Courtney, mala Frances in Kurt septembra leta 1992, dobro leto in pol pred njegovo smrtjo. Foto: Reuters
Courtney, mala Frances in Kurt septembra leta 1992, dobro leto in pol pred njegovo smrtjo. Foto: Reuters

Dokumentarni film z naslovom Montage of Heck - po Cobainovem glasbenem kolažu, ki ga je na kaseto posnel leta 1988 - nastaja pod okriljem hiše HBO; v vlogi izvršne producentke pa nastopa hči pokojne ikone grungea, zdaj 24-letna Frances Bean.

Za scenarij, režijo in produkcijo bo poskrbel za oskarja nominirani filmar Brett Morgen, ki je v izjavi za javnost povedal, da se s projektom ukvarja že osem let. Pravi, da je v Kurtovem arhivu odkril ogromno še nevidenega materiala, med drugim več kot 200 ur nikoli slišanih glasbenih in drugih zvočnih posnetkov, nešteto umetniških izdelkov (oljne slike in kipe), na ure in ure domačih posnetkov in več kot 4.000 strani zapisov, ki, kot je povedal Morgen, "pomagajo naslikati intimen portret umetnika, ki se je le redko razgalil medijem".

Kurtova vdova in Francesina mama Courtney Love, med oboževalci pokojnega glasbenika pretežno osovražena, saj ji številni očitajo, da se je z zapuščino svojega slavnega nekdanjega partnerja izjemno okoristila, se na seznamu sodelujočih pri projektu ni znašla, bodo pa pri filmu sodelovali člani Kurtove družine iz Aberdeena v zvezni državi Washington, menda bo v njem mogoče slišati veliko Nirvaninih pesmi, nastopov, pa tudi pesmi, ki jih je posnel Cobain sam.

Na sporedu HBO-ja naj bi se film znašel naslednje leto, torej približno 21 let po smrti glasnika grungea, ki si je po dolgem boju z odvisnostjo od mamil sodil sam. Okrogli dve desetletji od tragičnega dogodka sta minili 5. aprila letos, le nekaj tednov prej pa je Nirvana nastopila v Ljubljani - to je bil njihov predzadnji koncert sploh.