Definitely Maybe je izšel pred točno 20 leti in postal skupaj s Parklifom njihovih tekmecev Blur ključni steber britpopa. Foto:
Definitely Maybe je izšel pred točno 20 leti in postal skupaj s Parklifom njihovih tekmecev Blur ključni steber britpopa. Foto:
Brata Gallagher že 20 let polnita časopisne stolpce, čeprav je res, da so bila njuna javna obkladanja pred leti zabavnejša. Foto: Reuters
Oasis so v letih delovanja doživeli kar nekaj notranjih pretresov in menjav postave. Na koncu je bil usoden Pariz, kjer je Liam polomil Noelovo kitaro.
Liam Gallagher tudi pri Beady Eyu ni izgubil svoje arogantne poze. Foto: EPA
Liam Gallagher na naslovnici revije Q. V Veliki Britaniji je še vedno poosebljenje pišmeuharskega zvezdnika rokenrola. Foto: Q

Definitely Maybe je po precej hudih porodnih krčih (na neki točki so mislili snemanje v celoti opustiti) postregel s klasikami, kot so Supersonic, Shakermaker, Live Forever, Cigarettes & Alcohol in Rock 'n' Roll Star, se čez noč zavihtel na prvo mesto britanskih lestvic, postal najhitreje prodajani britanski prvenec vseh časov, album pa so v Veliki Britaniji pred leti razglasili celo za največji rockalbum vseh časov.

Album so enoglasno "požegnali" z najvišjo oceno vsi od Rolling Stona do Q-ja, Oasis so postali novi bogovi rocka, brata Gallagher pa se že takrat nista mogla prav dobro zediniti, kdo je novi (a precej manj poduhovljeni) John Lennon.

Da je njihov cilj svetovna slava, niso skrivali - zlasti, ko se je Liamu Gallagherju, Paulu Arthursu, Paulu McGuiganu in Tonyju McCarrollu kot peti član pridružil Liamov starejši brat, izkušeni tekstopisec Noel, ki je kot pogoj za svoje sodelovanje postavil zahtevo, da ima proste roke pri izpolnjevanju tega cilja.

Povedal vse, kar je hotel
"V Rock ‘n’ Roll Star, Live Forever in Cigarettes & Alcohol sem bolj ali manj povzel vse, kar sem hotel povedati. Potem se samo še ponavljam, a na drugačen način," je pozneje nonšalantno priznal Gallagher, pa čeprav je bilo nadaljevanje Definitely Maybe, album (What's the Story) Morning Glory?, ki so ga izdali že leto dni pozneje, z 22 milijoni prodanih izvodov še precej večji uspeh. Redko se pojavi album, s katerega lahko prav vse skladbe izdaš kot single - in to uspešne single. Some Might Say, Roll with It, Morning Glory, Don't Look Back in Anger in Champagne Supernova so bili orjaški hiti, medtem ko je Wonderwall hipoma postala himna celotne generacije in še danes ostaja eden izmed ključnih glasbenih doprinosov 90. let.

Wonderwall je v svoji iskreni melanholični preprostosti krasno priznanje avtorjeve lastne negotovosti, za katerega je bila javnost dolgo prepričana, da gre istočasno za poklon Noelovi bodoči ženi Meg Matthews, kar pa je sam avtor leta 2002 zavrnil in dejal, da Wonderwall govori o namišljenem prijatelju, "ki bo prišel in te rešil pred samim sabo". Prav Wonderwall je skupini prinesel tako želeno slavo tudi čez lužo, hkrati pa postavil lestvico, očitno, previsoko, saj v ZDA nikdar več niso ponovili uspeha.

Zvezde rokenrola
A morda nič kaj narcisoidno in nepretenciozno besedilo o nekom, ki bo avtorja rešil, res ne uteleša najbolje vsega egocentrizma, arogance in samopoveličevanja Oasisov oz. bratov Gallagher, kar sta vedno znova in znova dokazovala s svojimi izjavami in ekscesi, ki so tako neslavno kulminirali leta 2009 s fizičnim obračunom med bratoma tik pred nastopom na festivalu Rock en Seine v Parizu.

"I live my life for the stars that shine / People say it's just a waste of time / When they said I should feed my head / Well, that to me was just a day in bed," poje Liam bratovo besedilo v Rock 'n' Roll Star. "Živim svoje življenje za zvezde, ki sijejo / Ljudje pravijo, da tratim čas, ko pa bi si moral raje polniti glavo / No, to je bil zame samo dan v postelji." Brez opravičevanja. To zveni bolj podobno značajema srboritih in jezičnih bratov.

Večji od Rollingov?
Ali, kot so zapisali pri Tonedeafu: "Ni vam treba kaj dlje od prvega komada, da bi dojeli bistvo Definitely Maybe. Predirljiv zvočni zid. Liamov vokal, popoln hibrid med Lennonom in Lydonom; besedilo, ki pomeni hkrati nič in vse; in, seveda, melodija in še več melodije. Do kitarske solaže vam je Liam že petkrat povedal, da je zvezda rokenrola. Noro."

Potrebne je kar precej nadutosti, da v času, ko ne nastopaš za kaj dosti več ljudi kot za peščico znancev v lokalni pivnici, poješ, da si večji od Beatlov in Rollingov (ob tem pa si istočasno brezsramno "izposojaš" njihove kitarske rife in melodijo). In ta idealizem (pa tudi malce zblojenosti) je tisto, kar se kot lajtmotiv vleče čez cel album in kar je ujelo duh takratne generacije.

Po Oasis
V naslednjih 15 letih sta brata kljub nenehnim trenjem izdala s skupino, ki se je v tem času malce zamenjala, še šest studijskih albumov, a novo tisočletje je bilo manj plodno in začetnih uspehov kljub nekaj solidnim poskusom nista ponovila. Sta pa še vedno ostajala - brata Gallagher. Danes 41-letni Liam je po razpadu Oasis sestavil svoj bend, Beady Eye, 47-letni Noel pa Noel Gallagher's High Flying Birds. In oba sta skupino drugega raztrgala in jo označila za patetičen poskus solokariere. Iskreno povedano, skupini res zvenita kot slabši različici Oasis. Dve slabši različici.

Čez 20 let se bo malokdo spomnil, kdo so bili "Bisernato oko" in kdo "Visokoleteči ptiči", Oasis pa bodo ostajali zapisani v anale rockzgodovine. "Morda si samo želim leteti, želim živeti, nočem umreti, morda si samo želim dihati, morda preprosto ne verjamem, morda sva si enaka, vidiva stvari, ki jih drugi nikdar ne bodo, živela bova za vedno." (Live Forever z albuma Definitely Maybe)
Kaja Sajovic