Florence že pripravlja svoj drugi album - v snemalni studio se bo skupina podala januarja. Foto:
Florence že pripravlja svoj drugi album - v snemalni studio se bo skupina podala januarja. Foto:
Lungs - album, ki je dvignil toliko prahu na glasbeni sceni.
Florence je faks pustila zaradi glasbene kariere.
Florence + The Machine prihajajo maja.
Verjetno ni treba poudarjati, da bo v Sloveniji skupina nastopila prvič.

23-letnica z glasom precej bolj izkušene dive deluje za svoja leta neverjetno zrelo, njena glasba pa je svetlobna leta oddaljena od vrstnic, ki zasedajo vrhove glasbenih lestvic.
"This is a gift, it comes with a price, Who is the lamb and who is the knife, Midas is king and he holds me so tight, And turns me to gold in the sunlight," poje v Rabbit Heart. Posledica, če te vzgajata mama harvardska profesorica renesančnih študij in oče pisatelj?

Florence je tudi že od malih nog imela morbidno fascinacijo s smrtjo in propadom, zato ne presenečajo besedila, ki zaljubljenost primerjajo z dušečim, bobnečim zvokom v glavi (I swallow the sound and it swallows me whole, Till there's nothing left inside my soul, As empty as that beating drum, But the sound has just begun; Drumming Song) ali pa pesmi, ki normalizirajo nasilje v razmerju (A kiss with a fist is better then none, I broke your jaw once before, I spilled your blood upon the floor, You broke my leg in return, So sit back and watch the bed burn; A Kiss With a Fist).
Jezna besedila brez zadržkov so sicer tudi precej neposreden odgovor Florence na (začasni) razhod s svojim fantom. "Raje vidi, da o tem ne govorim. zato je smešno peti o tem," nonšalantno pojasni Welcheva.
Ko motnje zbranosti celiš z glasbo
Florence je bila pač vedno posebna in ni sledila uveljavljenim normam. V šoli je imela zaradi disleksije in motnje z zbranostjo težave z osredotočanjem, večkrat je tudi morala na zagovor, ker je sredi pouka - zapela.
Univerzo je pustila, da bi se posvetila glasbeni karieri. Kot 19-letnica je nastopala po manjših londonskih klubih in naglo zbudila pozornost industrije.
Skupaj s spremenljivim spremljevalnim bandom (THE "Mašina" iz imena) je julija 2009 izdala svoj prvenec, album Lungs (Pljuča) - ki je na Otoku, kjer imajo malce več senzibilnosti do alterglasbe, postal takojšnji hit. V Veliki Britaniji je osvojil sam vrh glasbenih lestvic, ekstravagantno in glasno Florence pa so opazili tudi po Evropi in v ZDA.
Eklektična mešanica
Zvok skupine je težko opredeliti, kot je tudi dekle samo težko postaviti v neke uveljavljene (glasbene) okvire. Gre za zdaj že prepoznavno kombinacijo popa, rocka, soula in indieja, ki je popolnoma navdušil glasbene kritike, tako da so Florence and the Machine vztrajno vrteli, še preden je dosegla mainstream uspeh in postala najbolj zaželena izvajalka na letošnjih poletnih festivalih.
Lungs je na letošnjih britih pobral nagrado "Mastercard British Album", skupina nagrado meteor za najboljšega mednarodnega izvajalca, singli pa eden za drugim nepričakovano postajajo velike uspešnice: Kiss with a Fist, Dog Days Are Over, Rabbit Heart (Raise It Up), Drumming Song in predelava You've Got The Love, ki jo je v izvirniku pela Candi Staton.
Brez minimalizma
Videi za omenjene komade so zgodba zase - razkošje barv, mejkapa, kostumov in scenografije, ki na trenutke spominja na filmografijo Tima Burtona, na trenutke na hommage 80. letom, na trenutke na impresionističen kanvas pastelnih barv. V prvem planu pa vedno izjemno ekspresivna, eterična Florence z razpuščenim slapom rdečih las.

Florence se v tem času pač ne da ubežati, in če še niste slišali zanjo, je velika verjetnost, da jo bodo celo naše za Lady Gaga/Black Eyed Peas sprogramirane radijske postaje vsak trenutek "odkrile" - podobno, kot so lani odkrile (in do konca izžele zadnjo kapljico iz Humana) Killerse.
Od koncerta nas loči le še en mesec.
Kaja Sajovic