Uspeli, se razšli, se reinkarnirali, posneli nov album in zdaj praznujejo 20 let od ustanovitve skupine - Jinx. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Uspeli, se razšli, se reinkarnirali, posneli nov album in zdaj praznujejo 20 let od ustanovitve skupine - Jinx. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jinx
Osrednji vlogi v skupini skozi vsa leta ohranjata pevka Jadranka Ivaniš - Yaya ter vodja skupine in kitarist Gordan Muratović – Coki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jinx
V vseh letih delovanja je skupina doživela nekaj kadrovskih menjav. Največkrat so zamenjali baskitarista. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jinx
Danes skupino poleg Yaye in Cokija sestavljajo še bobnar Berko Muratović, klaviaturist Marijan Gudelj, baskitarist Kruno Cvancinger, trobentaš Igor Pavlica, pozavnist Miron Hauser in saksofonist Ivan Kovacić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jinx
Coki in Yaya vztrajata, da skupina, kot je Jinx, ne potrebuje le enega karizmatičnega posameznika, ampak sta to lahko dva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jinx
Glasbena pot Jinxov se je začela v Zagrebu leta 1993 s koncertom v znanem klubu Saloon. Čeprav so takoj postali znani, je trajalo kar dve leti, preden so Jinxi izdali prvi album. Sextasy (1995) ni izdan v hrvaškem jeziku, ampak v angleščini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jinx
Njihov uspeh se je stopnjeval z vsakim albumom, Second Hand (1997), Pompei – Ljetna Ploča Katastrofe (1999), Sextasy (2000, posebna izdaja) in Avantura Počinje (2001). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ob praznovanju 20. obletnice so se člani skupine, ki je v preteklosti ustvarila uspešnice, kot so Tamo gdje je sve po mom, Smijem se, Bye bye baby bye, Na zapadu itd., odločili, da priredijo serijo koncertov po Sloveniji, Hrvaški, Srbiji ter Bosni in Hercegovini.

Gre za koncerte, ki jih pripravljajo predvsem za poznavalce skupine, zatrjujejo sami. "V teh 20 letih smo doživeli veliko uspehov, zato se je bilo lažje obdržati na površju. Doživeli smo nekaj sprememb v skupini. Zamenjali smo štiri basiste, ampak nikoli zato, ker bi se skregali, ampak ker so si našli drugo zaposlitev, odšli v Ameriko, se nehali ukvarjati z glasbo," je v pogovoru za MMC dejala pevka Jadranka Ivaniš - Yaya.

Cel pogovor z njo in vodjo skupine Gordanom Muratovićem - Cokijem si lahko preberete spodaj.


Jinx, 20 let. V eni izmed skladb sprašujete: "Na čem si ti?" Če malo obrnemo vprašanje - na čem ste vi?
Yaya: Sem na magneziju, kalciju in B-vitaminu, ker je prišla pomlad in me vse boli (smeh). Tako si lajšam bolečine, ampak moram jih jemati kot piše na receptu (smeh).
Osem ljudi, kolikor jih sestavlja Jinx, zahteva veliko interakcije, diplomacije, kompromisov.

Kako vam uspeva to usklajevanje?
Yaya: Če imaš skupen cilj in dobro idejo, je veliko lažje obdržati ljudi skupaj. V teh 20 letih smo doživeli veliko uspehov, zato se je bilo lažje obdržati na površju. Doživeli smo nekaj sprememb v skupini. Zamenjali smo štiri basiste, ampak nikoli zato, ker bi se skregali, ampak ker so si našli drugo zaposlitev, odšli v Ameriko, se nehali ukvarjati z glasbo …

Potrebuje skupina, kot je Jinx, karizmatično osebnost?
Coki: Potrebuje dve (smeh).
Yaya: Par. Mamo in očeta (smeh).
Coki: Jinx je ena izmed teh skupin, v katerih avtor in pevec nista ista oseba. Zato je treba, da sta dve karizmatični osebi. Raje bi videl, da bi si moj avtorski del kdaj delili.
Yaya: In jaz bi si ga kdaj (smeh).
Coki: Nisem mislil na to delitev (smeh). Bolj sem mislil na delitev dela in ne zaslužka od avtorskih pravic (smeh).
Yaya: (smeh) Lahko tudi poskusimo s tvojo idejo, da prevzamem avtorstvo, ampak ne vem, kako bo potem z zaslužkom (smeh).
Coki: Pustil ti bom sanje (smeh).

Ko pride do konflikta med vama - čigava beseda obvelja?
Yaya: Coki je v skupini glavni. On nas je zbral, in to je njegova skupina: avtorsko in idejno. Mi lahko sodelujemo pri nastajanju idej, ampak vseeno je on tisti, ki odloča o vsem.
Coki: Res je, da gre po tem sistemu, drugače pa je vse stvar hierarhije, ki je povezana s funkcijo in stažem v skupini. Recimo, da sem prvi človek v skupini. Kot vidite, mi že raste brada (smeh). Yaya je peta ali šesta v hierarhiji (smeh).
Yaya: Ni slabo (smeh).

Yaya, v skupino ste prišli preko t. i. avdicije, s katero so iskali spremljevalno pevko. Kako je to potekalo?
Yaya: Takrat sem še hodila v srednjo šolo. Moji prijatelji so snemali neke demoposnetke pri Cokiju in omenili so mi, da iščejo spremljevalne pevke. Rekli so, da moram priti na avdicijo. Počutila sem se zelo neprijetno, ampak spravili so me tja. Coki je ravno takrat imel v studiu sestri dvojčici, ki sta poskušali peti.
Coki: Lepo si rekla: poskušali sta.
Yaya: Takrat sem prišla in Coki je preizkušal, kako zveni moj glas. Takrat sem prvič res pela. Do takrat sem samo poskušala, toda nikoli nisem res pela. Po slišanem je Coki ocenil, da bi lahko pela, in mi predal svojo vlogo.
Coki: Res je, ker je bil njen vokal drugačen od vsega, kar sem slišal do takrat. Dvojčici se po prvi vaji nista pojavili več na vaji, sam pa sem se tudi umaknil v ozadje (smeh).
Yaya: Skoraj sem zaj**** skupino že v začetku (smeh).

Ko ste začeli, ste že vedeli, da želite ženski vokal?
Coki: Ne. Moja prva ideja je bila slaba. Hvala bogu, da smo jo v 15 dneh popravili. Mislim, da ni dolgo trajala ta moja transformacija iz pevca v spremljevalnega vokalista (smeh).

Obžalujete, da niste prvi glas Jinxov?
Coki: Ne. Včasih se ti zdi, da bi bilo lažje, če bi delal vse sam (smeh). Šalim se. Če bi bila glasba malo bolj kantavtorska, bi lahko ustrezal moj glas, drugače pa je za to glasbo, ki jo ustvarjam, zelo zaželeno, da je vokal z veliko črko v.

Jinx ste preživeli vse fenomene narodnjakov, starlet, ki znajo peti - kako?
Yaya: Mislim, da smo obdržali konstantno raven glasbe, in to občinstvo vedno prepozna. Pomembno je, da imamo dobre skladbe in da jih izvedemo po najboljših možnostih. Mi nismo bogati, ampak smo uspešni, ker obstajamo in lahko živimo z delom, ki ga ustvarjamo. Gre za rezultat dolgoročnega dela.
Coki: Nikoli se nismo osredotočali na to, kaj se danes dogaja ali kakšni trendi so popularni. Delali smo po svoje. Jinxi so bolj lovili čas preko filmov: od Pulp Fiction do Tarantina. Nikoli nismo gledali na glasbene smernice. Smo jih spremljali, ampak nikoli jih nismo poskušali posnemati, pazili smo samo, da so vplivi sovpadali z našo zgodbo.

Izjavili ste, da ste popskupina z rokersko filozofijo. Kakšna je to filozofija?
Coki: To je filozofija nepreračunljivih in neodgovornih glasbenikov – v poslovnem smislu. Pogosto smo delali kakšne neumnosti (smeh).
Yaya: Precej smo uspešni glede na to, kako smo neambiciozni.
Coki: Mi smo verjetno popskupina po strukturi glasbe, zase pa mislimo, da smo rokerska skupina (smeh).
Yaya: Vsi smo odrasli ob rokenrolu. Bolj kot ob popu. Ampak ko smo se zbrali, smo hoteli biti alternativci. Nismo odrasli ob mainstreamu, saj smo hoteli imeti popskupino. To je bila naša izvirna ideja. Običajno vsi v najstniški dobi želijo zaviti v alternative vode - trash metal, recimo. Ampak Jinx so na koncu postali edinstvena zmes popa in alternative.
Coki: V prvem obdobju skupine nam je to povzročalo težave, ker nas ljudje niso znali uvrstiti v noben žanr ali klub ali kontekst. Niso vedeli, ob koga naj nas postavijo na festivalih. Vmes se je pojavila zame grda beseda – urbano.

Nekatere vaše pesmi so vesele, zabavne … Ste takšni tudi sami v zasebnem življenju?
Coki: Najbolj od vsega so ironične. In pogosto dvosmiselne ali pa celo več. Lahko jih razumeš drugače. Ampak ta element vesele katastrofe je v tej skupini.