27-letni raper je nase najprej opozoril leta 2010 z 'mikstejpom' Overly Dedicated. Foto: AP
27-letni raper je nase najprej opozoril leta 2010 z 'mikstejpom' Overly Dedicated. Foto: AP
Leta 2013 je MTV Lamarja okronal za najbolj "vročega" MC-ja v igri. Foto: AP
Veliko pozornosti je požel z nastopom na 56. podelitvi grammyjev, kjer je nastopil s skupino Imagine Dragons. Foto: AP
Na 56. podelitvi grammyjev je prejel kar sedem nominacij, toda šele naslednje leto je dva gramofončka tudi odnesel domov (za najboljšo rapizvedbo in pesem). Foto: EPA
Raper je do zdaj izdal tri albume: Section.80, Good Kid, M.A.A.D City in To Pimp a Butterfly. Foto: EPA
Njegovo ime se redko pojavlja na rumenih spletnih portalih, kot sta TMZ ali MediaTakeout. Foto: EPA

Po izdaji prvenca leta 2012 se Lamar ni ujel v svet blišča in zabave. Album Good Kid, M.A.A.D City (prvi album, ki ga je izdal pod veliko založbo) je izkoristil za izpoved o svoji odrešitvi, ko je rapal o življenju sina, ki je v svoje življenje sprejel vero.

Odrasel je na ulicah Comptona v Kaliforniji, kamor so se preselili njegovi starši, da bi sina obvarovali kulture tolp v Chicagu. Njegovega očeta so sicer povezovali z razvpito tolpo Gangster Disciples, toda raperja dogajanje na ulicah ni speljalo na temna pota, temveč mu je služilo za navdih. V šoli je veljal za vzornega učenca, ki je rad pisal – najprej zgodbe in pesmi, kasneje besedila. Dogajanje na ulicah se je dotaknilo neposredno njegove družine, toda Lamar je ostal premišljen opazovalec okolice.

Pri 16 letih se je predstavil pod imenom K-Dot z "mikstejpom", ki ga je poimenoval Youngest Head Nigga in Charge, toda vzdevek je opustil nekaj let za tem. Začel je sodelovati z zvenečimi imeni v svetu hiphopa in tako zvabil pozornost Dr. Dreja. Ta ga je zvabil k svoji založniški hiši Aftermath Entertainment, pod okriljem katere že leta delujeta Eminem in 50 Cent.

Provokativni glas rapa
Na prvencu je Lamar izpostavil teme, ki so zaznamovale njegovo otroštvo in najstniška leta. S provokativnimi besedili je pridobil spoštovanje kritikov, raperjev in oboževalcev. Postal je priljubljen zaradi svojih opazk o kulturi ulice, kjer se velikokrat poigrava s psihologijo žrtev nasilja. "To so najbolj zanimive zgodbe," je nekoč dejal za britanski Guardian.

Neposrednost ga je pripeljala v boj za grammyje. Januarja 2014 je ostal osmoljenec večera, saj je ploščke v raperski kategoriji serijsko prejemal Macklemore. Letos pa je še pred izdajo napovedanega albuma, ki je izšel teden dni pred napovedanim datumom, domov odnesel dva ploščka za singel i.

Na albumu To Pimp a Butterfly se posveča sedanjosti. Ta zajema njegovo doživljenje "blišča", svetovne turneje in ločitev od preteklega življenja. Namesto odrešitve je izhod iz Comptona Lamarja postavil pred več skušnjav in dvomov. Njegov notranji boj se najbolj izkazuje v besedah in tudi v glasbi, kjer je moč slišati elemente džeza in fanka. "Če samo postavite besedo zvodnik poleg metulja ... je zbloda. Nekaj, kar bo ostala večna fraza," je dejal še pred izdajo.

V besedilih se je lotil problematike rase, nasilja policije in svojih poskusov, da se znajde v svetu novih kultur. "Otrok iz Comptona se mora kar naenkrat sestajati z različnimi tipi ljudi, ki niso temnopolti," je razložil svojo dilemo v pogovoru za New York Times.

Vrnitev h koreninam
"Krivda odrešenega", kakor povzemajo tuji mediji 75-minutno rapersko izpoved Lamarja, je sicer bogatejša za "komercialno" všečnejše melodije in hkrati osiromašena za format konceptualnega albuma. Kritiki so že njegov prvenec opredelili za zmago rapa in ga primerjali z raperskimi klasikami, kot sta bila albuma Reasonable Doubt Jay Z-ja in Illmatic Nasa.

Njegova besedila so neposredna in življenjska. Na uspešnici Swimming Pools (Drank) je svaril o nevarnostih alkohola, medtem ko se album Bitch, Don't Kill My Vibe začne z besedami: "Grešnik sem, ki bo verjetno grešil spet."

Pridigar, ki se umika žarometom
"Za številne oboževalce sem morda najbližji približek pridigarja," je dejal 27-letnik in dodal: "Vem, da odkar sem na turneji, otroci živijo z mojo glasbo. Toda moja beseda ne bo nikoli tako močna kot božja. Sem samo posrednik, ki opravlja njegovo delo." Poleg tega, da je veren, redko pije ali kadi. Izogiba se dragim oblačilom in nakitu ter velja za precej tiho osebo. Pred dnevi je naznanil, da se bo poročil s svojo dolgoletno ljubeznijo, ki jo pozna že od srednje šole. "Ne želim postaviti v ospredje nekoga, ki ne želi postati slavna oseba," je dejal o svoji zaročenki.

Velja za "tehničarja", velikokrat se zateče h govoreči besedi in v ospredje postavlja estetiko. Je gostobesedni raper, včasih na robu, da mu zmanjka sape. Je alternativa floskulam, ki smo jim priča v komercialnem rapu.