Sam Smith je prejel kar šest nominacij. Foto: Reuters
Sam Smith je prejel kar šest nominacij. Foto: Reuters
LL Cool J
Prireditev bo že četrtič zapored povezoval LL Cool J. Foto: Reuters

22-letni Britanec je prejel kar šest nominacij, nekaj v najbolj odmevnih kategorijah. Je favorit za najboljšo ploščo leta z istoimensko uspešnico Stay With Me (Darkchild Version). V tej kategoriji je edini moški nominiranec, za nagrado se bodo borile še Taylor Swift s ploščo Shake It Off, Sia in njen Chandelie, Iggy Azalea s ploščo Fancy in Meghan Trainor s ploščo All About That Base.

Po mnenju glasbenih "prerokovalcev" bo Smith osvojil tudi grammyja za najboljšega novega glasbenika na sceni, njegovi nasprotniki so Iggy Azalea, Bastille, Brandy Clark in HAIM. Njegova pesem Stay with Me (Darkchild Version) pa je favorit za pesem leta - nasproti mu stojijo Meghan Trainor s skladbo All About That Base, Chandelier pevke Sie, Taylor Swift stavi na skladbo Shake It Off, Hozier pa na skladbo Take Me to Church.

Le v kategoriji za najboljši album leta pa analitiki največ možnosti za zmago pripisujejo Beyonce za njen istoimenski album Beyonce. V tej kategoriji najdemo še Beckov album Morning Phase, Eda Sheerana s ploščo X, In The Lonely Hour Sama Smitha in album G I R L Pharrella Williamsa.

Nagrade bodo podelili v 83 kategorijah, upoštevajo pa pevski material, izdan med 1. oktobrom 2013 in 30. septembrom 2014.

Večer nenavadnih duetov
Podelitev bo že četrto leto zapored vodil rap glasbenik LL Cool J, nagrade pa bodo med drugim podelili Taylor Swift, Meghan Trainor, Nick Jonas, Gwyneth Paltrow, Stevie Wonder, Miley Cyrus, Jamie Foxx, Keith Urban in Enrique Iglesias.

Podelitev bo kot vedno v znamenju glasbenih nastopov nominirancev in drugih glasbenikov. Na seznamu so tudi Madonna, Gwen Stefani, Adam Levine, Ariana Grande, Katy Perry, Sia, Lady Gaga, Tony Bennett, Rihanna, Kanye West, Paul McCartney, AC/DC, Sam Smith, Mary J. Blige, Beyonce in Juanes.

Katy Perry bo z Brooke Axtell zapela balado By the Grace of God za osveščanje javnosti glede nasilja v družini. Slavni glasbeniki pa bodo nastopali v duetih in skupinah. Tom Jones z Jessie J, Annie Lennox s Hozierjem, Tony Bennett z Lady Gaga in Adam Levine z Gwen Stefani.