Za člani Perpetuum Jazzile je sedem koncertov po Nemčiji. Nastopili so v Dresdnu, Chemnitzu, Berlinu, Bochumu, Hamburgu in Wetzlarju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Za člani Perpetuum Jazzile je sedem koncertov po Nemčiji. Nastopili so v Dresdnu, Chemnitzu, Berlinu, Bochumu, Hamburgu in Wetzlarju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Perpetuum Jazzile
Trost je za MMC poudaril, da so bili izjemno presenečeni nad odzivom v Nemčiji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zastavili smo nekaj segmentov glasbenih zvrsti, ki jih želimo zapolniti z naslednjimi priredbami in tudi avtorskimi skladbami, tako da bomo ostali zvesti širokemu spektru in ne bo izostal noben glasbeni okus.

Perpetuum Jazzile
Z novo sezono je prišel tudi nov venček, tokrat ga je zakrivil umetniški vodja Peder Karlsson. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na vsakem koncertu - od prvih sedmih - smo prejeli stoječe ovacije in mislim, da tega ni nihče pričakoval. Skupaj s pevskimi kolegi smo nad sprejemom nemškega občinstva izjemno zadovoljni.

Perpetuum Jazzile v Križankah
Perpetuum Jazzile so v začetku oktobra predstavili novi program za prihajajočo sezono. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Absolutno pa bomo vmes nastopali tudi v Sloveniji in ne bomo zapustili našega primarnega občinstva - slovenskega.

Perpetuum Jazzile
Do konca letošnje turneje Perpetuum Jazzile čakajo še koncerti v Bremnu, Frankfurtu, Düsseldorfu, Nürnbergu, Münchnu, Tuttlingenu, Freiburgu, Kemptnu, Mannheimu in na koncu znova v Berlinu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Legendarna švedska skupina prav letos praznuje 40 let od svoje ustanovitve. In v ta namen se je umetniški vodja vokalne skupine Peder Karlsson lotil sestavljanja novega venčka. Tako v njem najdemo vrhunce delčkov skladb Gimme Gimme, Mama Mia, Lay All Your Love On Me, Dancing Queen in Thank You For The Music.

Sicer pa so člani vokalne skupine še vedno s pogledi usmerjeni proti Nemčiji. Čaka jih namreč nadaljevanje turneje. In po prvih sedmih nastopih je povedal član skupine, zadolžen za stike z javnostjo, Jan Trost povedal za MMC: "Za zdaj so bili odzivi nad pričakovanji. Dvorane so bile zelo lepo polne. Predvsem pa nas je navdušil odziv ljudi."

Več pa si lahko preberete spodaj.


Z novo vokalno ekstravaganco ste v svoj repertoar vnesli nove priredbe. Med drugim tudi venček Abbinih uspešnic. Kako ste začeli sodelovati z Abbo?
Abba je v Nemčiji izjemno popularna in prav letos praznujejo 40. obletnica njihovega delovanja. Tako je padla ideja, da se pripravi priredba ene ali več skladb. Naš umetniški vodja Peder Karlsson je naredil - po mojem mnenju - fantastični miks petih skladb, ki jih bomo v kratkem poslali tudi na slovenske radijske postaje.

Za vami je sedem koncertov po Nemčiji, v sklopu do zdaj največje turneje tam. Kakšni so bili odzivi nemškega občinstva?
Za zdaj so bili odzivi nad pričakovanji. Dvorane so bile zelo lepo polne. Predvsem pa nas je navdušil odziv ljudi. Na vsakem koncertu - od prvih sedmih - smo prejeli stoječe ovacije in mislim, da tega ni nihče pričakoval. Skupaj s pevskimi kolegi smo nad sprejemom nemškega občinstva izjemno zadovoljni.


Pravijo, da so Nemci bolj zadržano občinstvo. Ste sami to doživeli na nastopih? Vsaj na začetku kakšnega nastopa?
Glede tega so nas svarili, nekako v smislu, naj ne pričakujemo preveč. Ampak, ne vem … Očitno jim je dejansko všeč to, kar delamo, in to, kar smo jim prišli pokazat, kar smo jim zapeli. Res ne morem reči, da je nemško občinstvo hladno.

Koliko izmed vsega vašega repertoarja, s katerim ste se predstavljali po Nemčiji, so sestavljale slovenske skladbe - poleg nepogrešljivega Avsenikovega venčka?
V našem programu se vedno trudimo širiti slovensko glasbo. V programu vsakega koncerta - ne glede na to, kje pojemo - je vedno slovenska glasba. Seveda je Avsenikov venček eden izmed nosilnih hitov. Tokrat smo dodali tudi Poletno noč - kot krasno zimzeleno uspešnico, ki je bila tudi zelo lepo sprejeta.

Kaj pa glas pevcev? Je zdržal? Vemo namreč, da v skupini niso vsi profesionalni pevci?
Moram povedati, da so bila med nami relativno stroga pravila obnašanja. Izkazala so se za nujna in naši glasovi so zdržali vseh deset dni in osem nastopov. Brez kakršnih koli težav.

Kako pa je, ko se vsa ekipa Perpetuum Jazzile usede v avtobus in gre na pot?
Kako je (smeh)? Zelo zabavno. Zelo glasno. Po navadi tudi pevsko razpoloženo. Ni dolgčas. Nikoli.

V mislih imam pojoči avtobus do nemške meje. Koliko se ta domislica razlikuje od dejanskega dogajanja?
Nekaj posameznikov absolutno vedno poje. Včasih pritegne celo skupino, včasih pol. Odvisno od razpoloženja.

Kaj pravzaprav ste pripravili za nemško občinstvo, če gledamo na primer s stališča nekoga, ki vas je lahko zadnjič slišal maja v Križankah?
Konkretno za nemško občinstvo nismo dodajali v repertoar novih stvari. Repertoar je bil enak kot na vokal xtravaganzzi v začetku oktobra, kjer smo predstavili - kot vsako leto - program za naslednjo koncertno turnejo. Tako da je ta program ostal za nemško turnejo in počasi mu bomo zdaj dodajali tudi vedno nove skladbe.

Ko rečete, da sledijo nove: ali bodo šle v smer bolj modernih uspešnic, kot je bil na primer Telephone Lady Gaga in Beyonce, ali ostajajo tiste klasične vaše priredbe?
Ravno o tem smo govorili z našim umetniškim vodjem oz. našim glasbenim direktorjem Pedrom Karlssonom na tej turneji. Zastavili smo nekaj segmentov glasbenih zvrsti, ki jih želimo zapolniti z naslednjimi priredbami in tudi avtorskimi skladbami, tako da bomo ostali zvesti širokemu spektru in ne bo izostal noben glasbeni okus.

Vas je morda kaj presenetil odziv nad Telephone, ko ste ga objavili na portalu YouTube, ali je bilo vse v mejah pričakovanja?
Konstantno dobivamo prošnje od naših oboževalcev, da naložimo nove posnetke na YouTube. In to bomo tudi v prihodnje delali, čeprav smo bili nekaj časa brez objav. Zdaj pa imamo kar nekaj materiala na voljo in v prihodnjih mesecih bo sledilo več objav novih skladb.

Videospoti za vaše skladbe so preplavili YouTube. Kakšni so odzivi originalnih izvajalcev na priredbe?
Skupina Toto je bila nad izvedbo in priredbo Afrike navdušena. Takrat smo dobili tudi pisno pohvalo. Zdaj od drugih avtorjev konkretnih odzivov nismo prejeli. Po obisku in po številu ogledov je več kot očitno, da naša izvedba promovira tudi njihovo glasbo. Po mojem mnenju je lahko vsem 'fajn'. Se pa te pravice urejajo na redni bazi z našimi ameriškimi odvetniki in poslovnimi partnerji, tako da s tem ni večjih težav.

Kateri bo nov podvig, ki ga načrtujete kratkoročno?
Nadaljevanje nemške turneje je absolutno prioriteta. To se bo zgodilo do konca leta - do 18. decembra, ko se vrnemo. Potem pa je v načrtu nekoliko daljša ameriška turneja. Pettedenska. V februarju in marcu. Nato pa še pomladi 2013 še ena nemška turneja. Načrtov ne zmanjka. Absolutno pa bomo vmes nastopali tudi v Sloveniji in ne bomo zapustili našega primarnega občinstva - slovenskega.

Pa bo Perpetuum Jazzile dolgoročno ostal zbor, kot je, ali se bo po vzoru modelov Lord of the Dance spremenil v franšizo, kjer ga bodo zastopali različni ansambli nastopajočih?
Strategija je usmerjena v to smer. Profesionalizacija na srednji rok. Zbor oz. mi si rečemo XL-skupina pa … Osnove bodo ostale. Očitno so zmagovalne. Ljudem so všeč. Želijo si takšne glasbe in ni potrebe, da bi spreminjali koncepte.

Spodaj lahko prisluhnete novemu venčku.

Zastavili smo nekaj segmentov glasbenih zvrsti, ki jih želimo zapolniti z naslednjimi priredbami in tudi avtorskimi skladbami, tako da bomo ostali zvesti širokemu spektru in ne bo izostal noben glasbeni okus.

Na vsakem koncertu - od prvih sedmih - smo prejeli stoječe ovacije in mislim, da tega ni nihče pričakoval. Skupaj s pevskimi kolegi smo nad sprejemom nemškega občinstva izjemno zadovoljni.

Absolutno pa bomo vmes nastopali tudi v Sloveniji in ne bomo zapustili našega primarnega občinstva - slovenskega.