Poletje bosta začinila festivala Schengenfest in Rock Otočec. Foto: MMC RTV SLO/K.K.
Poletje bosta začinila festivala Schengenfest in Rock Otočec. Foto: MMC RTV SLO/K.K.
Papa Roach
Papa Roach prihajajo na Rock Otočec. Foto: EPA
Skupina Skunk Anansie prihaja na festival ob reko Kolpo. Foto: MMC RTV SLO
Franci Kek
Franci Kek je marca sedmi sili predstavil novo prizorišče festivala. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Kaiser Chiefs
Lansko leto so na Cshengenfestu igrali Kaiser Chiefs. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Schengenfest ostaja na idilični lokaciji ob reki Kolpi. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Dva izmed najbolj odmevnih slovenskih festivalov Rock Otočec in Schengenfest sta razkrila novi nosilni imeni obeh festivalov. V ljubljansko Laguno prihajajo Papa Roach, v Vinico pa Skunk Anansie.

Pesmi, ko so Last Resort, She Loves Me Not, Getting Away With Murder in Scars, bodo med 5. in 7. julijem odmevale na ljubljanskem mestnem kopališču Laguna. Papa Roach namreč prihajajo na Rock Otočec. Nekaj tednov kasneje pa bodo v bližini slovensko-hrvaške meje na Vinici odmevale skladbe Hedonism, Because of You, You Saved Me, I Can Dream ... v izvedbi karizmatične Skin oz. skupine Skunk Anansie.

Rock Otočec je tako dobil še drugo veliko ime, ki prihaja na njihov festivalski oder, poleg kanadskih punkrockerjev Billy Talent. Ameriški rockerji, ujeti med metalom, hardcorom, punkrockom in popom, ki so v dvajsetih letih delovanja prodali več kot 18 milijonov albumov po vsem svetu, se junija podajajo na evropsko turnejo s svojim zadnjim albumom The Connection. In v okviru te se bodo ustavili tudi v Ljubljani, na festivalu, ki letos poteka pod sloganom 'manj blata, več muzike'.

Osrednji lik skupine Jacobyja Shadixa in druščino smo ulovili leta 2010 na njihovi koncertni poti, ki je spremljala izid njihovega zadnjega studijskega otroka Time for Annihlation … On the Record and on the Road. Naše poti so se križale v čikaškem arhitekturnem spomeniku zabavne industrije Congress Theateru. Roachi so takrat svoj repertoar gradili predvsem na starih uspešnicah s pridihom svežine. Karizmatični pevec razjari občinstvo z vsako novo porcijo kletvic na črko f do te mere, da si množica zaželi še več, še dlje, še močneje …

Reportažo s Chicaga si lahko preberete na spodnji povezavi.
Srce. Duša. Življenje. Strast. - Papa Roach (ne)uničljivi v času

Zametki Papa Roachov sicer segajo v januar 1993, ko sta se pevec Shaddix in bobnar Dave buckner spoznala na nogometnem igrišču srednje šole, ki sta jo obiskovala. Pogovor se je na koncu konča o glasbi. Kasneje sta se jima pridružila trobentač Ben Luther in basist Will James. Skupaj so se prijavili na šolski šov talentov, kjer so zaigrali Hendrixov Fire. S tekmovanja so odšli praznih rok.

Zasedba se bo tako na festivalu, ki bo letos prvič potekal v Ljubljani, pridružila imenom, kot so Billy Talent, Niet, Mi2, Let3 in drugim skupinam, ki jih bo organizator razkril v prihodnjih dneh ...

Po dvajsetih letih so Papa Roach z manjšimi menjavami članov ime, ki - če ne drugega - vzbuja nostalgične spomine na preteklost.

Na najbolj seksi festivalu Skunk Anansie
Le nekaj tednov po Rock Otočcu pa bo na Vinici ob reki Kolpi svojo šesto izdajo festivala doživel Schengenfest. Po lanskoletnem prihodu Kaiser Chiefs bo letos štafetno palico prvih imen festivala prevzela kultna britanska skupina Skunk Anansie. Znano pa je že tudi, da se bodo od 2. do 4. avgusta na njem zvrstili Plavi orkestar, Dubioza Kolektiv, Triggerfinger, Hladno pivo, Mi2, Diskobajagi, S.A.R.S., Manouche, Sausages in Kill Kenny. Kot pravijo organizatorji pa je to šele tretjina vseh nastopajočih.

Intervju z basistom skupine Dubioza Kolektiv Vedranom Mujagićem si lahko preberete tukaj.

Skupina, katere postava Skin (pevka), Ace (kitara), Cass Lewis (bas kitara) in Mark Richardson (bobni), je nastala leta 1994, ko je Skin srečala Cassa in Acea v Londonu. Poimenovali so se Skunk Anansie, ime pa so povzeli po zahodnoafriški pravljici, ki govori o Anansi, človeku-pajku, in že istega leta so debitirali v londonskem klubu Splash. Že po 12. mesecih obstoja so prejeli nagrado časopisa Kerrang! za Najboljšo novo britansko zasedbo. Takoj za tem se jim je pridružil še bobnar Richardson.

Pogovor s članoma skupine Skunk Anansie pred njihovim koncertom v Ljubljani leta 2010 si lahko preberete na spodnji povezavi.
Hoteli so v Slovenijo - in ta jih je dočakala. Recimo.

Skunk Anansie so multietnična skupina, ki v svojem zvoku povezuje bogata besedila, metal zvok, punk kitarske rife in nežne balade, s čimer so že od samega začetka prebijali led novega zvoka. Ko so nekoč Skin vprašali, kaj pravi za njihovo glasbo, je dejala v šali: "Smo bolj clit-rock kot Brit-rock."