MTV: Od glasbene televizije do poligona za resničnostne šove. Foto: MTV
MTV: Od glasbene televizije do poligona za resničnostne šove. Foto: MTV
Ta podoba se ne more več ponoviti: MTV-jeva 'unplugged' ('izštekani') serija je iz nekaj najbolj spoštovanih izvajalcev zmamila nekaj najintimnejših nastopov, ki so se vpisali v glasbene anale. Nepozabni so bili, denimo, The Cure, Lauryn Hill in Oasis. Serija pa nam je dala tudi enega morda najboljših akustičnih albumov vseh časov: Nirvanin 'MTV Unplugged In New York'.
Pisana druščina resničnostnega šova Jersey Shore. Ali: Kot da bi se gostje iz Jerryja Springerja preselili na MTV.
Carson Daly je svoj čas vodil MTV's TRL. Zdaj niti tega nimamo več.

slika precej drugačna.

Vprašanje, ki si ga družno postavljajo komentatorji, medijski analitiki in glasbeni poznavalci, je: Kam je šla glasba?
Videe, ki so na novo definirali tovrstno umetnost, so zamenjali vpogledi v domove slavnih. Serije MTV Unplugged, ki so se vpisale v zgodovino, so zamenjali slaboumni resničnostni šovi.
"MTV je nekoč pomenil Music Television (Glasbena televizija), ne Moronic Television (Idiotska televizija," se na TV.com huduje Tim Surette. Jennifer Waite pa na associatedcontent.com ugotavlja, da je v 12 urah našla točno polurni termin, v katerem je MTV dejansko predvajal glasbo. "MTV, Music Television, to je tvoje IME, zaboga, tvoje IME!" je zgrožena Waitova.

Povratek Beavisa & Buttheada
V teh dneh je MTV objavil, da se vrača h koreninam - tako bi nas vsaj rad prepričal s tem, ko je na svoj spored po 14 letih znova uvrstil kultno animirano serijo Beavis & Butt-Head. "Resnica je, da je vrnitev Beavis & Buttheada premalo in prepozno - obupano dejanje nekdaj pionirske televizije, ki si skuša priboriti nazaj spoštovanje glasbenih oboževalcev, ki so MTV zapustili že pred leti," piše Andrew Rawson v glasbeni reviji NME.
Rawson je vrnitev Beavis & Buttheada označil za zgolj "kozmetični popravek", ki nikakor ne pomeni, da MTV zmanjšuje svoj delež plitke resničnostne televizije, ki ima za ciljno občinstvo predvsem mlajše gledalce.
Fenomen Jerseyja Shora
"Gre za tragično zgodbo korporativnega kompromisa: kanal, ki je revolucioniral in poživil glasbo, ko je bil lansiran leta 1981, zdaj ponuja platformo za družabne metuljčke z oranžnim tenom kože in se sprehaja po hišah bogatašev," razglablja naprej Rawson.
Koncept očitno deluje. Njihov resničnostni šov Jersey Shore, serija, ki se vrti okoli vsakdana mladcev, ki so le en majhen korak stran od bebavosti in ki se predstavljajo z imeni, kot so Snookie in Situation (vzdevek so mu prinesli njegovi "radiatorčki"), je prinesla MTV-ju nov rekord gledanosti. In zdaj dobiva še svojo britansko različico, Geordie Shore.
Kaj je šlo narobe?
A MTV že nekaj časa niti ne poskuša dajati vtisa, da gre pri njem za glasbo. Nedavno so celo s svojega logotipa odstranili tisti "Music Television" del, tako da najbrž res ni več dvoma. Velik preskok od sredine 90. let, ko je MTV dejansko dobro služil kot poligon za alternativno glasbo.
Prvi odmik od njegovega poslanstva se je zgodil že leta 1992, ko je začel podeljevati MTV Movie Awards. "Ali ljudje, rojeni sredi 90. sploh vedo, da je kanal nekoč prikazoval glasbene videe?" se povsem resno sprašuje Surette.

Če hočete danes videti videospote, ki v glasbeni skupnosti dejansko nekaj pomenijo, ali pa poslušati glasbo, ki potiska mejnike, MTV ni več pravi naslov. Glasbena revolucija danes poteka na spletu. Morda je imel tudi splet in dvig YouTuba nekaj opraviti s propadom MTV-ja, da se ta ne počuti več, da lahko vpliva na glasbeno kulturo.
Slogani, kakršen je "I Want my MTV", niso več v rabi. Še glasbene oddaje so izginile z njegovega sporeda. MTV je le še senca samega sebe. Iz glasbene avtoritete se je spremenil v komercialno pošast, ki po vzoru najbolj komercialnih radijskih postaj vrti le še preverjene hite (Lady Gaga, Katy Perry, Beyonce ...) - kadar ravno utegne najti prosti termin med The Hills, 16 And Pregnant (Noseča pri 16.) in Jersey Shore.