Kanadska kantavtorica je prodala več kot 60 milijonov albumov po svetu. Revija Rolling Stone pa jo je imenovala celo za kraljico alternativnega rocka. Foto: EPA
Kanadska kantavtorica je prodala več kot 60 milijonov albumov po svetu. Revija Rolling Stone pa jo je imenovala celo za kraljico alternativnega rocka. Foto: EPA
false
Morissettova je do zdaj izdala osem studijskih albumov. Zadnjega leta 2012. Foto: EPA

Glasbenica je prve korake v svet glasbe doma naredila že leta 1987, toda kanadskemu občinstvu se je približala šele s plesno-popalbumom Alanis, pod katerim se je podpisala s producentom kot avtorica vseh skladb. Toda po drugem albumu je ob srečanju z menedžerjem Scottom Welchem, ki je v njej prepoznal nadarjenost, spakirala kovčke in se odselila od staršev v Los Angeles.

Welcha so takrat prepričali njen "spektakularni" glas, njena osebnost in besedila. V njen talent pa je verjel še en moški, in sicer producent in pisec besedil Glen Ballard. Prav on je bil njen "partner v zločinu" pri ustvarjanju prvega mednarodnega izdanega albuma leta 1995 Jagged Little Pill.

Na njem so se znašle osebnoizpovedne skladbe, kot so You Oughta Know, Hand In My Pocket, You Learn, Head Over Feet in seveda Ironic.

A začetki so bili vse prej kot lahki, kar je Morissettova zdaj - ob veliki obletnici - strnila v obliki eseja, ki ga je objavila na svoji spletni strani. "Ko smo poslali You Oughta Know najprej na radijske postaje, so bili najpogostejši odzivi, da se v njihovih rotacijah že izmenjujeta dve izvajalki in da ne potrebujejo še ene," je zapisala glasbenica, ki je po izdaji preživljala težke čase, saj je s težavo iskala nove sodelavce po prekinitvi pogodbe s prvo založbo.

"Bili so poskusi, da bi jo popravili, izpopolnili ... Večkrat so me opozorili, da plošča zveni preveč ostro in nepopolno. Bila sem deležna številnih grdih pogledov zaradi tega. Spomnim se, da sem jim dejala: 'Če bi hoteli, da zvenim kot Dan Steely, potem bi morali podpisati z nekom, ki je že v svojih tridesetih, in ne z mano, ki sem stara 19 let.' Temu je sledila tišina," se je spominjala Morissettova.

Kmalu za tem jo je prijatelj popravil, da se skupina imenuje Steely Dan, kar je Morissettova pospremila z besedami: "Kakor koli že: ta album predstavlja mene in kar koli drugega kot to, me ne zanima," jim je odvrnila. A šele ko je svoj material odigrala na takratni založbi Madonne Maverick Records, je našla zavetje za svoje ustvarjanje.

Številni uspehi za glasbenico
Dvajset let za tem se lahko Morissettova pohvali, da je prav ta album trinajst zaporednih tednov ostal na prvem mestu Billboardove lestvice, na njem so se znašli štiri skladbe, ki so pristale na vrhu lestvic singlov in z njim je domov odnesla tudi štiri grammyje (zmagala je v vseh kategorijah, razen v kategoriji za novinko in skladbo leta.

Vse do leta 2010 je držala v svojih rokah rekord kot najmlajša izvajalka, ki je prejela nagrado za album leta (pri 21 letih). Nato ji je rekord prevzela Taylor Swift. Ob 20. obletnici od izdaje je Morissettova ponovno izdala svoj "življenjski album" v malce predrugačeni - osveženi - obliki.