Skupina sredi avgusta prihaja v Slovenijo na festival Overjam. Foto: Organizator dogodka
Skupina sredi avgusta prihaja v Slovenijo na festival Overjam. Foto: Organizator dogodka

Na primer, lahko bi vzeli skladbo Yesterday skupine The Beatles, ki je počasna, in jo predelali v reggae različico. Tako bi postala živahnejša.

Marley je ustvarjal življenjske pesmi, ki so se ljudi dotaknile, menijo Inner Circle. Foto: EPA

Z dvema grammyjema nagrajena skupina z Jamajke, katere uspeh sega vse do obdobja sedemdesetih, se je na svoji poti soočila z zmagoslavjem pa tudi s tragedijo. Po tragični prometni nesreči vokalista Jacob Millerja leta 1980, se je skupina znova vrnila v studio šele po šestih letih.

"Naša zgodba se je sicer začela na Jamajki. Tam smo doma zelo iznajdljivi ljudje, tako smo iznašli tudi svoj stil glasbe. Gre za dobro, veselo glasbo za dušo, ki pa ima lahko tudi politična besedila," so se začetkov spominjali člani. "Reggae glasba vedno nosi neko sporočilo. Vsi smo ljudje in skupaj živimo na istem planetu, zato se moramo spoštovati. Če živimo v miru in harmoniji, je svet precej lepši. Menim, da reggae nosi to sporočilo, nosi pozitivne vibracije ljubezni in miru, ki so potrebne zato, da lahko sobivamo." Sami zase pravijo, da želijo, da ljudje ob njihovi glasbi uživajo in se sprostijo vendar pa jih hkrati želijo opozoriti, da je "svet okrogel, ne plosk". "Vrti se in kdor je enkrat na vrhu, je lahko drugič na dnu."

Inner Circle so sprva igrali predvsem tuje pesmi in v Ameriki nastopali kot predskupina različnih glasbenikov, kmalu pa so spoznali, da želijo ustvarjati lastno glasbo. "In uspelo nam je. Naša pesem Sweat je bila kar 17 tednov na vrhu nemške lestvice. In znani smo po vsem svetu, osvojili smo dva grammyja," so povedali. Grammyja so prejeli za najboljši reggae album - leta 1993 za Bad Boys in leta 1994 za Reggae Dancer, ki vsebuje pesem Summer Jammin iz filma Policaj iz Beverly Hillsa III. Tudi njihova velika uspešnica Bad Boys je bila vključena v hollywoodski film z Willom Smithom in Martinom Lawrenceom v glavnih vlogah, kar je pripomoglo k prepoznavnosti skupine.

Skupina Inner Circle, ki jo trenutno sestavljajo Ian Lewis, Roger Lewis, Lancelot Hall, Bernard "Touter" Harvey in Jr. Jazz, je tako postala ena redkih skupin z Jamajke, ki je imela turnejo v Združenih državah Amerike. In zakaj menijo, da to ne uspe drugim reggae glasbenikom? "Menim, da je reggae precej razširjena in uspešna zvrst, le vedno se ne imenuje tako. Kadar Jamajčani igramo reggae glasbo, se ta imenuje reggae, ko pa so reggae igrali na primer The Police, to glasbo označijo za pop. V resnici pa gre za isto glasbo. Morda je skrivnost našega uspeha tudi to, da smo v svoji glasbi zmešali različne zvrsti."

Prednost reggaeja je po njihovem mnenju to, da ima ta zvrst glasbe moč, da pesmim navdihne življenje, kar je ljudem všeč. "Na primer, lahko bi vzeli skladbo Yesterday skupine The Beatles, ki je počasna, in jo predelali v reggae različico. Tako bi postala živahnejša. Britanska skupina UB40 je tako ustvarila veliko pesmi. Skladbo Red Red Wine, eno izmed njihovih največjih uspešnic, je napisal Neil Diamond, oni pa so jo z reggaejem obudili."

Kaj pa je skrivnost svetovnega uspeha Boba Marleyja? "Menimo, da so to njegove pesmi, ki so življenjske. Besedila, ki se te dotaknejo in dobra melodija." Čeprav po Bobu ni bilo nobene zvezde njegovega kova, se Inner Circle ne bojijo za obstoj reggae glasbe, saj menijo, da jo igra in posluša vedno širši krog ljudi, kar omogoča tudi sodobna tehnologija: "Res je, da popularne radijske in televizijske postaje ne bodo vrtele ezoterične reggae glasbe, morda le tisto, ki je bolj mednarodna, oziroma mešana s popom in rockom. Vendar pa imamo danes prednost interneta, ki je spremenil način poslušanja glasbe. Vsak lahko posluša, kar želi. Ko smo nastopali v Švici, smo spoznali mladino, ki posluša jamajški radio prek interneta."

Čeprav so Inner Circle nastopali že skoraj povsod po svetu, Slovenije še niso obiskali. Tokrat pa so se odzvali na povabilo organizatorjev Overjam international reggae festivala, ki bo potekal med 14. in 17. avgustom na Sotočju v Tolminu. Obljubljajo, da bodo na koncertu zaigrali tako stare kot nove skladbe, katerih pa bo več, je odvisno od navdušenja občinstva: "Prisluhnemo vibracijam, ki jih oddaja občinstvo, in jim sledimo."

Na primer, lahko bi vzeli skladbo Yesterday skupine The Beatles, ki je počasna, in jo predelali v reggae različico. Tako bi postala živahnejša.