Obiskovalci so se sinoči znova lahko prepustili pevčevim potovanjem v neznano in nazaj. Foto: MMC RTV SLO
Obiskovalci so se sinoči znova lahko prepustili pevčevim potovanjem v neznano in nazaj. Foto: MMC RTV SLO
East Rodeo
Pred Goriborom so razgrevali East Rodeo. Foto: MMC RTV SLO

Glasbena osvežitev z juga Srbije, natančneje iz rudarskega mesteca Bor, Goribor ni neznanka na domačih glasbenih odrih. Mešanica trip hopa in šepajočega bluza, zavitega v hipnotizirajoč loop, je odmevala že na Metelkovi, sinoči pa se je v okviru koncertov Yu-Go vrnila v Kino Šiška - pred redke priče.

"Super smo se imeli na Metelkovi in v Kinu Šiška. Občinstvo je odlično sodelovalo, čeprav se velikokrat govori, da je občinstvo v Sloveniji hladno, toda v našem primeru se to ni izkazalo za resnično," je za MMC dejal pred koncertom eden izmed ustanovnih in najopaznejših članov pevec Stojković. Gre namreč za skrivnostneža, ki se ga številni spomnijo po njegovem naslajanju nad mikrofonom in brezbrižnem kajenju cigaret med nastopi (česar tokrat ni počel).

Zaščitni znak skupine je tudi "dežurni krivec" za besedila, ki jih na nastopih interpretira na svojevrsten način. A poleg besedil za skupino piše tudi poezijo: "Večje razlike med pisanjem ni. Samo nekatera besedila se znajdejo v pesmih, druga pa v knjigi."

Poleg njega se bodo v Katedrali ustavili še Željko Ljubic - Pity na kitari, Miroslav Užarević na basu in Darko Urošević na bobnih. Gre za skupino, ki po območju nekdanje skupne države potuje že od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja, a zametki zanjo so nastali že prej. V Ljubljano so prišli z izpopolnjenim repertoarjem in po uri in pol pustili polno Komuno še lačno njihove vabljive odtujenosti.

V ospredju je bil njihov material z nove plošče, ki so jo prvič predstavili slovenskemu občinstvu. In če velja za nekatere glasbenike, da je z vsako novo ploščo večji pritisk pred nastopi, ni tako v primeru goriborovcev. "Na vsakem koncertu damo vse od sebe in to občinstvo tudi občuti," je pojasnil Stojković.

Na hitro pa se je dotaknil tudi vprašanja bluza na Balkanu, za katerega trdi, da so časi podobni kot včasih. Pred Goriborom je nastopila še skupina East Rodeo, mednarodna zasedba, katere osrednja člana sta brata Alen Sinkauz in Nenad Sinkauz (Pula, Hrvaška).

Nekaj fotoutrinkov s koncerta smo za vas pripravili spodaj.