Od leve proti desni: Primož, David in Anže. Foto: arhiv skupine Gadi
Od leve proti desni: Primož, David in Anže. Foto: arhiv skupine Gadi
Gadi so avtorsko dobro podkovani in večino svojih skladb ustvarijo sami, poleg tega pa pišejo tudi skladbe za druge izvajalce. Foto: arhiv skupine Gadi

Opazke so vedno prisotne, odvisno od glasbenika pa je, ali jih vzame kot snov za večjo delovno vnemo, ali pa ga podrejo.

Fantje pravijo, da pri svojem delu ne izbirajo ciljnega občinstva, saj je njihova glasba namenjena vsem. Foto: arhiv skupine Gadi
Njihovi koncerti so vedno dobro obiskani. Foto: arhiv skupine Gadi

David Novak, Anže Zavrl in Primož Ilovar so energičen trio iz okolice Ljubljane, ki s svojo glasbo razveseljujejo mlado in staro. Širša javnost jih je prvič spoznala na festivalu Slovenska polka in valček 2011, kjer so s pesmijo Poslovni oglas zasedli drugo mesto po glasovanju občinstva.

S svojo drugačnostjo so narodno-zabavno glasbo približali tudi mlajšim generacijam, predvsem so nad fanti navdušene predstavnice nežnejšega spola.

Kako je skupina nastala, koliko časa že delujete?
Skupina je nastala kot ideja prijateljev. Začetki segajo v leto 2005, vendar člani štejemo naše delovanje od leta 2008, saj smo se takrat začeli udejstvovati tudi na festivalih in televizijskih oddajah. V prvih letih je šlo bolj za raziskovanje in nadgrajevanje znanja, rodile pa so se tudi ideje za prve pesmi. Vse te ideje so bile posnete na razne snemalne medije, prva pesem, ki je bila posneta v pravem snemalnem studiu, pa je bila Iskrica ljubezni. V letu 2010 smo zamenjali basista in skupini se je pridružil Primož Ilovar. V letu 2011 smo izdali naš prvi glasbeni album Poslovni oglas. Od takrat pot nadaljujemo kot trio v zasedbi David (glavni vokal, ritem in električna kitara), Anže (vokal, harmonika, klaviature) in Primož (vokal, bas kitara, bariton).

Kako to, da ste se odločili za narodno-zabavno glasbo?
Za glasbeno pot smo se odločili, ker vsi prihajamo iz družin, kjer je glasba prisotna vsak dan, zato je želja po preigravanju rasla že od samega otroštva. Sicer poslušamo vse zvrsti glasbe, in menimo, da je treba spoštovati vsak glasbeni izdelek ter najti v njem nekaj, kar te osvobodi. Pri izbiri glasbene zvrsti je seveda nekaj dodalo domače okolje, ampak z leti odkrivanja glasbe dobiš večji spekter in te zanima več zvrsti.

Kakšno je stanje narodno-zabavne glasbe pri nas? Kako jo sprejemajo mladi?
V zadnjem času je narodno-zabavna glasba dobila večje spoštovanje in spoštovanje, ki si ga je zaslužila že pred časom. Predvsem se pozna pri mladini, ki z veseljem sprejme ta žanr. Prav je, da mladi spoštujejo domačo glasbo in podpirajo domače izvajalce.

Ste zaradi izbire glasbene zvrsti deležni tudi opazk?
Opazke so vedno prisotne, odvisno od glasbenika pa je, ali jih vzame kot snov za večjo delovno vnemo, ali pa ga podrejo. Za zdaj nas še ni podrlo.

Kaj bi izpostavili kot vaš največji dozdajšnji uspeh?
Udeležbe in nagrade na festivalih, predvsem pa to, da imamo vedno polne veselice in nastope. To nam daje dodaten zagon za delo in nam pove, da delamo v pravi smeri.

Kateri so vaši najljubši glasbeni izvajalci?
To bo težko izbrati, ker imamo zelo širok spekter glasbe, ki jo poslušamo. Lahko zaokrožimo takole, Primož najraje posluša Queene, Anže stari rokenrol, David pa dalmatinsko glasbo.

Kdo pa je vaš vzornik?
Naš vzornik je vsak glasbenik, ki glasbo ustvarja z dušo in telesom.

Kaj vas sicer še veseli poleg glasbe?
Kolesarjenje, sprehodi v naravi, družina in vse drugo, kar je povezano z glasbo.

Kako ste izbrali ime skupine?
Ime smo si nadeli po filmu To so gadi. Nekako smo se po vragolijah poistovetili s fanti iz filma.

Imate že veliko avtorskih pesmi. Ali te običajno igrate tudi na vaših koncertih?
Trudimo se, da občinstvu predstavimo avtorska dela tudi v živo, vendar pa je odvisno od nastopa do nastopa, saj se vedno prilagodimo željam poslušalcev.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost in kdaj lahko pričakujemo nov album?
Naši načrti so posneti čim več skladb in z našo glasbo razveseliti čim več ljudi. Album pa bo luč sveta ugledal enkrat jeseni.

Opazke so vedno prisotne, odvisno od glasbenika pa je, ali jih vzame kot snov za večjo delovno vnemo, ali pa ga podrejo.