Glasba
(6)
Glasbeniki morajo pred debijem več let trdo trenirati. Foto: Reuters
Številni se zaradi pritiska odločijo celo za lepotne operacije. Foto: Reuters
K-pop je milijonski posel, zvezdniki k-popa oziroma idoli, kot jih imenujejo, pa dragi izdelki, ki jih kot po tekočem traku ustvarjajo založbe. Foto: Reuters

K-pop: Južnokorejski milijonski posel, ki obnoreva mlade

Industrija, kjer pomembno vlogo igra tudi videz
14. februar 2018 ob 16:35,
zadnji poseg: 15. februar 2018 ob 11:43
Seul - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

K-pop je žanr, ki je v Južni Koreji nastal v 90. letih 20. stoletja, gre za mešanico popa, hiphopa in marsičesa drugega. V tem žanru, ki ga je na Zahod ponesel Psy, skoraj po pravilu v skladbah slišimo vsaj kakšno angleško besedo.

Po krizi konec 90. let 20. stoletja so v Južni Koreji naredili strateški premik na trge informacijskih vsebin in kulturne industrije. Gangnam style južnokorejskega glasbenika Psyja je bila prva skladba, ki je korejski pop oziroma k-pop ponesla na Zahod.

Videospot z nenavadnimi plesnimi gibi je leta 2012 obnorel svet, na YouTubu je to postal video, ki je prvi presegel milijardo ogledov.

Izak Košir, glasbeni novinar in spletni urednik Mladine, pravi, da gre za mešanico različnih žanrov, ki jih poznamo v sodobni popularni glasbi: "Gre za mešanico popa, hiphopa in marsičesa drugega. To je odvisno od posameznega izvajalca oziroma izvajalke." Skoraj po pravilu v teh skladbah slišimo vsaj kakšno angleško besedo, pogosto v naslovu. "Temu bi v slengu rekli varka, gre za trik." Skladbe namreč tako lažje najdemo na različnih platformah na svetovnem spletu.

Obnori predvsem mlade
K-pop je eden glavnih elementov korejskega vala, torej glavni izvozni izdelek južnokorejske popularne kulture, ki jadra na krilih spleta in družbenih omrežij. Zato doseže predvsem mlade, starostno skupino, ki na spletu preživi največ časa. Tam vsakodnevno spremljajo svoje idole, se družijo z drugimi oboževalci in kupujejo vse, kar je povezano z njihovo najljubšo skupino.

Je milijonski posel, zvezdniki k-popa oziroma idoli, kot jih imenujejo, pa dragi izdelki, ki jih kot po tekočem traku ustvarjajo založbe. Pred svojim debijem morajo fantje in dekleta trdo trenirati več let, tako ples kot petje in nastop. Številni gredo tudi na lepotno operacijo, videz je namreč eden pomembnejših elementov tega žanra.

Upoštevati morajo stroga pravila obnašanja, oblačenja, zasebnega življenja pa pravzaprav nimajo. Vse v povezavi z idoli k-popa je dobro premišljeno, da se le dobro prodaja.

Čeprav se je model najstniške glasbene skupine z Zahoda preselil na Vzhod in od tam spet nazaj na Zahod, se je vrnil v drugačni obliki. Profesor Byoung Yoong Kang meni, da je priljubljen ravno zaradi tega. "V Koreji sem ga ignoriral, saj sem mislil, da je to le vladna propaganda ali promocija podjetij zabavne industrije. Zdaj pa mi študent na vprašanje, zakaj se je odločil za študij koreanistike, odgovori: 'Zaradi k-popa. Resnično!' Na Zahodu je veliko ljudi, ki imajo res radi k-pop. Čeprav ne znajo korejsko, si zapomnijo besedila v korejščini."

K-pop ima tudi temne plati, ki so se razkrile po samomoru idola ene izmed skupin. Hiperproduktivnost, perfekcionizem in diskriminacija na podlagi videza so v povezavi s spletnimi družbenimi omrežji slaba kombinacija za duševno zdravje. Na le idolov k-popa, temveč kar celotne južnokorejske družbe.

Več pa v spodnjem prispevku Radia Slovenija.

Urška Henigman, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
xskip
# 15.02.2018 ob 00:15
"Gangnam style južnokorejskega glasbenika Psyja je bila prva skladba, ki je korejski pop oziroma k-pop ponesla na Zahod."

Večje neumnosti danes nisem prebral.

Mogoče avtor članka, prej ni slišal za K pop, zahod seveda je.
Vsaj prebrali bi lahko malo na wikipediji. Bolj to kot nič.
https://en.wikipedia.org/wiki/K-pop

"In 2009, the Wonder Girls became the first K-pop artist to debut on the Billboard Hot 100 singles chart"
itd...
Mohan
# 14.02.2018 ob 19:54
Sory ampak najbolj beden članek ever. Sm dvakrat prebral pa še zmeraj ne razumem kaj želi avtor izpostavit. Mislm kaj je pa to drugače od Ariane Grande, Taylor Swift, Katy Perry in ostalih? Seveda so glavna publika mladi, sploh dekleta, ker so najbolj občutljivi oz. skloni sugestijam. Fashion industrija itak največ dobička ustvari prav od te starostne skupine. Zdej ta piše kot da je nevem kaj odkril v Južni Koreji, češ poglej kako so jim oprali glave... Če si sposoben samo malo opazovat vidiš, da pri nas ni nič drugače. Zakaj pa so te talent showi, kdo pa to gleda in glasuje? Stari ljudje zihr ne, ampak mlada smrkla, k pozna tisto, k pozna enga k je na showu.
xskip
# 15.02.2018 ob 00:23
če koga zanima:
Billboard: The Best K-pop Songs of 2017: Critics' Picks
https://www.billboard.com/articles/event
s/year-in-music-2017/8070355/best-k-pop-songs-of-2017-top-20
GLaDOS
# 14.02.2018 ob 20:55
Te juznokorejke so sexapilne za pojest... Njami
maturant
# 19.02.2018 ob 16:06
Lastno ime ste pa dobesedno razmesarili. Ni Bjang Juang Kuang, ampak Byoung Yoong KANG. Spoštujte jezik, prosim.
kingeston
# 15.02.2018 ob 09:23
veliko bolje kot srbski turbofolk...
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
17
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo