Turneja se bo imenovala proprosto The Final Tour (Zadnja turneja). Foto: Reuters
Turneja se bo imenovala proprosto The Final Tour (Zadnja turneja). Foto: Reuters
Mötley Crüe
MTV je zasedbo uvrstil na deseto mesto najboljših heavy metal skupin v zgodovini, VH1 pa na deveto. Foto: Reuters

"Mötley Crüe so bili in vedno bodo poredni fantje rokenrola. Glasbena industrija ne bo nikoli več imela takšne skupine," je dejal eden izmed organizatorjev turneje Rick Franks, ki je kot posebnega gosta turneje napovedal Alicea Cooperja. Prvi koncert turneje bo drugega julija leta 2015 v Michiganu, veliki zaključek in njihov labodji spev pa bo 21. novembra v Vancouvru.

Skupaj do zadnjega
"O tem smo govorili leta," je dejal basist Nikki Sixx. "Za seboj smo želeli pustiti dediščino, a mislim, da veliko skupin nima takšnega dostojanstva, da bi se poslovile, ko je še čas. Želimo končati v velikem slogu." Med turnejo se bodo ustavili le v ameriških in kanadskih mestih in s tem postavili piko na i več kot 30-letni karieri. Pevec Vince Neil je dodal: "Ne želimo počasi izgubljati člana za članom in se hkrati reklamirati kot Mötley Crüe. Ko bo šel eden, bomo šli vsi - in odšli bomo na vrhuncu."

Poredni fantje
Štiričlanska zasedba - pevec Vince Neil, kitarist Mick Mars, basist Nikki Sixx in bobnar Tommy Lee - je nastala leta 1981. Izdali so devet albumov, ki so jih prodali v 80-milijonski nakladi. Med hiti velja omeniti Dr. Feelgood, Girls, Girls, Girls ter Shout at the Devil. Četverica je zaslovela tudi kot ena najbolj razvpitih heavy metal/hard rock skupin, saj so bili vsi znani po hedonističnem življenju, mnogih kršitvah zakona, zapornih kaznih, odvisnosti od alkohola, kokaina in heroina, menjavanju žensk in neštetih tetovažah.

Da se ne bodo čez nekaj let prepirali
Zanimivo je, da je četverica podpisala tudi pravno obvezujoči dokument, v katerem jamčijo, da po zadnjem koncertu nihče izmed njih ne bo več uporabljal imena, ki jih je poneslo med zvezde. "Vsi štirje smo lastniki imena Mötley Crüe in tudi vseh skladb skupine. Vse prihodnje odločitve, ki bodo zadevale skupino, bomo morali sprejeti skupaj," pa je dodal bobnar Tommy Lee, ki je sicer znan tudi kot nekdanji mož Pamele Anderson.

Lee je za vrhunec svoje glasbene kariere sicer navedel igranje v klubu Whisky A Go-Go v Fernando Valleyju v ZDA. Ta festival je leta 1983 v treh dneh privabil skoraj 700.000 ljudi. To je bil tudi njihov prvi festival. "Vsaka stvar, ki se ti zgodi prvič v življenju, je pomembna. Spominjam se tudi prvega obiska Rusije. Prve nominacije za grammyja. Prvega koncerta na Japonskem, v Evropi, Avstraliji."