Lamar je nekaj izmed skladb, ki jih je izdal na novem albumu, predstavil že na koncertih v živo. Foto: EPA
Lamar je nekaj izmed skladb, ki jih je izdal na novem albumu, predstavil že na koncertih v živo. Foto: EPA
28-letni raper je odrasel na ulicah Comptona v Kaliforniji, kamor so se preselili njegovi starši, da bi sina obvarovali kulture tolp v Chicagu. Foto: AP
Kendrick Lamar
S provokativnimi besedili je pridobil spoštovanje kritikov, raperjev in oboževalcev. Foto: EPA

Na albumu, kjer niti ena skladba nima naslova, je zbranih osem skladb, ki so pravzaprav "ostanki". Gre namreč za skladbe, ki niso pristale na albumu To Pimp A Butterfly, s katerim je osvojil pet grammyjev. Album je ponudil na servisih digitalne distribucije glasbe Spotify, Google in Apple Music.

Za izid pa se morajo Lamarjevi oboževalci zahvaliti kar košarkarju LeBronu Jamesu, ki je tvitnil direktorju Lamarjeve založbe Anthonyju Tiffithu: "Morate izdati te neimenovane skladbe takoj."

Tiffith je obljubil, da bo premislil o tem, nato pa je objavil nenavaden posnetek, na katerem se je v ozadju predvajala ena izmed Lamarjevih skladb. Raper je nekatere izmed njih sicer že izvajal na svojih koncertih. Kot so zapisali na portalu New Yorker, gre za vpogled v jedro hip hopa. Pravzaprav gre za svojevrsten jam session, kjer lahko poslušalec še podrobneje spozna raperja: od njegovega smisla do humorja do predanosti nastopanju v živo.

Neobičajni producent
Pod album se kot producent podpisuje tudi petletni sin Alicie Keys, saj sedma skladba vsebuje delček, ki ga je Egypt produciral sam. Brez vsake pomoči. A vseeno naj sam naslov Untitled, Unmastered ne zavede preveč, kajti za kup ostankov je omembe vredno delo.

Gre za skupek elementov džeza, funk, soula in govorjene besede, ki so odlikovale že album To Pimp a Butterfly. V ospredju je tokrat bas, boben ter številni 'sampli' in 'loopi'. Na albumu pa se pojavijo kot gostje tudi SZA in CeeLo Green. Lamar na albumu raziskuje tako samega sebe kot odnose med ljudmi.

V četrti skladbi na primer predstavi zgodbo štirih ljudi, ki prihajajo iz različnih kultur. Vsak izmed njih predstavi svojo resnico, ki se razlikuje od drugih. Svoj odnos z "belim človekom" pa strogo definira iz ekonomskega vidika. Odprto se sooči z rasizmom, identiteto, željo po lastitvi sveta oz. po njegovem uničenju.

Tako kot pri albumu To Pimp A Butterfly pa poslušalec ne izgubi občutka, da je vsaka Lamarjeva skladba izhodišče za neskončnost. Je delo v izdelavi.