Janova najljubša domoljubna pesem je Slovenija od kod lepote tvoje. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Janova najljubša domoljubna pesem je Slovenija od kod lepote tvoje. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
"Vem, da skoraj ni možnosti, da bi zamenjala domovino. Doma ne povezujem s krajem toliko, kot ga z ljudmi, ki so moj dom. Zato dom lahko nosim s seboj, domovine pa žal ne," je povedala Nina. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen

"Meni domovina predstavlja prostor, v katerem sem odraščala in na katerega navezujem najlepše spomine ter tudi tiste, ki niso tako lepi. Prostor, v katerem je moj prvi stalni dom in primarna družina," pa je za MMC dejala Nina Strnad, ki tako kot Jan meni, da je dežela na sončni strani Alp čudovita dežela: "Vedno znova odkrivam, da ima Slovenija nešteto lepih krajev, ki kar žarijo od inspiracije, svežega zraka in miru."

Glasbenika sta le dva izmed množice nastopajočih, ki se bodo v Grosupljem svoji domovini poklonili s pesmijo na 2. festivalu slovenske domoljubne pesmi Mati domovina.

Festival si je lani zamislil brigadir Tone Krkovič, ko je v počastitev dvajsetletnice samostojne slovenske države spesnil pesem in jo poimenoval Mati domovina, s čimer je na simbolen način želel zapeti materi in domovini. Pesem je bila izvedena v dvajsetih različnih glasbenih žanrih s pomočjo več kot dvajsetih slovenskih glasbenih izvajalcev. Po tej izkušnji pa se je brigadir lotil še festivala slovenske domoljubne pesmi.

Festival Mati domovina bo tako jutri že drugo leto zapored, na njem pa bodo nastopili številni slovenski glasbeniki in poskrbeli za raznolik program. Prepevali bodo domoljubne pesmi in jih vsak priredili na svojevrsten način - od narodno-zabavne glasbe do popa in džeza.

Skupno vsem pa bo: "Samozavedanje in spoštovanje do domovine, jezika, ljudi, narave," kot je povedal Jan. Nina je dejala, da ni nujno, da se domoljubje v pesmi izraža le z besedilom: "Lahko se tudi z melodijami, ki so tipične za naše kraje ali pa s črpanjem inspiracije iz naše okolice."

Med nastopajočimi na festivalu bodo, poleg Jana in Nine, tudi Simfonični orkester in Big band Slovenija, Slovenski komorni zbor, Tamburaški orkester Šmartno in Dobreč, Mladi pevci šole Nade Žgur, Mladi Dolenjci, Faraoni, Nuška Drašček, Obvezna smer, Eroika, Slovenski Oktet, Ansambel Gregorji, Oto Pestner, Victory, Pop Design, Ana Dežman in Marcos Fink, Gianni Rijavec in Zidaniški kvintet, Urška Arlič Gololičič, Marko Vozelj, Manca Izmajlova ter Gašper Rifelj.