Glasbeni legendi bosta na sodišču zagovarjali avtentičnost uspešnice. Foto: Reuters
Glasbeni legendi bosta na sodišču zagovarjali avtentičnost uspešnice. Foto: Reuters
Led Zeppelin
Skladba Stairway to Heaven je skupini prinesla več sto milijonov evrov dobička. Foto: Reuters

Kitarski del naj bi imel dovolj podobnosti z instrumentalno pesmijo skupine Spirit, ki so spodbudile sodnika, da je izdal nalog za tožbo. Pevec Led Zeppelin Robert Plant in kitarist Jimmy Page se morata na sodišču zglasiti 10. maja.

Predlog za tožbo je vložil Michael Skidmore, pooblaščenec sklada, ki skrbi za glasbeno zapuščino pokojnega kitarista skupine Spirit, Randyja Wolfa. Trdi, da bi moral biti kot soavtor uspešnice nedvomno naveden tudi Wolf, saj naj bi bil del Stairway to Heaven v celoti kopiran iz njegove skladbe.

Stairway to Heaven naj bi nastala v osamljeni koči v Walesu, Skidmore pa trdi, da sta glasbenika pesem napisala po tem, ko sta na skupni turneji med letoma 1968 in 1969 slišala Taurus.

O avtentičnosti bo odločala porota
Sodnik Gary Klausner je povedal, je med poslušanjem prvih dveh minut obeh skladb mogoče zaznati precejšnjo podobnost. "Res je, da je raba padajočega kromatičnega sosledja štirih akordov pogosta v glasbeni industriji, a podobnosti med skladbama preraščajo to strukturo. Kar nam preostane, je, da preverimo subjektivno občutenje poslušalcev obeh skladb. To pa ni več naloga sodnika, temveč porote," je pojasnil.

Predstavnikoma Led Zeppelin je bilo izdano strogo navodilo, da se pri obrazložitvi izvora skladbe na sodišču nikakor ne smeta sklicevati na pomanjkanje spomina zaradi čezmernega pitja alkohola ali zlorabe mamil ob nastanjanju skladbe.