Amy Lee se po izdaji samostojnega albuma, kjer je zatavala v bolj elektronske vode, vrača na odre z matično zasedbo. Foto: EPA
Amy Lee se po izdaji samostojnega albuma, kjer je zatavala v bolj elektronske vode, vrača na odre z matično zasedbo. Foto: EPA
false
Čeprav seskupina vrača na odre, ostaja vprašanje, ali se bo vrnila tudi v studio. Foto: EPA

To bodo prvi koncerti za skupino, ki je nazadnje postregla z novim materialom leta 2011, ko so izdali album z istoimenskim naslovom Evanescence. Lani so vse svoje posnetke prenesli iz okrilja založbe Wind-up Records na Concord Bicycle Music.

Leejeva se je lani razgovorila o sodni bitki z nekdanjo založbo, ki naj bi po njenih besedah sabotirala skupino z najemanjem slabih promotorjev in neplačevanjem. To pa je tudi ogrozilo obstoj skupine.

"Trenutno ne nastopamo. Toda ne želim delati zaključkov, nikoli ne želim reči, da je konec, ker je skupina velik del mene," je dejala Leejeva lani v pogovoru za revijo Rolling Stone. Čeprav je takrat objokovala usodo Evenescence, je pevka kmalu za tem izdala samostojni album Aftemath - devet dni za tem pa je na svet prijokal njen prvorojenec Jack Lion Hartzler. Leejin samostojni album je presenetil številne privržence skupine, saj se je glasbenica na njem poigrala z elektronsko produkcijo. Morda še najbolj odmeven je bil singel Push The Button.

Skupino, ki se je uveljavila s singli, kot so Going Under, Bring Me To Life, My Immortal, Call Me When You're Sober, zdaj najprej čakajo trije koncerti v Združenih državah Amerike, nato pa še koncert na japonskem festivalu Ozzfest. "Evanescence je del mene - brez njih nisem popolna," je zapisala glasbenica lani septembra na svojem profilu na Facebooku, kjer je zanikala govorice o razpadu skupine.

Toda od prvotne zasedbe vztraja le še Leejeva. Od ustanovitve skupine leta 1995 se je sestava zamenjala kar nekajkrat. Še najbolj je na zvok skupine vplival odhod soustanovitelja skupine multiinštrumentalista Bena Moodyja leta 2003. Že pred tem je zasedbo zapustil klaviaturist David Hodges. Do leta 2007 pa so skupino zapustili še baskitarist Will Boyd, kitarist John LeCompt in bobnar Rocky Gray, kar je tudi vodilo do prvega razpada skupine - ki je trajal vse do leta 2011.