Lepa Brena na vrhuncu svoje slave v 80. letih. Foto: Instagram
Lepa Brena na vrhuncu svoje slave v 80. letih. Foto: Instagram
Z Bobom Živojinevićem sta ostala skupaj kljub črnim napovedim. Foto: Instagram
Lepa Brena na koncertu v Ljubljani aprila lani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Fotografija v srbski uniformi iz leta 1993, zaradi katere je Lepa Brena v Bosni persona non grata. Foto: Instagram
Številni so ji očitali, in ji še vedno, da je izdala svoje msulimanske korenine, ko se je spečala s Srbom. Foto: Facebook
Z mlajšim sinom Viktorjem, ki študira v ZDA. Foto: Instagram

Tistega leta se je namreč Fahreta Jahić, kot je pravo ime muslimanskim staršem rojene estradnice, poročila s tri leta mlajšim srbskim teniškim zvezdnikom Slobodanom "Bobom" Živojinovićem.

Poroka Lepe Brene z nekdanjim polfinalistom OP-ja Avstralije in Wimbledona je bila 7. decembra tistega leta vrhunski medijski dogodek, zanimanje javnosti pa je bilo tako veliko, da je pevkin menedžer celo izdal kaseto poroke, ki je potekala v beograjskem hotelu InterContinental.


- Fahreta Jahić alias Lepa Brena se je rodila 20. oktobra 1960 v Tuzli (BiH). Na jugoslovansko glasbeno sceno je prodrla s skupino Slatki greh leta 1981 z albumom Čačak, Čačak. Njene največje uspešnice so "Čačak, čačak", "Mile voli disko" in "Hajde da se volimo".
- Vzdevek "Brena" ji je še kot najstnici nadel njen trener košarke, ker si ni mogel zapomniti njenega imena, "Lepa" pa je pozneje dodal znani TV-voditelj Milovan Ilić Minimaks.

- Občinstvo je mično svetlolaso pevko nemudoma vzljubilo in kmalu si je pridobila kultni status po vsem Balkanu.

- V 80. letih je zaslovela tudi s filmi, kot so Tesna koža, Kamiondžije, in trilogijo Hajde da se volimo.

- Lepi Breni je tudi pripadla čast, da je veličastno odprla zimske olimpijske igre v Sarajevu leta 1984, istega leta pa so imeli s Slatkim grehom tudi serijo uspešnih koncertov po Evropi, Ameriki, Kanadi in Avstraliji. Samo na koncert v Sydney je Lepa Brena privabila 12.000 obiskovalcev.

A par je imel to smolo, da je istega leta po nekdanji državi bratstva in edinosti že začela divjati krvava morija, glede na to, da sta prihajala iz "nasprotnih" strani, pa mediji njunemu zakonu niso pripisovali veliko možnosti za uspeh. 24 let pozneje sta še vedno skupaj.

"Ko sva se tistega zloglasnega leta 1991 poročila, se je začenjal razpad Jugoslavije, bilo je žalostno, jaz pa sem postala kolateralna škoda," je povedala Lepa Brena za srbski Story. "Napovedi o obstoju mojega zakona so bile 50-50, veseli pa me, da je čas pokazal, da sva imela prav midva in da se nisva uštela, ko sva izbrala drug drugega. Običajno ljudje, ko se poročijo, mislijo, da je do smrti, ampak življenje ima včasih drugačne načrte."

Razpeta med Beogradom in Miamijem
Zakon je tako zaradi zvezdniškega statusa dvojca kot zaradi občutljive etnične mešanice ostal v soju žarometov rumenih medijev, ki so skrbno spremljali vsak njun korak, Lepa Brena pa pravi, da so jo takrat napadali prav vsi narodi nekdanje Jugoslavije. Verjetno ji pri rojakih ni pomagalo, da je govorila s srbskim naglasom in da se je leta 1993, med vojno, v Brčkem fotografirala v srbski vojaški uniformi.

Podobno kot Tatejana Matejaš - Tajči, še ena diva živahne predvojne jugoslovanske glasbene scene, se je Brena pred vojno in slabim gospodarskim stanjem z možem zatekla v ZDA, kjer se je paru v New Yorku leta 1992 rodil sin Stefan Emerald, ki mu je leta 1998 sledil še brat Viktor Ernest. Par je naslednja leta živel razpet med Beogradom in Miamijem, Brenina pevska kariera pa je po travmatični ugrabitvi sina Stefana leta 2000 za osem let praktično zamrla.

Osemletnika so člani zemunske mafije zadrževali pet dni, dokler nista zakonca Živojinović plačala 2.500.000 takratnih nemških mark (več kot milijon evrov) v gotovini. Pri zbiranju denarja naj bi jima pomagal tudi nemški tenisač Boris Becker, ki je bil tudi njuna poročna priča.

Ugrabitelji niso bili nikdar privedeni pred roko pravice, čeprav so nekateri mediji pisali, da naj bi za vsem skupaj stala Brenina večna tekmica, srbska turbo folk zvezda (in vdova zloglasnega Arkana) Svetlana Ražnatović - Ceca.

Lepa Brena je lani v intervjuju povedala, da jo dogodek še vedno preganja, njena sinova pa se zdaj oba šolata v ZDA.

Na turneji
Čez lužo sta praznike preživela tudi starša, saj sta v Miamiju praznovala 24. obletnico poroke. "Midva sva si bila vsa ta leta v oporo - ko je bilo najlepše, pa tudi, ko je bilo najtežje. Ker običajno, ko preživljaš težke čase, imaš najmanj prijateljev, ko pa je vse lepo in lahko, se kar naenkrat najde cel kup tistih, ki se kar tepejo, da bodo ob tebi. Čim starejša sva, čedalje bolj se zavedava, da sva ta leta med sabo negovala pravo prijateljstvo," je povedala Brena.

Za pevko, ki je v svoji karieri izdala kar 19 studijskih albumov, sicer zadnja leta niso bila lahka - leta 2010 ji je nenadoma umrl oče, ko ga je zbil avtobus, lani pa še mama. Še pred tem si je Brena pri padcu zlomila obe roki, po okrevanju pa še zapestje.

A ni se vdala in kljub odpovedi koncertov turnejo Začarani krug (Začarani krog) nadaljuje. Pri nas se je nazadnje ustavila oktobra, ko je s svojim Tropico bandom na Gospodarskem razstavišču.