Nobenega presenečenja - Maraaya se je na slovenskih radiih vrtela več kot katero koli slovenska evrovizijska predstavnica doslej. Foto: Jani Ugrin
Nobenega presenečenja - Maraaya se je na slovenskih radiih vrtela več kot katero koli slovenska evrovizijska predstavnica doslej. Foto: Jani Ugrin
Ellie Goulding je zakrivila uspešnico iz 50 odtenkov sive.

Med dvajseterico največkrat predvajanih skladb je še ena slovenska, in sicer najdemo na 18. mestu Alyino pesem Za naju. Med stotimi največkrat prevajanimi skladbami je 23 slovenskih, kar je deset manj kot v letu 2014. So pa radijski programi skupaj v letu 2015 predvajali 42,87 odstotka slovenske glasbe, kar je 2 odstotka več kot v letu 2014.

Lestvica največkrat predvajanih skladb na radijskih programih, ki jo vsako leto pripravi IPF (Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije), je sestavljena na podlagi mesečnega spremljanja predvajanja skladb na radijskih programih v Sloveniji. "Za leto 2015 smo evidentirali predvajanje 196.711 različnih skladb na 50 radijskih programih. To je podlaga naši lestvici," razlaga Viljem Marjan Hribar, v. d. direktorja IPF-ja.

Lestvico največkrat predvajanih skladb na radijskih programih objavljajo od leta 2011. V vseh teh letih je postala nepogrešljiv vir presojanja uporabe glasbe v slovenski medijski krajini, kar je bilo še posebej izrazito ob zadnjih spremembah zakona o medijih.

Prvih deset
V letu 2015 je največ predvajanj imela skladba Ellie Goulding Love Me Like You Do, napisana za filmsko uspešnico 50 odtenkov sive. Že na drugem mestu najdemo Here for You slovenskega popdua Maraaya, ki nas je lani zastopal na Eurosongu, kjer je zasedla 14. mesto. To je sicer že drugo leto zapored, da je največkrat predvajana slovenska skladba zmagovalka Eme.

Prvo deseterico sestavljajo še: 3. George Ezra: Blame It On Me, 4. Olly Murs feat. Demi Lovato: Up, 5. Ed Sheeran: Thinking Out Loud, 6. Lost Frequencies ft. Easton Corbin: Are You With Me (Remix), 7. James Bay: Hold Back The River, 8. Hozier: Take Me To Church, 9. Meghan Trainor: All About That Bass, 10. Rihanna, Kayne West & Paul McCartney: Fourfiveseconds.

Morda je še zanimivo, da so v zadnjih šestih letih vse največkrat predvajane slovenske skladbe odpele ženske: leta 2014 je bila to Tinkara Kovač s svojo evrovizijsko Spet, leta 2013 Alya (Zlaži se mi), leta 2012 Muff (Naj sije v očeh), leta 2011 Tabu (Poljubljena), leta 2010 pa Nina Pušlar (Slečeno srce).