Glasbenika do pridobitve pravic čaka še dolga pot. Foto: Reuters
Glasbenika do pridobitve pravic čaka še dolga pot. Foto: Reuters

V prvih letih od ustanovitve skupine jih je menedžer Brian Epstein prepričal, naj ustanovijo založniško družbo skupaj z založnikom Dickom Jamesom, češ da bo to najboljši način za zaslužek.

The Beatles so presegli pričakovanja in družba Northern Songs je vstopila na borzo. Lennon in McCartney sta dobila 15-odstotni delež, James in njegov partner Charles Silver kot predsednika družbe 37,5-odstotni delež, zgolj 0,8-odstotni delež pa je pripadel Georgeu Harrisonu in Ringu Starru, ki sta svoje razočaranje prelila v skladbo Only A Northern Song.

Po Epsteinovi smrti leta 1967 so se odnosi med solastniki družbe začeli krhati. James je založniške pravice za skoraj 2 milijona evrov prodal založbi ATV Music, ne da bi o tem predhodno obvestil Beatle, in jih s tem prikrajšal za to, da bi pravice za pesmi pridobili zase, poroča BBC.

Pravice McCartney lahko pridobi kot soavtor
Leta 1985 je katalog založbe, ki je tedaj vseboval tudi pesmi nekaterih drugih znanih izvajalcev, za 60,5 milijona evrov odkupil Michael Jackson. Lani je Jacksonova družina sprožila prodajo njegovega 50-odstotnega deleža v ATV/Sony Music. S prodajo deleža družbi Sony so dediči postali bogatejši za 675 milijonov evrov.

Ameriški zakon o avtorskih pravicah iz leta 1976 avtorjem ponuja možnost, da po 56 letih spet pridobijo pravice za vse pesmi, nastale pred letom 1978. McCartney je tako vložil zahtevo za pridobitev pravic do 32 skladb.

Pravice Sony/ATC za nastale skladbe bodo potekle med letoma 2018 in 2025. Če McCartneyjeva zahteva uspe, jih bo pridobil kot soavtor, to pa bo veljalo zgolj v ZDA, saj bodo drugod po svetu še vedno v lasti omenjene družbe.