Neuničljivi mojster se ne da: dve leti po
Neuničljivi mojster se ne da: dve leti po "starih idejah" so izšli "priljubljeni problemi". Priljubljeni pevec je svoj 80. rojstni dan proslavil včeraj, 21. septembra. Foto: EPA
Pogost prizor na koncertih: Cohen - predan poslušalcem - na kolenih. Foto: EPA
Z značilnim klobukom na glavi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Leonard Cohen praznuje visok jubilej.
Razgibano kot njegova kariera je bilo tudi njegovo zasebno življenje: v 60. letih je imel razmerje z Marianne C. Stang Jensen, na začetku 70. let pa se je zapletel v razmerje s Suzanne Elrod, v katerem sta se jima rodila sin Adam in hči Lorca (poimenovana po Federicu Garcii Lorci). V 80. letih je bila njegova partnerica fotografinja Dominique Issermann, s katero sta sodelovala tudi poslovno, v 90. letih pa so ga povezovali z igralko Rebecco de Mornay.
Ganjenost ob prejemu nagrade princa Astrurijskega. Foto: EPA
Leonard Cohen
Njegov nastop na znamenitem Glastonburyju leta 2008, z izvedbo Hallelujah ob sončnem zahodu, so številni označili kot vrhunec festivala. Foto: EPA

Kanadski trubadur, kot mu pogosto pravijo, je že šest desetletij ikona svetovne glasbe. V svoji bogati in pestri karieri je izdal 13 studijskih albumov, prvega leta 1967 s preprostim naslovom Songs of Leonard Cohen. Prvi, pa tudi številni drugi albumi, kot so Songs Of Love and Hate (1970), I’m Your Man (1990), The Future (1992), Ten New Songs (2001) in Dear Heather (2004), so postali prava klasika svetovne popularne glasbe.

Njegova zgodnja dela so v veliki meri prežeta s temami, s katerimi se je spopadal v trenutkih depresije, ki je dolgo krojila njegovo življenje: depresija, samomorilnost, samouničevanje. V poznejšem obdobju se je posvetil tudi političnim in socialnim temam, ves čas pa je stalnica njegovih pesmi ljubezen.

Čeprav je najbolj znan po svojem glasbenem ustvarjanju, pa je bil zelo ploden tudi kot pisec, tako proze kot poezije. Med drugim je za svoje literarno ustvarjanje leta 2011 prejel prestižno nagrado princa Asturijskega za literaturo.

Poezija - njegova večna ljubezen
Otroštvo je preživel v judovski družini srednjega razreda v angleško govorečem predelu Montreala. Že v mladih letih se je navduševal nad poezijo Federica Garcie Lorce, že kot najstnik pa ustanovil svojo skupino The Buckskin Boys, v kateri je igral kitaro. Sprva je igral akustično kitaro, po srečanju z mladim španskim kitaristom, ki je igral flamenko, pa je presedlal na klasično kitaro.

Po vpisu na univerzo McGill se je začel posvečati pisanju poezije. Svoje prve pesmi je objavil marca 1954 v reviji CIV/n, dve leti pozneje pa je izdal svojo prvo knjigo poezije Let Us COmpare Mythologies s pesmimi, ki jih je napisal med svojim 15. in 20. letom. Po študiju prava na McGillu je šel za eno leto na univerzo Columbia v New York, a se potem vrnil domov v Montreal, kjer se je posvetil predvsem pisanju. Pri tem mu je zelo prav prišla očetova denarna zapuščina, saj je bil tako finančno preskrbljen in se je lahko posvetil ustvarjanju. Druga knjiga pesmi The Spice-Box je naletela na dober odziv pri kritikih in Cohen se je povzpel med vidne obraze nove kanadske poezije.

V 60. letih se je tako posvečal predvsem pisanju poezije in romanov, potem pa je, predvsem zaradi razočaranja, ker mu pisanje ni prineslo želenega uspeha, vse bolj v ospredje prihajala glasbena ustvarjalnost, a peresa ni nikoli odložil. "Tako je, kot ko medved zalomasti v panj: zabredem naravnost notri in obtičim in to je hkrati slastno in grozno, ne preveč elegantno, zelo nerodno ter boleče, a hkrati je vseeno v tem nekaj neizogibnega," je slikovito opisal proces svojega pisanja v enem izmed intervjujev.

Leta 1967 se je tako preselil v New York in tam nastopal kot folkpevec in pisec. Njegova pesem Suzanne, posvečena Suzanne Virdal, nekdanji ženi prijatelja kiparja, ki je sprva izšla kot poezija, je postala njegova prva uspešnica in je še danes ena njegovih najbolj prepoznavnih pesmi. Najprej jo je sicer leta 1966 zapela Judy Collins, Cohen pa jo je potem leto pozneje zapel na svojem prvem albumu Songs of Leonard Cohen. Tri leta pozneje se je, vmes je izdal drugi album Songs from a Room, podal na prvo svetovno turnejo, in sicer je nastopil v ZDA, Kanadi in Evropi.

Hallelujah ostaja med najbolj prepoznavnimi pesmimi
Ena izmed njegovih prav tako zelo znanih pesmi je Hallelujah, ki jo je izdal na albumu Various Positions leta 1984, k veliki prepoznavnosti pesmi pa sta pripomogli predvsem različici pesmi, ki sta ju zapela John Cale in Jeff Buckley. Hallelujah spada med eno največkrat prirejenih pesmi, saj jo poje več kot 200 umetnikov v različnih jezikih.

Po dolgi odsotnosti vrnitev v javnost in na oder
Njegovo plodno ustvarjanje, album je izdal vsakih nekaj let, je leta 2004 pretresla novica, da ga je njegova dolgoletna menedžerka Kelley Lynch obrala skoraj do kosti: zapravila je več kot pet milijonov dolarjev njegovega denarja, vključno s prihranki za pokojnino. Na računu mu je takrat ostalo 150.000 dolarjev, zato se je odločil za vrnitev na glasbene odre.

13. maja 2006 se je tako po 13 letih znova pojavil v javnosti: udeležil se je dogodka v eni izmed knjigarn, tam pa ga je pozdravilo kar 3.000 oboževalcev. Dve leti pozneje, po 15 letih premora, pa se je znova odpravil na glasbeno turnejo, v okviru katere je obredel dobršen kos sveta, nastopil je tudi v Ljubljani in naletel na izjemen odziv poslušalcev.

Dvakrat tudi v Ljubljani
Vse od tedaj redno nastopa, leta 2012 je izdal svoj 12. studijski album Old Ideas, ki ga je predstavil tudi pri nas. Slovenski oboževalci legendarnega Kanadčana so mu lahko v zadnjih letih v Ljubljani prisluhnili dvakrat: prvič je v Stožicah nastopil leta 2010, drugič pa lani. Ravno prvi koncert pri nas spada med njegove najdaljše, na odru je bil kar štiri ure.

Ob sprejemu v Dvorano slavnih rokenrola leta ga je Lou Reed opisal: "Je brez dvoma eden najpomembnejših in najvplivnejših piscev in izvajalcev našega časa, umetnik, čigar opus s časom dosega največje skrivnosti in globine."

Prva pesem z zadnjega albuma, ki jo je predstavil pred dobrim mesecem dni:

Nekaj največjih uspešnic: