Naber je izdal svoj novi studijski album, ki ga je naslovil Na glavo. Foto: MMC RTV SLO
Naber je izdal svoj novi studijski album, ki ga je naslovil Na glavo. Foto: MMC RTV SLO
Del svojega novega albuma je skupaj s starimi uspešnicami in priredbami predstavil sinoči v Orto baru. Foto: MMC RTV SLO

Na glavo je album, ki ga glasbenik izdaja po štirih letih. "Ta album je zelo iskren. Brez maske. Če si brez nje, greš lahko zelo hitro na glavo," je za MMC dejal Naber. Gre za mešanico glasbenih žanrov, s katerimi se spogleduje s svetovno produkcijo. Tako se sprehaja od zvoka skupine Coldplay do svingovskih prvin (Sanjam).

"Ta plošča ima zelo valovito rdečo nit, in kljub njej se mi zdi zelo pomembno, da se skladbe povezujejo v koncept optimizma," je poudaril pred nastopom na letošnjem Orto festu, kjer so ga spremljali Jaka Lipar na bobnih, Tomaž Urgl na baskitari in Aleš Golja na kitari.

Glasbenik, ki je še pred tedni stal na odru Eme, je priznal, da bi bilo popolnoma drugače, če bi zmagal, saj bi tako moral album še nekaj časa počakati ob strani. Toda skladba z letošnje Eme I won't give up je pristala "le" na njegovem avtorskem izdelku. Družbo ji delajo že znane stare melodije, med njimi Parfum, Proti soncu, I still carry on, Žamet, Bistvo skrito je očem, Sanjam, Sladek strup (I won't give up v slovenski različici) in Le srce ne spi.

Z novimi skladbami Naber nadaljuje niz svojih t. i. "powerpopovskih" skladbami, pod katere se podpisuje sam. Izjema sta balada Žamet, ki jo je predstavil pred nastopom na Emi, in Oprosti, kjer se je z Naberjevim značajem hudomušno poigral Iztok Melanšek. "Oprosti, če se smejim, ko na gobec dobim," je del besedila, ki ga je Naber pokomentiral z naslednjimi besedami: "Če znaš sprejeti šale na svoj račun, je to znak inteligence," je dejal Naber.

Svoje mesto na novem albumu pa je našla tudi priredba, ki je vznikla iz povabila Modrijanov lansko jesen, da se jim Naber pridruži na Noči Modrijanov v Celju. Tako je Naber posnel svojo pank-skajevsko različico S teboj. "Če bi se želel približati narodno-zabavnemu občinstvu, bi posnel takšno skladbo," je zatrdil glasbenik, ki se počasi vrača tudi na druge koncertne odre po Sloveniji.

Celoten pogovor z Naberjem in utrinke z njegovega nastopa na Orto festu si lahko pogledate spodaj.