Stockholm bo tretjič gostil Pesem Evrovizije. Foto: Reuters
Stockholm bo tretjič gostil Pesem Evrovizije. Foto: Reuters

Ukrajinski predstavnik je manjkal lani na Dunaju, BiH pa se bo s svojo skladbo predstavil prvič po letu 2012. Po enoletnem premoru se na evrovizijski oder vračata tudi Bolgarija in Avstralija, ki je v avstrijski prestolnici kot posebna gostja velikega finala osvojila peto mesto, pa se bo s svojo glasbo predstavila tudi v Stockholmu. A dežela "tam spodaj" je izgubila posebno ugodnost, saj bo v Stockholmu morala najprej nastopiti v enem izmed dveh predizborov in si šele pridobiti vstopnico za veliki finale.

Končni seznam vseh sodelujočih držav na Evroviziji leta 2016 je torej takšen: Albanija, Armenija, Avstralija, Avstrija, Azerbajdžan, Belorusija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Makedonija, Gruzija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Malta, Moldavija, Črna gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Rusija, San Marino, Srbija, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Ukrajina in Velika Britanija.

Toliko, torej 43 držav, je do zdaj sodelovalo le še v letih 2008 in 2011. Glede na to, da se na tekmovanje vračata Hrvaška in BiH, bi to pomenilo lahko dobre obete tudi za Slovenijo, saj si "balkanska skupina" običajno med seboj nameni veliko glasov.

Ena redkih nacionalnih radiotelevizij, ki se je v letu 2016 odpovedala sodelovanju, je turška televizija TRT.

Sicer pa so švedski prireditelji prav danes začeli prodajati vstopnice za ogled predizborov in velikega finala, ki bodo 10., 12. in 14. maja v Areni Stockholm. Spomnimo, Švedski je lani zmago prinesel Mans Zelmerlöw s skladbo Heroes.

Žreb, s katerim bodo države udeleženke razporedili v prvi oziroma drugi predizbor, bo januarja.