Naidoo se je moral za nastop na Evroviziji obrisati pod nosom. Foto: Reuters
Naidoo se je moral za nastop na Evroviziji obrisati pod nosom. Foto: Reuters

Proti Naidooju, ki ima indijske in afriške korenine in je v Nemčiji prodal več milijonov albumov, so kritiki in mediji sprožili pravo gonjo, saj ga obtožujejo, da so njegova besedila homofobna in protijudovska. Pri ARD-ju so bili tako prisiljeni po dveh dneh spremeniti svojo odločitev, čeprav ga še vedno podpirajo.

Thomas Screiber iz ARD-ja je tako pojasnil: "Xavier Naidoo je sijajen pevec in po mojem mnenju ni ne rasist ne homofob. Jasno je bilo, da bo njegovo imenovanje za nemškega evrovizijskega predstavnika razdelilo javnost, a tako negativen odziv nas je resnično presenetil. Pesem Evrovizije je zabaven dogodek, na katerem bi morala biti v ospredju glasba in razumevanje med evropskimi narodi. Nadaljnje razprave o primernosti Naidooja bi lahko škodile slovesu tega tekmovanja, zato Naidoo ne bo predstavljal Nemčije maja v Stockholmu. Hitro se bomo morali odločiti, kako bomo izbrali drugega nemškega predstavnika."

"Meni je okej"
Nemški časopis Bild se je že v petek na naslovnici spraševal o primernosti Naidooja za nastop na Evroviziji, Anetta Kahane, ustanoviteljica protirasistične ustanove Amadeu Antonio Foundation, pa ga je označila za "problematičnega". 44-letni izvajalec sicer iz tega, da so mu zaprli vrata na Evrovizijo, ni delal velike zgodbe, saj je na Facebooku zapisal le, da "mu je to okej" in poudaril, da ga je tako ali tako ARD prosil, da postane eden izmed kandidatov.

Naidoo je sicer že večkrat razdelil nemško javnost. Leta 2012 so mnogi opozarjali, da v besedilu pesmi Wo Sind (Kje smo) povezuje istospolno usmerjene in pedofile, lani pa se je pojavil na shodu skupine Reichsbuerger, ki želi nov nemški rajh na podlagi meja izpred druge svetovne vojne.

Lani je Nemčija na Dunaju končala Evrovizijo prav na zadnjem mestu v finalu, osvojila ni nobene točke.