Skupini Sunrise Avenue so do uspeha pomagali prvi oboževalci. Foto: EPA
Skupini Sunrise Avenue so do uspeha pomagali prvi oboževalci. Foto: EPA
Sunrise Avenue
Menijo, da v Evropi lahko uspe tudi slovenski skupini. Foto: EPA
Sunrise Avenue
Vsaj enkrat na mesec prejmejo grožnje deklet, ki iščejo pozornost. Foto: EPA
Sunrise Avenue
Že jutri se bodo predstavili v Ljubljani. Foto: EPA

Predstavile se bodo številne tuje in domače glasbene skupine z daljšimi nastopi, kot ste jih običajno vajeni na drugih festivalih, obljubljajo organizatorji prireditve.

Na svoj račun bodo prišli oboževalci finske skupine Sunrise Avenue, ki je zaslovela s skladbo Fairytale Gone Bad. Slavnim blondincem se bodo pridružili Maybe Winehouse (Amy Winehouse Tribute Band), ki bodo s skladbami obudili spomin na nedavno umrlo pevko Amy Winehouse.

Žanr heavy hard rock pa bodo zastopali provokativni Američani Warrior Soul, slovenske barve pa skupina Elvis Jackson. Poleg njih bodo na festivalu nastopili še Lollobrigida, Tide, Toronto Drug Bust, Billysi in Yulia Shmidt.

Spodaj si lahko preberete pogovor s pevcem skupine Sunrise Avenue Samujem Haberjem.


Skupina je bila osnovana leta 1992. Kako se spominjate svojih začetkov?
Naše potovanje je bilo krasno. Prvih deset let smo zgolj za zabavo igrali, kjer koli smo lahko. Po letu 2002 pa sem si želel delati resneje. Skupina je imela vsega skupaj 18 članov in na poti sem spoznal tisoč krasnih ljudi. Menim, da bo skupina zdaj ostala, kot je, naše potovanje pa se bo nadaljevalo.

Zakaj ste ime skupine iz Sunrise spremenili v Sunrise Avenue?
Menili smo, da je bilo ime Sunrise prekratko in prepusto. Ker je bila na voljo spletna stran z imenom sunriseave.com še na voljo, je bilo drugo ime lahka izbira.

Kako bi opisali vašo glasbo? Ali v njej vidite nekaj posebno finskega?
Seveda, saj smo Finci. Vendar največji vpliv na našo glasbo vseeno prihaja iz ZDA in Velike Britanije. Ne vem, ali smo mi pop, rock ali alternativna skupina in vseeno mi je. Smo skupina, ki dela glasbo iz srca in drugim prepuščam, da nas uvrstijo v nek slog. Dokler množice uživajo z nami in dokler se imamo dobro, je to vse, kar potrebujem.

Imate kakšne vzornike?
Bon Jovi, Metallica, Madonna, Foo Fighters ... Rad imam dobre pesmi in projekte, ki jih ustvarijo avtorji, ne pa industrija.

Kako se počutite kot finska skupina, ki ji je uspelo osvojiti Evropo?
Krasno, seveda. Uživali bomo v tem čudovitem obdobju, dokler traja.

Ali poskušate oziroma ste poskušali uspeti tudi v Združenih državah?
V ZDA je trg zelo velik, tako da bi potrebovali veliko časa in sreče, da bi tam uspeli. To bo na primer naš prvi nastop v Sloveniji, zato menim, da bi se morali osredotočiti na Evropo in pozneje razmišljati še o čem drugem, saj so v Evropi še vedno dežele, ki jih nismo obiskali. Sam nimam posebne želje po tem, da bi uspeli v Ameriki. Evropa je naš dom in tu je vse tako blizu.

Kaj menite, da je bil ključ za vaš uspeh?
Veliko stvari je pripomoglo k našemu uspehu leta 2006. Verjamem, da je bilo nekaj dobrega v naši glasbi, ampak pripomoglo je tudi to, da smo sodelovali z nekaj krasnimi ljudmi. Našli smo nekaj oboževalcev, ki so za nas delali kot nori.

Menite, da lahko tak preboj uspe tudi kakšni skupini iz Slovenije?
Seveda. Pred 15 leti tudi finska ni imela nobene zares uspešne skupine. Vedno smo občudovali Švede in njihove nastope po svetu. Končno pa so se vrata odprla tudi za nas in to je postalo mogoče za naše skupine. Verjamem, da je le vprašanje časa, kdaj se bo zgodil preboj, če trdo delaš in ustvarjaš dobro glasbo.

Ste že kdaj prej zasebno obiskali Slovenijo?
Menim, da bomo tokrat imeli nekaj časa, da si ogledamo prestolnico. Sicer pa sem se čez Slovenijo peljal lansko poletje in dobil kazen za prehitro vožnjo, vendar je bil policist zelo prijazen. Upam, da bo Anže Kopitar s Stanleyjevim pokalom v mestu v času našega obiska, on je super.

O svojem zasebnem življenju ne govorite pogosto, nam morda lahko vseeno kaj zaupate?
Svoje zasebno življenje raje zadržimo zase. Kolikor jaz vem nimam nobenih otrok, čeprav vsak mesec naš menedžer prejme elektronsko sporočilo z obtožbami, da smo očetje nekega otroka. Smešno je, kako nam grozijo s sodiščem. Iščejo denar in pozornost, vendar nimajo nobenih možnosti. To je smešno in noro.