Frontman skupine je povedal, da Metallica ves čas podpira neodvisne prodajalne plošč. Foto: Reuters
Frontman skupine je povedal, da Metallica ves čas podpira neodvisne prodajalne plošč. Foto: Reuters

Album naslovljen Liberté, Egalité, Fraternité, Metallica! - Live at Le Bataclan, Paris, France - June 11th, 2003, bo na prodajne police prišel 16. aprila, izkupiček od prodaje pa bo namenjen izključno žrtvam napada v Parizu.

Skupina Metallica je bila letos izbrana za ambasadorko dneva glasbenih prodajaln (Record Store Day). Dan, ki ga praznujejo neodvisne trgovine s ploščami, pa bo skupina počastila z izdajo albuma z devetimi pesmimi. Tega bo zato mogoče kupiti le v neodvisnih trgovinah.

Metallica namerava 15. aprila izdati še dve luksuzni izdaji svojih prvih dveh albumov Kill' Em All in Ride The Lightning.

"Ne bi mogli biti bolj ponosni, da so nas izbrali za ambasadorje dneva glasbenih prodajaln," je povedal bobnar Lars Ulrich. Frontman zasedbe James Hetfield pa je dodal, da Metallica že od nekdaj podpira neodvisne prodajalne plošč. Lani je ambasador postal Dave Grohl, leto pred njim pa Jack White.

Prvi dan prodajaln plošč so praznovali leta 2008, od takrat dalje ga glasbeni oboževalci praznujejo vsako tretjo soboto v aprilu. Dan mnogi glasbeniki počastijo tudi s posebno izdajo svojih albumov in koncerti v trgovinah, poroča BBC.

Dan glasbenih prodajaln je bil izredno pomemben dejavnik vrnitve vinilnih plošč, ki jih je izpodrinila spletna prodaja glasbe, prodajalne plošč pa so izgubile svoj pomen.