Levinov objekt poželenja (beri: žrtev zalezovanja in njegovih sprevrženih fantazij) igra kar pevčeva žena Behati Prinsloo, s katero se je poročil julija letos. Foto: YouTube
Levinov objekt poželenja (beri: žrtev zalezovanja in njegovih sprevrženih fantazij) igra kar pevčeva žena Behati Prinsloo, s katero se je poročil julija letos. Foto: YouTube
Prizor, ki spominja na tistega iz španskega filma Medtem ko si spala. Foto: YouTube
Levine je nad izdelkom navdušen. Foto: Instagram
35-letni Levine ima kar nekaj ostrih kritikov, ki že njegovega prepoznavnega vokala ne prenašajo. Med najpogostejšimi oznakami, ki so mu jih nadeli, je - "evnuški". Foto: YouTube
Potem ko se je Levine leta 2012 razšel s supermodelom Anne Vyalitsyna, se je zatekel v objem drugega angelčka te znamke spodnjega perila, namibijskega modela Behati PInsloo. Poročila sta se julija letos. Foto: EPA

A zdaj so Maroon 5 stopili na žulj še organizacijam za zaščito žrtev spolnega nasilja in nenadoma je gnev, uperjen proti njim, dobil precej resnejši predznak.

"Glede na vso mednarodno pozornost, ki so je v zadnjem času deležni nasilje proti ženskam in spolni napadi, bi si mislili, da ena največjih glasbenih skupin na svetu ne bo tako navdušena nad pisanjem, izdajo in promocijo "uspešnice", ki skuša teroriziranje žensk prikazati kot "seksi"," je v svoji kolumni v Guardianu ostra Jessica Valenti - ena izmed številnih, ki jo je spot Animals osebno prizadel in razžalil. "A namesto da bi razmislili o sporočilu, ki ga pošiljajo samo v ZDA 3,4 milijona ljudem, ki so žrtve zalezovanja, oni stvar še podvojijo in posnamejo spot, ki je še bolj skrb vzbujajoč od pesmi."

Adam Levine za zdaj še ni komentiral vseh pritožb in ogorčenja, ki jih je spot deležen, je pa še pred njegovo izdajo dejal, da je zelo navdušen nad njim. "Imel sem to noro idejo ... zelo je temačen ... in čudaški in kul ... res je nor," je povedal pred časom za Access Hollywood o spotu, ki ga je režiral Samuel Bayer, glavno vlogo v njem (poleg seveda Levina) pa odigra kar pevčeva novopečena žena, 25-letni supermodel Victoria's Secreta Behati Prinsloo.

Koncept spota se sicer ne zdi spet tako "nor" in izviren, saj precej spominja na serijo Dexter (s primesmi Ameriškega psiha in španske psihološke srhljivke Medtem ko si spala) - Levine, tokrat v vlogi mesarja s hipsterskimi očali in izklesanim telesom, s katerim se obeša po visečih kosih mesa, igra sociopatskega zalezovalca, obsedenega z lepo svetlolasko.

Vidimo ga, kako ji sledi po ulici, kako ponoči postopa pred njenim oknom, kako v temnici/hladilnici razvija njene fotografije in kako o njej goji spolne fantazije. Na neki točki vdre v njeno stanovanje in leži ob njej, medtem ko ona spi. Kot da ne bi bilo že to dovolj, je Levine velik del spota prekrit s krvjo, režiser pa posnetke ženskih oblin "subtilno" vkomponira v posnetke visečega mesovja, kar daje spotu še novo seksistično razsežnost.

Punči, prežim nate ...
Kaj dosti boljše ni niti besedilo, ki ga številni primerjajo s podobno spornim Blurred Lines Robina Thickeja: "Baby I’m preying on you tonight/Hunt you down eat you alive" ("Punči, nocoj prežim nate / Izsledil te bom in te živo pojedel") in "Don't deny the animal that comes alive when I'm inside you" ("Ne zanikaj živali, ki oživi, ko sem v tebi").

Sporočilo pesmi je torej, da imajo spolni "plenilci" (ali, še huje, kar moški na splošno) naravno, "živalsko" slo po ženskah, ki je biološko ne morejo nadzirati, ugotavlja Independent. In da torej ne moremo nič proti spolnemu nasilju. Odrešeni smo vsake družbene odgovornosti. Lahko ga le fetišiziramo.

"Gnusno", "sramotno"
Da gre za brezsramno promocijo nasilja nad ženskami in "nevaren prikaz zalezovalčevih fantazij", menijo organizacije za zaščito žrtev spolnega nasilja, ki so video in pesem ostro obsodile. "Nihče ne bi smel nikdar zamenjevati kriminalnega dejanja zalezovanja z romanco," je v izjavi zapisalo ameriško društvo RAINN (Nacionalna mreža za posilstvo, zlorabo in incest). "Trivializacija teh resnih zločinov, kot je zalezovanje, ne bi smelo imeti nobenega mesta v zabavni industriji."

Ogorčena je tudi javnost in številni na družbenih omrežjih že vse od ponedeljka, ko je doživel premiero, izražajo ves svoj gnus nad videom. "Gnusen", "sramoten", "poniževalen", je samo nekaj od oznak, ki ga lepijo spotu.

"Popolnoma zgrožena nad novim videom Maroon 5, Animals - še enkrat več je nasilje nad ženskami trivializirano/seksualizirano, vse v imenu denarja," je zapisala ena izmed uporabnic Twitterja. Večina komentatorjev pa piše, da bi morali Maroon 5 dokončno prepovedati snemanje glasbe, češ da so njihove pesmi že tako ali tako "sramota za glasbo".

Valentijeva v Guardianu pa: "Prepričana sem, da Levine in njegovi kolegi iz skupine res mislijo, da so posneli nekaj drznega in ah, tako zelo temačnega, a ničesar alternativnega ni v prikazu zalezovanja, lovljenja, posiljevanja in ubijanja žensk, ker je to nekaj, kar se dogaja vsak prekleti dan." In še: "Levine poje, da "lahko bežiš, a mi ne moreš ubežati". Da, pa lahko. In bi morali."

Presodite sami.