Vstopnice za Bryana Adamsa še niso v prodaji, njihova cena pa bo primerljiva s tistimi v drugih državah. Foto: MMC RTV SLO
Vstopnice za Bryana Adamsa še niso v prodaji, njihova cena pa bo primerljiva s tistimi v drugih državah. Foto: MMC RTV SLO
Richard Hoermann
Hoermann je dejal, da je podjetje NuCoast lani v Avstriji organiziralo od 600 do 700 dogodkov. Foto: MMC RTV SLO

Če mislite, da bodo cene v Sloveniji, ki sodi med, ne razumite me narobe, 'drugotni trg', nižje kot na primer v Avstriji, se motite. Vem, da to pričakujete, a to se ne bo zgodilo.

Richard Hoermann
Konceerti v Ljubljani
Polajnarjeva je zatrdila, da so vrata odprta tudi vsem slovenskim organizatorjem dogodkov. Foto: MMC RTV SLO

Javni zavod Šport Ljubljana je podpisal pogodbo z avstrijskim organizatorjem koncertov NuCoast, ki obljublja, da bo tudi Slovenija deležna odličnih šovov, podobnih, kot jih imajo bližnja mesta. Na novinarski konferenci so tako predstavili koncertno ponudbo v slovenski prestolnici do konca leta. Nekaj imen je bilo že znanih in potrjenih, druga so razkrili kot presenečenje.

Po vrsti. 17. julija bodo na Kongresnem trgu nastopile rocklegende, zasedba Deep Purple, ki se bo v Ljubljani ustavila v sklopu turneje Now What. Kot njihov glasbeni gost bo nastopil hrvaški glasbenik Gibonni, ki je pred kratkim izdal album v angleškem jeziku, s katerim želi osvojiti nova območja. "To bo eksploziven 'event', ki predstavlja novost za samo središče Ljubljane," je dejal Roman Fileš iz podjetja MH Concerts.

Il Divo in Bryan Adams že četrtič v Sloveniji
Nato je na sceno stopil Richard Hoermann iz avstrijskega podjetja NuCoast, ki je "krivo" za drugih šest velikih glasbenih imen v Ljubljani.

Drugega avgusta bodo tako Križanke migale v ritmih soula, saj se bo predstavila Britanka Joss Stone, ki si je za cilj postavila, da bo nastopila v prav vsaki državi na svetu. Po dobrih deset let trajajoči karieri in šestih albumih sodi med najbolje prodajane britanske izvajalke. Drugi koncerti bodo potekali jeseni, naslednji 26. septembra, ko se v Areno Stožice vrača vokalna skupina Il Divo. Fantje so v Sloveniji nastopili že trikrat, leta 2012 tudi v stoženski dvorani. Il Divo se bodo pri nas ustavili v okviru svetovne turneje A Musical Affair, njihova posebna gostja pa bo filipinska pevka in igralka Lea Saronga.

Če želite videti in slišati pevko, glasbenico in aktivistko Joan Baez, si na svojem koledarju obkrožite 13. oktober. Takrat bo legendarna ameriška glasbenica, ki je utrla pot tudi Bobu Dylanu, nastopila v Cankarjevem domu.

Že prej je bilo znano, da bodo Stožice v novembru gostile kar dva koncerta - 1. novembra bodo uživali oboževalci kanadskega pevca Michaela Bubleja, ki ima doma pospravljene že štiri grammyje, dobra dva tedna pozneje, natančneje 16. novembra, pa se bodo predstavili še OneRepublic. Zasedba je na začetku leta gostovala v Gradcu, kjer so jo videli tudi številni Slovenci, jeseni pa bo prvič igrala pred slovenskimi oboževalci. Ljubljano bodo obiskali v okviru evropske turneje, ki se začne oktobra na Irskem.

In za konec še dolgo skrivano "koncertno presenečenje". To je "večno mladi rocker" Bryan Adams, ki se bo podobno kot Il Divo v Slovenijo vrnil že četrtič. Stožice bo skušal napolniti v predprazničnem času, 14. decembra. Pevec, avtor, aktivist in fotograf (spomnimo, pred objektiv je postavil tudi že Tino Maze) velja za najbolje prodajanega kanadskega glasbenika vseh časov.

"Vrata Stožic so odprta vsem"
Kot je dejala direktorica Javnega zavoda Šport Ljubljana, nekdanja vrhunska rokometašica Tatjana Polajnar, so za vse najavljene dogodke pogodbo z NuCoast že podpisali, dogovarjajo pa se tudi za podpis generalne pogodbe o dolgoročnem sodelovanju.

"Ne čakajte na cenejše vstopnice"
Kaj pa cene vstopnic? Tu je bil Hoermann neposreden in ni postavljal gradov v oblakih. "Cena vstopnice je odvisna od cene posameznega izvajalca. Če mislite, da bodo cene v Sloveniji, ki sodi med, ne razumite me narobe, 'drugotni trg', nižje kot na primer v Avstriji, se motite. Vem, da to pričakujete, a to se ne bo zgodilo. Zanimanja za ta imena je preprosto preveč, cene so takšne, kot so, enake so povsod. Sam se spomnim, da sem za koncert Pink Floydov na Dunaju pred 30 leti odštel 27 šilingov, kar bi bilo danes dva evra, danes je povprečna cena koncerta uveljavljenega glasbenika na Dunaju sto evrov." Vstopnice za ljubljanski koncert OneRepublic so sicer že skoraj razprodane, za druga imena je zmanjkala okoli tretjina vstopnic. V prodaji so že vse, razen za koncert Bryana Adamsa.

Predstavnik NuCoasta je dodal, da se zaveda, da Slovenci zaradi izkušenj iz preteklosti radi dolgo čakamo na nakup vstopnice, saj mislimo, da bomo "že kako" dobili cenejšo vstopnico ali pa bo koncert tako ali tako odpovedan. "Slovenija je glede tega precej posebna država. V Avstriji vstopnice za znano ime razprodamo v dveh dneh, podobno kot v Londonu. V Sloveniji so na voljo dva meseca. Razumem, da je slovenski trg nekoliko zaskrbljen zaradi preteklih dogodkov, a naj poudarim, da se cene vstopnic za omenjene koncerte ne bodo spreminjale."

Zbrane je nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je poudaril, da so prav vsi izvajalci in organizatorji v treh letih in pol obratovanja stoženske dvorane imeli priložnost nastopiti v tej "lepotici". "Želim si, da bi v prihodnjih 365 dneh v Stožicah videli vsaj osem velikih glasbenih dogodkov. Dobrodošel je vsak, ki si upa v Ljubljano pripeljati velik dogodek, kdor se pritožuje, da ni tako, želi le dobiti prostor v medijih."

Torej, kam boste v prihodnje odšli na koncert?

Če mislite, da bodo cene v Sloveniji, ki sodi med, ne razumite me narobe, 'drugotni trg', nižje kot na primer v Avstriji, se motite. Vem, da to pričakujete, a to se ne bo zgodilo.

Richard Hoermann