Ploščo, ki bo 22. marca romala na dražbo, so nekateri poimenovali kar sveti gral. Foto: AP
Ploščo, ki bo 22. marca romala na dražbo, so nekateri poimenovali kar sveti gral. Foto: AP

Plošča, na katero je legendarni menedžer Beatlov Brian Epstein napisal naslova pesmi in izvajalce, naj bi bila prva plošča, ki jo je skupina posnela skupaj.

Ploščo so posneli v prodajalni plošč HMV na ulici Oxford v Londonu, pozneje pa jo je Epstein podaril producentu Georgeu Martinu, saj je hotel kuštravcem iz Liverpoola zagotoviti pogodbo za snemanje.

Plošča je leta 1963 pristala v rokah Lesa Maguirja, kitarista zasedbe Gerry and the Pacemakers. Maguire je ploščo, ki jo je opisal kot nekaj posebnega, hranil več kot pet desetletij, zdaj pa jo je podaril vnukinji, ki jo bo prodala na dražbi. "Nikoli nisem bil velik oboževalec spominkov, ampak ljudem očitno veliko pomenijo. Plošča mi ne koristi več, zato sem jo podaril vnukinji, ki si bo z denarjem od njene prodaje, lahko pomagala pri nakupu hiše," je povedal 74-letnik.

Poslastica za ljubitelje Beatlov
Zgodovinar Mark Lewisohn, ki se ukvarja z zgodovino skupine, je povedal, da gre za "eno najbolj redkih plošč, ki je prava poslastica za ljubitelje Beatlov".

Dražba bo po poročanju BBC-ja potekala 22. marca pod okriljem dražbene hiše Omega Auction, ponudbe za ploščo pa bo mogoče oddajati tudi prek spleta. V dražbeni hiši pričakujejo ponudbe iz vsega sveta. Izklicna cena za ploščo, ki so jo nekateri poimenovali kar sveti gral, je 12.500 evrov, a nihče si ne upa napovedati, za koliko bo na koncu prodana. Oboževalci so za predmete Beatlov namreč pripravljeni odšteti več deset tisoč evrov, ta mesec so tako pramen Lennonovih las prodali za več kot 30.000 evrov.