Izraz zef - morda najustreznejši prevod iz afrikanščine bi bil
Izraz zef - morda najustreznejši prevod iz afrikanščine bi bil "kmetavzar" - lahko označuje več različnih kultur, a v primeru Die Antwoord se nanaša na modroovratniško kulturo "belih smeti" in kulturo temnopoltih prebivalcev območja Cape Flats (znano tudi pod oznako "smetišče apartheida"), katerih življenja krojijo poulične tolpe. Foto: Organizator
Schengenfest 2013, tretji dan
Schengenfest bo letos potekal med 1. in 3. avgustom. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Na festivalu, katerega slogan je Vedno večji, vedno bolj seksi, ki bo v Vinico v Beli krajini, pritegnil obiskovalce med 1. in 3. avgustom, letos stavijo na južnoafriško skupino.

Die Antwoord (v afrikanščini pomeni ime skupine Odgovor) so provokativni južnoafriški rap-rave - natančneje zef - trojec, ki je v le šestih letih, odkar obstajajo, močno prevetril glasbeno "mainstream" in alternativno sceno. In kar je do zdaj uspelo le redkim – iz južnoafriške ulične scene, so se prebili tudi na zahodni glasbeni trg. Tako kot besedila so tudi njihovi videospoti provokativni, duhoviti, morbidni, močni in sporočilni, njihova zgodba pa izvira iz življenja na revnejših ulicah južnoafriškega Cape Towna, kjer sta glavna protagonista skupine, belca, hitrojezični Ninja in pevka Yo-Landi Vi$$er z otroškim glasom, odraščala v naselju, ki spada na sam rob južnoafriške urbane družbe. Getovska glasba, začinjena z elektronskimi osnovami, ki so se razvijale zadnjih 20 let, je tako postala svojevrsten fenomen, t. i. zef glasba, ki je nekakšna mešanica rapa, rava, rocka in hiphopa.

Na festivalu ne bodo manjkale njihove uspešnice Fatty Boom Boom, Evil Boy, Rich Bitch, I Fink U Freeky, Cookie Thumper! V glasbi in spotih je čutiti vso multikulturnost, tako etnično kot tudi socialno, da je morda številnim že težko razumljivo, a glasba pojave tria Die Antwoord na odru, energičnost in pronicljivi samokritični humor, ki jih njihova glasba izžareva, pa dajo vetra slehernemu poslušalcu njihove glasbe, da se lahko dodobra razživi na živih nastopih, kar so dokazali na številnih svetovnih odrih.

Schengenfest je lani v treh dneh obiskalo približno 25.000 obiskovalcev. Na festivalu so do zdaj nastopili že številni tudi svetovno znani glasbeniki in didžeji, med njimi Skunk Anansie, Kaiser Chiefs, Parov Stelar, Leningrad Cowboys, Gentleman & The Evolution, Dubioza kolektiv, David Morales in Pendulum DJ Set ter domača glasbena imena.