Kot nadaljevalec Avsenikove glasbe bo glavni izvajalec vseh treh večerov Ansambel Saša Avsenika. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kot nadaljevalec Avsenikove glasbe bo glavni izvajalec vseh treh večerov Ansambel Saša Avsenika. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Oče si je zadnja leta najbolj želel, da bi njegova glasba šla naprej tudi takrat, ko njega več ne bo," je v sporočilu za javnost pojasnil odločitev družine Avsenik, da se festival tudi letos izvede, najmlajši sin Slavka Avsenika Gregor Avsenik.
Rojstni kraj bratov Slavka in Vilka Avsenika bo tako od petka, 21. avgusta, do nedelje, 23. avgusta, prizorišče mednarodnega festivala. Organizator je družba Tradicija Avsenik, ki v treh festivalskih dneh pričakuje več kot 6.000 obiskovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Nemčije, Nizozemske in Švice.

Na odru se bo zvrstilo več kot 30 domačih in tujih glasbenih izvajalcev, ki bodo zveneli po Avsenikovo in bodo ljubitelje melodij Slavka in Vilka Avsenika z njuno glasbo popeljali po širnem svetu, kjer je gostoval Ansambel bratov Avsenik v času svoje največje popularnosti.

Glavni izvajalec - Sašo Avsenik
Kot nadaljevalec Avsenikove glasbe bo glavni izvajalec vseh treh večerov Ansambel Saša Avsenika, med nastopajočimi pa bodo tudi njegov oče in drugi vnuki. Med številnimi gosti bodo med drugim nastopili Perpetuum Jazzile, Oto Pestner in Pro Anima Singers ter Slovenski oktet.

Festival Avsenik bo počastil 60-letnico nastanka Avsenikove največkrat predvajane instrumentalne skladbe Na Golici, ki jo bo tokrat mogoče slišati v raznolikih interpretacijah. Organizirani bodo tudi vodeni ogledi krajev, ki jih opeva Avsenikova glasba, kot je na primer dolina Drage iz skladbe Tam kjer murke cveto.