Klapa s mora se je sestavila posebej za lansko Evrovizijo. Foto: EPA
Klapa s mora se je sestavila posebej za lansko Evrovizijo. Foto: EPA

Hrvaška tako leta 2014 ne bo imela svojih predstavnikov na tem tekmovanju. Ob tem so sporočili, da bodo odločitev o prenosu finalnega večera Evrovizije sprejeli, če bodo sklenili, da je za to dovolj zanimanja gledalcev.
"Kot javni RTV servis je HRT še posebej pozoren na to, da se sredstva porabljajo na karseda učinkovit način. HRT se zaveda, da vladajo v državi kritične gospodarske razmere, upošteva pa je tudi kritiko javnosti glede finančne upravičenosti nastopa na Evroviziji," so zapisali v sporočilu za javnost.

Recesija terja svoj davek
Ob tem poudarjajo, da čeprav njihova odločitev morda ne bo naletela na odobravanje določenega dela gledalcev, pa se je HRT zaradi slabih uvrstitev hrvaških predstavnikov na Evroviziji v zadnjih letih odločil, da si vzamejo premor od sodelovanja.

HRT še izpostavlja, da so odločitev o začasnem odhodi iz evrovizijskega cirkusa že pred Hrvaško sprejele tudi nekatere druge evropske države, še posebej tiste, ki sta jih recesija in kriza najbolj prizadeli.

Letos je Hrvaška v Malmö poslala dalmatinsko klapo Klapa s mora, ki pa se ji s pesmijo Mižerja - tako kot tudi drugim balkanskim predstavnikom - ni uspelo prebiti niti v finale.