Največji metalski festival pri nas letos praznuje deseto obletnico. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Največji metalski festival pri nas letos praznuje deseto obletnico. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
In Flames
Že prvi dan se v Slovenijo vračajo stari znanci In Flames. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Največji slovenski metalski festival, ki se mu letos reče MetalDays, je tik pred vrati. Pred samim začetkom smo na MMC-ju preverili, česa med letošnjo glasbeno ponudbo obiskovalci ne smejo prezreti.

Ob deseti obletnici festivala se bo na obeh odrih v šestih dneh - od 21. do 27. julija - zvrstilo 109 skupin. Enkratni evropski festival, ki se ponaša z eno izmed najlepših lokacij - ob sotočju Soče in Tolminke - letos ponuja prave počitnice.

Nosilci festivala so že nekaj časa znani. Prvi med njimi je kultni mož heavy metala King Diamond. Sledi mu ena redkih skupin, ki je preživela 80. leta in se obdržala vse do danes - Annihilator. V Tolmin prihaja tudi ena največjih švedskih death metal skupin Hypocrisy. Omenjenim bodo družbo delali velikani ameriškega power/heavy metala Iced Earth.

Znova pa se na festival vračajo preverjeni švedski predstavniki melodičnega death metala In Flames. Med prvimi imeni letošnjega melodičnega power metala se pojavljajo Sonata Arctica. Tolmin pa bo tudi gostil ene izmed pionirjev black metala Mayhem in finske Wintersun, ki kombinirajo zvok skandinavskega folka z metalom.

MetalDays je v desetih letih postal svojevrsten evropski festival v lepi naravi, sodi pa tudi med prve festivale, ki so ponujali zabavo kar sedem dni, so zapisali organizatorji. Prvi dan je namenjen predvsem uživanju v naravi, v ponedeljek pa se začne zares.

Koncept počitnic, ne zgolj obisk koncerta
"Razvijamo nekaj novega v Sloveniji - to je koncept počitnic. Mi nočemo koncepta navadnega festivala: prideš, poslušaš skupino in greš. Mi želimo obiskovalcem ponuditi del narave, vrečke za smeti, kjer lahko ločuješ odpadke, tople prhe - to mislim, da ljudje cenijo, saj prihajajo že z družinami. To bo razlikovalo MetalDays od preostalih festivalov - poleg tega, da ima omejeno kapaciteto: ne moremo in si ne želimo zrasti več od 12.000 obiskovalcev,"
je marca na predstavitvi festivala pojasnil organizator Roman Fileš.

Imena so znana, toda festival letos ponuja veliko več kot velika imena: svoje vrste je okrepil z množico kakovostnih zasedb. Tako je treba poudariti tudi dogajanje na drugem odru, za katerega sta poskrbela Vesela dihurčka. Poleg spodaj naštetih ni vredno zamuditi niti skupin Torche, Gonobo, Taake in Sólstafir. In odbojke v tangicah. Bojda samo za predstavnike moškega spola.

Spodaj si lahko ogledate MMC-jev izbor skupin, katerih nastope je vredno obiskati.


Na prvi festivalski večer se v Slovenijo vrača švedska eminenca Soilwork, ki so med drugim predstavili svojo novo ploščo The Living Infinite. Zasedba na čelu z vokalistom Björnom "Speedom" Stridom sodi med "obvezno opremo" ljubiteljev modernega melodičnega thrash metala. Njihov zadnji dvojni album po besedah kritikov zaznamujejo predvsem gladki prehodi med Björnovim vokalom in klasičnim veseljaškim "dajmo jih" kitarskim slogom.

"Krst pri Savici" finskega epsko zvenečega bojevitega power metala, ker radi pojejo o mečih in ognju, Ensiferum. Ime skupine v prevodu pomeni "nosilec meča". "Nora finska horda" prihaja z učno uro poganskega metala.

Iz New Jerseyja bodo prileteli nosilci novih vibracij metala Overkill. Legende thrash metala prihajajo na demonstracijo, da za status kultne skupine ne potrebuješ kilometrske diskografije, a hkrati ne škodi, če jo imaš. Svoj zadnji, 16., album The Electric Age so izdali lani.

Ponedeljkov večer bodo sklenili stari znanci slovenskega občinstva In Flames. Švedi so se nazadnje mudili pri nas leta 2011, ko jih je na evropski turneji spremljala domača Noctiferia. Njihovi oboževalci bodo lahko znova podoživeli evolucijo njihovega zvoka, ki se je v nekaj letih po mnenju poznavalcev približal industrijskemu death metalu z nekaj vzporednicami z zasedbami, kot je Fear Factory.

In še pogled na ponedeljkovo dogajanje na malem odru. Med drugim se bo na njem ustavila peterica udarnikov Canyon Observer. V letu 2012 so izdali svoj drugi studijski izdelek, kratkometražni album Chapter II: These Binds Will Set You Free.

V nov dan bodo občinstvo na malem odru v dogajanje popeljali člani zasedbe Pentagram na čelu s človekom, ki je preživel že vse, Bobbyjem Lieblingom.

V torek bodo obiskovalci lahko na glavnem odru spremljali ruske ambasadorje poganskega/folk metala Arkono. Rusi veljajo za tiste med najglasnejšimi branilci folk metala, ki ga vodi glas Maše "Scream" Arkhipove. Kaj pričakovati? Dovolj je, da v roke vzamete njihov zadnji album, ki so ga posneli v živo, Decade Of Glory.

Nekoč blackmetalci, potem industrialmetalci, na koncu ekstremni metalci Samael veljajo za skupino, ki je predvsem s svojim četrtim albumom Passage naredila velik preobrat iz black metala v nove sfere. Za številne v mojstrovino, ki jo je treba videti v živo.

Torkovo dogajanje na velikem odru bodo sklenili začetniki black metala - Mayhem. Norveško-madžarski ekstremisti - utelešenje vsega nesvetega - so zadnjič nastopili v Sloveniji leta 2004 v Gali Hali. Zdaj se vračajo s starimi uspešnicami in s prvim obrazom skupine Attilo, zaradi katerega njihovi nastopi postrežejo s pravo teatralno poslastico.

Na mali oder prihajajo kultni Vicious Rumors. Posebnost skupine je, da v njej igra baskitaro Slovenec - Tilen Hudrap iz Koroške.

Sredno popoldne bo minilo ob zvokih starih znancev slovenskih odrov - hrvaških Inverted Pussyfix. Skupina, ki poje o vseh oblikah spolnega in drugega nasilja, igra brutalno in humoristično v pravi maniri ameriškega death grinda.

Iz vrst doom metala prihajajo v sredo predstavniki "booze'n'groova" Orange Goblin.

Premierno bodo na festivalu nastopili "grinderji" Brutal Truth. Newyorčani so na prizorišču navzoči že od 80. let prejšnjega stoletja. Poseben pečat četverici pa daje basist Dan Liker, ki je znan po igranju pri številnih metalskih skupinah, med drugim Anthrax (katerega ustanovni član je bil), Exit-13, Malformed Earthborn, The Ravenous ...

Večer, v katerega bodo popeljali Turisas in Meshuggah, pa bo sklenila Sonata Arctica. Eni izmed najvidnejših mednarodnih predstavnikov melodičnega power metala prihajajo s svojo zadnjo mojstrovino Stones Grow Her Name.

Na malem odru lahko pričakujete vrnitev jeseniških predstavnikov death metala Within Destruction. V Tolmin prihajajo s še precej svežim izdelkom From The Depths iz preteklega leta.

Manjkal pa ne bo niti death metal stroj iz Združenih držav Amerike Dying Fetus. Trio, ki se po drobovju ameriškega 'undergrounda' kotali že 22 let, je pravi naslov za neprekinjeno udarjanje z glavami.

V četrtek bo čas za norveško progresivno zvenečo skupino Leprous. Skupina je hkrati spremljevalno jedro Ihsahnu, ustanovnemu članu kultne black metal zasedbe Emperor, ki je utelešala vse, kar je pojem black metal na Norveškem nekoč predstavljal. Tokrat prihaja prvič v Slovenijo. Obljubljajo, da bodo odigrali tudi nekaj nepogrešljivih uspešnic iz diskografije Emperor.

Za pravo pašo za oči bodo poskrbeli ameriško-kanadski predstavniki groove/thrash metala Annihilator. Življenjsko delo kitarista Jeffa Watersa sodi v kategorijo tistih skupin, ki jim je uspelo preživeti 80. leta prejšnjega stoletja. A še danes iztisnejo iz sebe vse atome moči. V njihovem primeru bi lahko rekli: kakršen kitarist, takšna skupina.

Četrtek bo tudi noč za power/thrash metalce, ki od prvega trenutka kažejo sredinec vsem, ki skušajo zasužnjiti svet. Ameriški Iced Earth, oborožen z dinamičnim vokalnim razponom Stua Blocka.

Še pred njimi pa prihajajo povratniki na slovenske odre, kjer so prvič nastopili leta 2004 - Hypocrisy. Skupina, ki jo je ustanovil genialec Peter Tägtgren, že več kot dve desetletji ostaja na vrhu švedskega deathmetalskega prizorišča. Med drugim prihajajo z materialom z zadnjega albuma End Of Disclousure.

In še pozor na mali oder. Tam se bo mudil konglomerat iz vrst 'deathgrinda' Lock Up. Superskupina združuje nekdanje člane skupin Dimmu Borgir, At the Gates, Cradle of Filth in še bi lahko naštevali.

Pozornost pa si zaslužita tudi člana black metala oz. grindcora Anaal Nathrakh predvsem zaradi njune nekonvencionalne mešanice glasbenih žanrov.

Manjkali pa ne bodo niti kultni thrashmetalci Onslaught, s katerimi bodo oživela veličastna 80. leta prejšnjega stoletja.

V petek se bo na velikem odru najprej odvila zgodovina ameriškega metalskega prizorišča v obliki Metal Church.

Iz Finske, dežele tisočerih jezer, bodo prišli Wintersun. Skupina, zbrana okoli vodje Jarija Mäenpääja, je že s svojim prvencem presenetila ljubitelje metala s skladbami, v katerih kombinirajo zvok skandinavskega folka in tradicionalne glasbe z metalom. Tudi z zadnjim albumom Time Saga so navdušili stare in nove privržence svojega zvoka, izdajo pa so razdelili na dve ločeni: Time I in Time II.

Zadnja beseda pa bo pripadla enemu izmed največjih in najvplivnejših glasbenikov v heavy metalu z nespornim kultnim statusom. King Diamond, ki sedi na svojem prestolu že več kot tri desetletja, prihaja dokazovat, zakaj bo njegovo kraljestvo večno.

Še pogled na mali oder zadnjega dne. Ena izmed atrakcij bo zagotovo norveška "popolna mera black/thrash zdravila" Aura Noir, ki prihajajo v Slovenijo že drugič.