Med glasbenimi dogodki, ki so izstopali pri nas, je bila letos tudi krstna izvedba festivala urbane glasbe. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Med glasbenimi dogodki, ki so izstopali pri nas, je bila letos tudi krstna izvedba festivala urbane glasbe. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kraljica grammyjev Adele s petimi zlatimi gramofončki. Foto: Reuters
Niste jima mogli ubežati - Gotye in Kimbra s Somebody That I Used to Know.
Tako želene vstopnice za koncertno turnejo Rolling Stonesov. Foto: Reuters
Ena od tistih, ki nas je v letu 2012 zapustila - Whitney Houston. Foto: Reuters
Junija nas je v Trstu navdušil Bruce Springsteen z maratonsko dolgim koncertom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Psy in njegov Gangnam Style sta obnorela svet.
Lana Del Rey je polnila tudi naš portal.
Več kot o glasbi je bilo slišati o teži Lady Gaga. Foto: Twitter
Mumford & Sons so nadaljevali svoj zmagoviti pohod. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sigur Ros so navdušili v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO/Siniša Rančov
Zapomnite si ime: MS MR.
Jessie Ware označujejo za novo Sade.

Če so v filmu merilo oskarji, so to v glasbi grammyji, čeprav se zdi, da vse bolj izgubljajo pomen. A na tokratni podelitvi (kakšnih večjih) pripomb ni bilo. Prepričljiva zmagovalka je bila z nagradami za pesem leta, album leta in posnetek leta Adele. Nagrado za najboljšega novinca je prejela skupina indie folka Bon Iver, v raperski kategoriji se je veselil Kanye West, v rockovski pa so s konkurenco pometli Foo Fighters.

In kdo so bili v letu 2012 po mnenju grammyjevske akademije tisti, ki si zaslužijo nominacije za zlate gramofončke? Za posnetek leta se potegujejo The Black Keys (Lonely Boy), Kelly Clarkson (Stronger (What Doesn't Kill You)), Fun. Featuring Janelle Monáe (We Are Young), Gotye Featuring Kimbra (Somebody That I Used To Know), Frank Ocean (Thinkin Bout You) in Taylor Swift (We Are Never Ever Getting Back Together).

Za album leta so nominirani The Black Keys (El Camino), Fun. (Some Nights), Mumford & Sons (Babel), Frank Ocean (Channel Orange) in Jack White (Blunderbuss), za pesem leta pa Ed Sheeran (The A Team), Miguel Pimentel (Adorn), Carly Rae Jepsen (Call Me Maybe), Kelly Clarkson (Stronger) in Fun. Featuring Janelle Monáe (We Are Young). Grammyje bodo podelili 10. februarja.

Uspešnice leta
Med zgoraj omenjenimi je bilo velikih radijskih uspešnic kar nekaj, a še bolj so iz radijskih (in televizijskih) sprejemnikov ponovno odmevali nekateri instantni hiti, ki na nagrade kritikov ne morejo ravno računati. Saj veste, tiste pesmi, ki bi jih potem, ko ste jih v enem samem dnevu slišali že petindvajsetič, najraje za večno izbrisali iz spomina. Somebody That I Used To Know je bila po številnih merjenjih tista, ki je bila slišana največkrat. Presenetljivo, glede na to, da je bil Gotye z vso svojo prejšnjo glasbo bolj ali manj spregledan, pa tudi na njegovem aktualnem albumu ni nobene pesmi, ki bi ji lahko napovedovali podoben uspeh.

Težko ste preslišali tudi poletno, veselo, saharinsko sladko Call Me Maybe ameriške pevke Carly Rae Jepsen, ki je postala samo še bolj znana, ko jo je zmagovita ameriška olimpijska plavalna ekipa vključila v svoj promocijski video. Potem ko smo nekako upali, da smo jih pokopali že tam nekje v začetku stoletja, nam je leto 2012 dalo novo veleuspešno fantovsko skupino, One Direction. Britanske (pa tudi druge) najstnice so fante pospremile s približno tako norijo kot Justina Bieberja, ki je bil tudi v preteklem letu še vedno zelo dejaven in je poleg stadionov polnil tudi rumene stolpce s takimi novicami kot "Justin in Selena sta šla narazen", "Justin razjezil ljubitelje hrčkov" in "Bieber dobil svojo ančko".

In leto 2012 je bilo leto, ko smo dobili prvega pravega južnokorejskega svetovnega zvezdnika. Psy je skoval vsenavzoči, močno nalezljiv Gangnam Style, katerega recept za uspeh je bil sledeči: domisli se melodije, ki gre naglo v uho, ponavljajoč se, mednarodno zveneč refren, in ples, ki ga bodo znali plesati tako malčki kot vaša babica. Če je delovalo pri Makareni in Lambadi ... Kakor koli že, samo spot je dosegel neverjetno, težko ponovljivo milijardo ogledov na YouTubu, pesem je pristala na vrhu glasbenih lestvic v približno 40 državah, o Gangnamu pa govorita še Barack Obama in Ban Ki Mun.

Najverjetnejša oskarjevska zmagovalka
Leto 2012 bo Adele verjetno ostali v spominu kot najuspešnejša. Njen album 21 je skoraj dve leti po izidu še vedno kraljeval na lestvicah, spoznala je Simona Koneckega, s katerim sta postala par, in mu je oktobra povila sina, pobrala je skoraj vse mogoče grammyje, nato pa še poskrbela za eno boljših Bondovih pesmi, Skyfall.

Ne boste veliko tvegali, če boste stavili prav na Skyfall, da dobi še oskarja za filmsko pesem leta.

Rollingi skupaj že 50 let, Stone Roses ponovno združeni
V letu, ki je za nami, so Rolling Stones praznovali častitljivo 50. obletnico. Številni glasbeniki abrahama sploh ne dočakajo, kot nam je razkrila nedavna raziskava, ki potrjuje mit o rokenrolu in prezgodnjemu umiranju, a neuničljivi Rollingi že pol stoletja skačejo po odru kot najstniki. Častitljivi jubilej so praznovalo z dvema razprodanima koncertoma v londonski areni O2.

15 let po razpadu so se s serijo koncertov ponovno sestavili britanski rockerji The Stone Roses. A brez odrskih verbalnih dvobojev med pevcem Ianom Brownom in bobnarjem Renijem ni šlo. Ponovno skupaj so bile med sklepno slovesnostjo poletnih olimpijskih iger v Londonu tudi Spice Girls, ki so sadove stare slave skušale decembra požeti še z mjuziklom Viva Forever.

Nepotrebne novice leta
Recimo "afera", ko se je Lady Gaga zredila, malce porejena pa vseeno koncertirala v mini dresu, zato požela nekaj kritik na ta račun, na vse to pa odgovorila najprej s tožbo, zakaj nihče ne govori o Adelini teži, nato pa razkrila, da je imela kot deklica hude motnje v prehranjevanju.

Ali pa, ko je Frank Ocean šokiral mačistični raperski svet, ko je razodel, da je homoseksualec.

Lana Del Rey je zanimanje javnosti tako kot z glasbo ohranjala s spornimi spoti in besedili ter reklamami za Jaguarja in H & M. V videu za pesem Ride se predaja mesenim strastem s celo motoristično tolpo, poleg tega pa je še razburila feministke s "propagiranjem prostitucije". Pesem Cola pa je verjetno najbolj bizarno reklamiranje produktov, kar smo jih kdaj videli - Lana namreč poje, kako ima njena p**** okus po pepsi coli.

Lahko bi preživeli tudi brez novic o zdaj sta skupaj-zdaj narazen Rihanni in Chrisu Brownu. Še posebej, če vse skupaj osovraženi par pospremi z vsakodnevnimi objavami na Twitterju in Instagramu. Ni pomagal tudi duet Birthday Cake, v katerem nekdanja ljubimca pojeta o tem, kako se želita pof***.

Za škandale je skrbela tudi Madonna. Kraljica popa očitno tudi pri 54 letih ne popušča in je svojo finančno sicer izjemno uspešno koncertno turnejo začinila s pozivi po izpustitvi članic Pussy Riot na moskovskem koncertu, na pariškem je z nacističnimi projekcijami žalila desničarsko političarko Marine Le Pen, v Tel Avivu pa s pištolo na odru opozarjala na nemire na Bližnjem vzhodu.

V letu 2012 so nas zapustili ...
Velikih smrti je bilo v preteklem letu precej. Najbolj je odmevala nepričakovana smrt Whitney Houston, ki so jo 11. februarja našli mrtvo v hotelski kadi, tik pred podelitvijo grammyjev. Houstonova naj bi utonila, ko je zaspala zaradi posledic srčne odpovedi in dolgotrajnega uživanja kokaina. Stara je bila 48 let.

V 74. letu starosti je januarja za posledicami levkemije umrla velikanka bluesa Etta James, februarja je bil srčni napad usoden za 66-letnega nekdanjega člana skupine The Monkees Davyja Jonesa, aprila pa je v 72. letu starosti bitko z rakom izgubil vokalist skupine The Band Levon Helm.

Maja je rak vzel tudi 63-letno disko divo Donno Summer in 62-letnega "beegeeja" Robina Gibba. Septembra je v 92. letu starosti za posledicami kapi umrl tekstopisec Hal David, rak pa je bil usoden še za 84-letnega pevca Andyja Williamsa (Moon River). Decembra je umrl 92-letni sitar Ravi Shankar, sicer oče Norah Jones, ki je močno vplival na kopico glasbenikov, med drugimi tudi na Beatle.

Najboljši koncerti tujih izvajalcev pri nas
Medtem ko so Radiohead v Vidmu pokazali, kako se stvari streže, Bruce Springsteen pa je na spektakel v Trst privabil tudi številne Slovence, pri nas še vedno čakamo na kakšno res veliko (in aktualno!) glasbeno ime. Da, saj so se ustavili v Križankah Duran Duran in Zaz, v Stožicah Il Divo, v Tivoliju Keane (v sklopu Dneva 202), Kino Šiška pa so razprodali The Kooks, a nekako nas je vse to pustilo hladne.

Bolj so navdušili manjši koncerti, pa naj si je bila to žal prekratka Zola Jesus v Kino Šiška ali pa izjemni Mark Lanagan. Omeniti velja še udarne Godspeed You! Black Emperor, The Tiger Lillies in Japandroids, za ljubitelje metala pa Motörhead. UF! je prestolnico obdaril s prvim festivalom urbane glasbe pri nas, na njem pa so med tujimi zvezdniki izstopali The Ting Tings in, še zlasti, fenomenalni Crystal Castles. Temelji so položeni, odziv pa še ne najboljši.

Eden od vrhuncev je bil tudi festival Mars, tokrat premaknjen v EPK-jevski Maribor. Na njem so nastopili islandski zvezdniki Sigur Ros, ki so nam septembra pričarali pravo poslastico za vse glasbene sladokusce.

Imena, ki so letos opozorila nase/albumi leta:
Verjetno točka, o kateri bi se dalo najbolj razpravljati. Mi smo zbrali nekaj presežkov, ki so navdušili kritike in opozorili nase v letu 2012.
- Alt J: An Awsome Wave (britanski indierockerji so zaslužni dobitniki nagrade mercury)
- Lana Del Rey: Born to Die (in Born to Die: Paradise edition) (lahko jo sovražite, lahko obožujete, ampak Lana je s svojima albumoma navdušila številne. Bili so prelepi presežki, kot je Video Games, bili ekscesi in pesmi dvomljivih besedil, pa ugibanja o tem, do katere mere je Američanka le umetno sproducirana, a nekaj na Lani vseeno je);
- Mumford & Sons: Babel (nadaljujejo propagiranje folk rocka, s katerim so sprožili pravi trend, ki mu med drugim sledijo, denimo, tudi Islandci Of Monsters and Men);
- MS MR - še brez albuma, a na newyorški hipsterski duo je nedvomno treba biti pozoren (pesmi: Hurricane, Bones);
- Twin Shadow: Confess (mojster synthpopa iz Brooklyna);
- Jessie Ware: Devotion (nova Sade, v živo jo boste imeli priložnost slišati marca v Zagrebu);
- Bat For Lashes: The Haunted Man (že samo zaradi singla Laura in vokala Natashe Khan);
- DIIV: Oshin (indie rockerji iz Brooklyna, ki spominjajo na Interpol v najboljši formi);
- Bob Dylan: Tempest (legenda ponovno v vrhunski formi);
- Bruce Springsteen: The Wrecking Ball (morda ne Bossov najboljši album, a še vedno vreden omembe);
- The Black Keys: El Camino (izdan že konec leta 2011, a je bil letos še vedno aktualen in preprosto izvrsten);
- Alabama Shakes:
Boys & Girls (pristni, surovi južnjaki z izjemnim vokalom Brittany Howard);
- Poliça: Give You The Ghost;
- Sharon Van Etten: Tramp;
;- The Maccabees: Given to the Wild;
- Grimes: Vision;
- Tame Impala: Lonerism;
- Crystal Castles: Plague;
- Tom Odell (album izide junija).