Metalcamp za navdušence nad metalsko glasbo predstavlja enotedenski metalski raj. Foto: Uradna spletna stran
Metalcamp za navdušence nad metalsko glasbo predstavlja enotedenski metalski raj. Foto: Uradna spletna stran
Rock Otočec
Rock Otočec je znan po svojih blatnih kopelih. Foto: MMC RTV SLO

Ja, Metalcamp postaja sinonim za edine prave metalske počitnice, saj v enem tednu poleg 80 skupin na dveh odrih ponuja tudi kopanje v Soči, sprehode po naravi, ogromno festivalskih dejavnosti, skratka prava metalska nebesa.

Ana Lipec o Metalcampu

Poleti je veliko festivalov in glasbene skupine lahko izbirajo. Lažje je neko skupino dobiti za neki koncertni nastop 'nekega torka sredi oktobra'.

Franci Kek o izboru glasbenih izvajalcev

Ana Lipec, vodja promocije Metalcampa, je za MMC povedala, da je s povprečno 10.000 obiskovalci na dan, ob koncih tedna pa z okoli 12.000 obiskovalci na dan Metalcamp največji festival na prostem pri nas. "Vedno večji status pa Metalcamp dobiva tudi v tujini. Priprave na festival potekajo celo leto, že preden se tekoči festival konča, že načrtujemo skupine in novosti oziroma izboljšave za prihodnje leto," je dejala.

Kot glavni razlog za uspešnost in veliko prepoznavnost festivala pa navaja edinstveno idejo. "Lastniki Metalcampa smo tudi sami veliki ljubitelji tovrstnih festivalov in glasbe, tako smo ustvarili festival, kakršnega bi tudi sami z veseljem obiskovali vsako poletje. Ker pa gre predvsem za glasbeni festival, je seveda izbor skupin eden pomembnejših dejavnikov," je dejala in dodala, da je bilo sprva nekoliko težje privabiti velika imena metala, ki pa so zdaj že stalnica.

"Nekatere skupine, predvsem tiste največje, se včasih izogibajo nastopov na manjših trgih, vendar se je z leti to precej spremenilo. Danes z veseljem povemo, da je skupin, ki bi rade igrale na festivalu, vsako leto več in na teh seznamih se znajdejo včasih tudi takšna, ki presenetijo tudi nas, seveda v pozitivnem smislu," je še povedala Lipčeva glede izbora glasbe in kot pomemben del festivala omenila še prizorišče festivala ob sotočju Soče in Tolminke, ki jim omogoča, da se festival spremeni v enotedenske (od leta 2007 festival poteka teden dni) "metalske počitnice".

Ste tudi vi redni obiskovalci poletnih glasbenih festivalov? Vabljeni k delitvi vaših vtisov z drugimi uporabniki na Mojem spletu ali v spodnjih komentarjih.

Metalcamp 09 bo potekal od 2. do 8. julija
Sicer pa je po besedah Lipčeve metalska scena v Sloveniji zelo razvita, "v zadnjih petih letih, bi lahko rekli, da smo dosegli neki vrhunec". Na teden sta v Sloveniji po dva koncerta tujih glasbenih skupin. "Metalski izvajalci se vedno pogosteje pojavljajo v slovenskih medijih, tabuji, ki so nekoč veljali za heavy metalce so se po večini razblinili," je dejala. Pri tem gre gotovo zasluga tudi Metalcampu, ki je po besedah Lipčeve "razblinil mnenja, da heavy metal glasba spada v underground". "Edine prave metalske počitnice" v Slovenji bodo letos potekle od 2. do 8. julija. Na njihovi spletni strani pa si že lahko ogledate, katere skupine so že potrdile svoj nastop.

Stalna obiskovalka Metalcampa je tudi nekdanja mis Slovenije in voditeljica vremena Tina Zajc. Svoje vtise je strnila v MMC-jevem blogu.

Raj je raj na Rock Otočcu ...
Konec junija, letos med 26. in 28., pa je čas za Rock Otočec. Po besedah idejnega očeta in vodje rockerskega konca tedna na Dolenjskem, Francija Keka, tudi za ta dogodek potekajo priprave čez vse leto, "najbolj intenzivno pa zadnje štiri mesece". "Že prej so potrebni pogovori s pokrovitelji, z lastnikom prireditvenega prostora, agenti, ki se ukvarjajo z glavnimi nastopajočimi, ... Je pa dobro to, da glede na to, da je bil Rock Otočec že tolikokrat izveden, laže predvidimo nekatere stvari," je za MMC pojasnil Kek.

"Rajski konec tedna" na Otočcu je po besedah Keka postal eden izmed najbolj prepoznavnih koncertnih dogodkov v Sloveniji, ker se držijo štirih točk: "Vsak festival želimo pripraviti tako, da si bodo udeleženci ob odhodu želeli priti tudi naslednje leto, poravnamo vse račune, ki so nam izstavljeni, zagotovimo varnost udeležencev in obiskovalcem ponudimo več kot le glasbo," je pojasnil.

Na Otočcu je vsako leto 15.000 glasbe in blata željnih obiskovalcev
Na Rock Otočcu se vsako leto v treh dneh festivala zbere okoli 15.000 obiskovalcev. Obisk je po Kekovih besedah že desetletje približno enak, "verjetno pa je bilo največ obiskovalcev leta 2001, ko smo imeli precejšnjo srečo z glasbenimi izvajalci". Sicer pa je po njegovem mnenju v Sloveniji dovolj koncertov na prostem, "več jih, glede na gospodarsko situacijo, kupno moč in podporo medijev ni pričakovati. Dobro je, da v teh razmerah obstoječi dogodki še delujejo".

Za konec pa nismo mogli mimo vprašanja, kako naš sogovornik ocenjuje slovensko rocksceno. "Mislim, da ima v zadnjih letih nekoliko manj podpore medijev in je državljanom bliže konzumiranje nekoliko manj zahtevnih žanrov. V zadnjih letih ni v ospredje prišla nobena nova glasbena skupina," je za stanje na slovenski rockerski sceni za MMC opisal Kek.

Ob Soči še festival za ljubitelje reggaeja
Med večjimi festivali v Sloveniji smo se spomnili še na enega, ki poteka na prej omenjenem idiličnem prizorišču ob Soči, Soča Reggae River Splash. Gre za najbolj znan festival reggaeja pri nas. Glede na podatke na spletnih straneh, bo organizacijo letošnjega festivala (njegov ugled je v zadnjih letih malce splahnel) prevzel drugi organizator, žal pa za zdaj njihovih odgovorov nismo dobili.

Vroči poletni dnevi so kot nalašč za uživanje na raznovrstnih festivalih, za mnoge ti pomenijo prave počitnice, saj jim je poleg dobre glasbe in druženja na voljo tudi veliko drugih dejavnosti, ki jih ponujajo organizatorji.

Seveda je veliko odmevnih festivalov tudi v tujini. Pred kratkim je britanski The Times objavil seznam 20 največjih koncertnih dogodkov v Evropi. Med njimi so tudi nam bližnji Exit v Srbiji (5. mesto) in Sziget na Madžarskem (6. mesto), na 14. in 17. mestu pa sta še hrvaška Inmusic in The Garden Festival.

Ana Medved

Ja, Metalcamp postaja sinonim za edine prave metalske počitnice, saj v enem tednu poleg 80 skupin na dveh odrih ponuja tudi kopanje v Soči, sprehode po naravi, ogromno festivalskih dejavnosti, skratka prava metalska nebesa.

Ana Lipec o Metalcampu

Poleti je veliko festivalov in glasbene skupine lahko izbirajo. Lažje je neko skupino dobiti za neki koncertni nastop 'nekega torka sredi oktobra'.

Franci Kek o izboru glasbenih izvajalcev