Oboževalci vsako leto izberejo tudi vodjo skupine. Foto: Reuters
Oboževalci vsako leto izberejo tudi vodjo skupine. Foto: Reuters
AKB48
Poškodovani Rina in Anna sta že zapustili bolnišnico. Foto: Reuters
AKB48
Del 140-glave zasedbe AKB48. Fantje strogo prepovedani! Foto: EPA

Dve članici skupine, 19-letno Rino Kavaei in 18-letno Anno Irijama, je na družabnem dogodku v mestu Ivate na severu Japonske neznanec napadel z žago. Medtem ko so dekleta stiskala roke oboževalcem, je neki moški nenadoma potegnil na plano 50 centimetrov dolgo žago. Dekleti sta dobili ureznine po rokah in glavi, po roki je bil porezan tudi moški, ki skrbi za skupino. 24-letnega napadalca so varnostniki kmalu obvladali, dekleti pa sta bili že odpuščeni iz bolnišnice.

Zaradi incidenta, o katerem so obsežno poročali ne le japonski, ampak tudi mnogi azijski mediji, so dekleta odpovedala več nadaljnjih koncertov.

Nastope imajo skoraj vsak dan
Skupina AKB48 je resnično nenavadna, svoje mesto je našla tudi v Guinnessovi knjigi rekordov kot največja popskupina. Trenutno ima kar 140 članic - da, gre za izključno dekliško zasedbo, ki so nato razdeljene v štiri glavne "ekipe" in še več manjših. Nastopajo skoraj vsak dan in se v različnih sestavih pojavljajo na raznih družabnih dogodkih. Skupina je bila ustanovljena leta 2005, njeno ime pa izhaja iz besede Akihabara. To je predel Tokia, v katerem ima zasedba tudi svoje gledališče, kjer nastopajo vsak dan. 48 je bilo število prvotnih članic, ki se je do danes močno povečalo.

Vsako leto na tisoče oboževalcev vitkih, prikupnih deklet z glasovanjem med kandidatkami izbira nove članice, celoten postopek pa obširno spremljajo tudi državni mediji. Dekleta, ki se jim uresniči življenjska želja, da postanejo del AKB48, morajo upoštevati stroga pravila njihovega menedžmenta, med katerimi je najbolj izpostavljena prepoved zmenkarij ali fantov.

Škandal, ko so jo ujeli s fantom
Tako je lani na Japonskem izbruhnil velik škandal, ko so eno izmed članic, Minami Minegiši, ujeli, ko je noč preživela s svojim fantom. V znak kesanja si je dekle naslednji dan obrilo glavo, nato pa je Minami objavila posnetek na YouTubu, v katerem se je v solzah opravičila oboževalcem. Dogodek je sprožil splošno razpravo o tem, ali imajo lahko tudi najstniški zvezdniki pravico do kolikor toliko normalnega življenja.

Pred leti pa so bili Japonci ogorčeni tudi zato, ker se je izkazalo, da Eguči Aimi, najnovejša članica zasedbe AKB48, ni iz mesa in krvi, ampak je bila le virtualna sestavljenka iz šestih drugih deklet iz skupine.

A AKB48 ostajajo velike zvezde. Nedavno je zasedba, ki sodi med tako imenovani J-pop, izdala nov album, ki je v hipu dosegel milijonsko prodajo. Dekleta, ki skupino prerastejo oziroma postanejo prestare za njen koncept, jo zapustijo in postanejo manekenke ali igralke, njihova mesta pa zasedejo najstniški, nadobudni sveži obrazi.