Alfi Nipič in Irena Vrčkovnik sta zapela pesem Ta vražji telefon. Foto: Maja Orešnik
Alfi Nipič in Irena Vrčkovnik sta zapela pesem Ta vražji telefon. Foto: Maja Orešnik
Prireditev je povezoval Jure Ivanušič. Foto: Maja Orešnik

Obiskovalci, gledalci in poslušalci so lahko ob častitljivem jubileju uživali v največjih uspešnicah festivala iz preteklih 50 let.

Večina programa je bila izvedena z izvirnimi izvajalci, ki so bili na narečnem festivalu v vseh teh letih najuspešnejši. Prepevali so ob spremljavi vokalnega kvarteta in Big banda RTV Slovenija pod dirigentsko taktirko Lojzeta Krajnčana, Edvarda Holnthanerja in Bertija Rodoška.

Jubilejni festival je otvorila Lidija Kodrič s pesmijo Moja mala tiha sreča, zaključil pa se je z nastopom Alfija Nipiča in pomočjo vseh ostalih udeležencev, ki so skupaj zapeli skladbo Štajerc.

Več kot 150 nastopajočih je poskrbelo, da je bil večer nepozaben. Poleg omenjenih so nastopili še: Edvin Fliser, Nuša Derenda, Lado Leskovar, Braco Koren, Berti Rodošek, Janko Ropret, Irena Vrčkovnik, Branka Kraner, Domen Kumer, Rudi Šantl, Jerica Mrzel, Marjan Smode, Dušan Kobal, Anita Kralj, Milan Kamnik, Lea Likar, Robi Horvat, Nataša Mihelič, Rudi Miložič, Damjan Zih, Zorica Fingušt Fatur, Damjana Golavšek, Monika in Alenka Heričko, Modrijani, Vinko Šimek, Jože Kobler, Malibu, Prifarski muzikanti, Štajerskih 7, Frajkinclari, Zreška pomlad, Halgato band, Langa, Čudežna polja, Vesele Štajerke, Pajdaši, Rdeči dečki, Dori, Cmok, Crescendo, Folkrola, Završki fantje in drugi.

Triurno prireditev si lahko na 1. programu Televizije Slovenija ogledate v dveh delih - prvi del bo na sporedu v nedeljo, 30. septembra, ob 13.20, drugi del pa prav tako v nedeljo, ob 17.15.

Prireditev je sproščeno povezoval Jure Ivanušič, ki je prvič na odru festivala stal že leta 2001. Posebej za ta večer ponovno obudil lik Šašleka, ki je že pred dvanajstimi leti prepričal gledalce in poslušalce festivala. Nekajkrat je iz zagate rešil tako nastopajoče kot tehnike in tudi sam zapel dve popevki.

Pred 50 leti je slavila Lidija Kodrič
17. aprila letos je minilo točno 50 let od prve izvedbe glasbenega festivala Katedra, ki se je pozneje preimenoval v festival Vesela jesen in ga zdaj poznamo kot Festival narečnih popevk. Daljnega 17. aprila 1962 je v Unionski dvorani v Mariboru zmagala skladba z naslovom Moja mala tiha sreča v izvedbi Lidije Kodrič.