Najbolj zapomnljiva poljska predstavnica zadnjih let je bila verjetno pevka Cleo, ki je zapela skladbo 'Mi Slovani'. Foto: EPA
Najbolj zapomnljiva poljska predstavnica zadnjih let je bila verjetno pevka Cleo, ki je zapela skladbo 'Mi Slovani'. Foto: EPA
Monica Kuszyńska
Monica Kuszyńska je bila prva glasbenica, ki se je na evrovizijskem odru pojavila na invalidskem vozičku. Foto: Reuters

Iz EBU-ja so namreč sporočili, da proučujejo sporne spremembe medijske zakonodaje, ki jih je sprejela vladajoča poljska koalicija in ki po vsej Evropi dvigujejo veliko prahu. Najbolj bode v oči uvedba "minimedijskega zakona" konec preteklega leta, ki spreminja pravila za imenovanje članov upravnih in nadzornih odborov javne televizije in radia ter postavlja pod vprašaj njihovo neodvisnost. Takojšnja posledica nove zakonodaje je bila zamenjava vodstva poljske nacionalne televizije in radia. Omenjene ukrepe proučuje tudi Evropska komisija.

"Če bo Poljska prekršila statut EBU-ja, bomo imeli velike težave z njo," je dejal predsednik zveze Jean-Paul Philippot. EBU združuje vse evropske nacionalne radiotelevizije in je tudi prireditelj Evrovizije, ki vsako leto poskrbi za televizijski šov, ki ga ne gledajo le na stari celini, ampak privablja množice po vsem svetu.

"Da bi ohranili integriteto in neodvisnost javnih medijev v demokratični in svobodni državi, vas prosimo, da ne podpišete tega zakona," je generalna direktorica EBU-ja Ingrid Deltenre že decembra pozvala poljskega predsednika Andrzeja Dudo.

Najboljša uvrstitev drugo mesto
Poljska se sicer z zelo velikimi uspehi na Evroviziji ne more pohvaliti. Lanska predstavnica Monica Kuszyńska, ki je zaradi nesreče leta 2006 pristala na invalidskem vozičku, se je z balado In the Name of Love na Dunaju prebila iz predizbora v finale, v njem pa zbrala le deset točk in osvojila 23. mesto. Najboljšo uvrstitev Poljske ima tako še vedno njihova prva predstavnica Edyta Gorniak, ki je leta 1994 s pesmijo To nie ja osvojila drugo mesto.

Da bi Poljska dejansko utegnila izstopiti iz evrovizijskega "cirkusa", je morda namignil novi direktor poljske javne televizije Jacek Kurski, nekdanji poslanec vladajoče nacionalne konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki je nekdanjo evrovizijsko zmagovalko, bradato Conchito Wurst v preteklosti označil kot "primer kulturne agresije". "Ni okusno, da si moški obleče večerno obleko in si prilepi brado. To ni gledljivo," je dejal Kurski, ki je Wurstovo obtožil tudi, da "napada dober okus in načela poljske družine".