Sanchez. Foto: EPA/Reuters
Obama je spregovoril o priseljenskem sistemu. Foto: EPA/Reuters

Prvi je na galadogodku v Las Vegasu prejel tri kipce, med drugim je bil nagrajen za skladbo leta Bailando, Drexler pa je skupaj s francosko-čilsko pevko Ano Tijoux odnesel nagrado za najboljši videoposnetek leta Universos Paralelos.

Špancu Pacu de Lucii, enemu največjemu kitaristu flamenka vseh časov, ki je umrl februarja v 66. letu starosti zaradi srčnega infarkta, so podelili dva grammyja, med drugim tistega za album leta Canción Andaluza, nagradi pa je prevzela njegova družina.

Osebnost leta je španski pevec Joan Manuel Serrat, venezuelska pevka Mariana Vega je najobetavnejša umetnica, najboljši pop/rock album je album Loco De Amor kolumbijskega pevca Juanes, najboljši rockovski album je Agua Maldita skupine Molotov, najboljši salsaalbum je album 3.0 pevca Marca Anthonyja, album Tangos glasbenika Rubéna Bladesa je zmagal v kategoriji najboljši tangoalbum ...

Ko Obama spregovori
Čeprav je bil to glasbeni večer, na katerem so podelili nagrade v skoraj 50 kategorijah, je bila največ pozornosti deležna politika.

Med prenosom glasbenih nagrad se je prek videopovezave tako oglasil ameriški predsednik Barack Obama, ki je spregovoril o novem priseljenskem sistemu, ki je povzdignil precej prahu. Obama je pobral ovacije zbranih z besedami, da se bo z novim imigracijskim sistemom okoli petim milijonom nezakonitim priseljencem uspelo izogniti deportaciji. Za cilj si je postavil, da se oblasti do konca njegovega mandata ne bodo ukvarjale s priseljenci, ki so v ZDA prišli nezakonito, vendar so tu že več let, živijo pošteno in ne kršijo zakonov.

Po Obami se je iz Pariza oglasil Enrique Iglesias, ki je dejal: "Nocoj ni le zgodovinska noč za vse latinskoameriške umetnike, ampak za vse Latinskoameričane, ki živijo v ZDA."

Na podelitvi, ki sta jo povezovala mehiška igralca Jacqueline Bracamontes in Eugenio Derbez, sta nastopila portoriški pevec Ricky Martin, legendarni Carlos Santana, Pitbullu se je na odru pridružil tudi priljubljeni ameriški raper Chris Brown ...