Chris Cornell (20. julij 1964-18. maj 2017) Foto: EPA
Chris Cornell (20. julij 1964-18. maj 2017) Foto: EPA
Chris Cornell in Vicky Karayiannis
Chris Cornell z ženo Vicky Karayiannis. Posnetek je nastal pretekli mesec na premieri filma The Promise. Foto: EPA
Soundgarden
Chris Cornell je na glasbeno prizorišče stopil z zasedbo Soundgarden, ki je bila ena vodilnih sil grungerske scene. Foto: Discogs
Audioslave
Audioslave je ustanovil s člani zasedbe Rage Against the Machine, nazadnje so nastopili letos na t. i. protiinavguracijskem plesu. Foto: Discogs

Novico je javnosti sporočil njegov predstavnik za javnost Brian Bumbery, ki je v izjavi zapisal, da je Chris Cornell umrl v noči s srede na četrtek v Detroitu, poroča Associated Press. Ob tem je zapisal še, da je bila smrt "nenadna in nepričakovana" ter da je pevčeva družina pretresena.

Po avtopsiji je mrliški oglednik potrdil, da je bil vzrok smrti samomor, potrjuje objava na Cornellovem profilu na Facebooku. "Poročilo mrliškega oglednika še ni dokončano. Na tej točki nimamo nobenih dodatnih informacij."

Detroitska policija je potrdila, da so neodzivnega glasbenika našli v kopalnici njegove sobe v hotelu MGM Grand Casino. V hotelu so se oglasili na prošnjo Cornellove žene; za mrtvega je bil razglašen na kraju tragedije. Le nekaj ur pred smrtjo, v sredo zvečer, je z zasedbo Soundgarden nastopal v Detroitu; med in po koncertu je bil po poročanju prič videti dobre volje in zavzet za svoje delo.

Cornell je nase opozoril v 90. letih preteklega stoletja kot pevec, tekstopisec in ritemkitarist zasedbe Soundgarden, ene izmed vodilnih sil grungerske scene. Z novim tisočletjem je postal pevec in tekstopisec zasedbe Audioslave, v kateri je sodeloval z nekdanjimi člani zasedbe Rage Against the Machine.

Sicer pa je Cornell podpisal tudi več samostojnih projektov, med letoma 1999 in 2015 posnel pet albumov in ustvarjal glasbo za filme. Med opaznejšimi projekti je bil tudi Temple of the Dog, ko so moči združili glasbeniki iz Seattla, ki so se z albumom poklonili spominu Andrewa Wooda, nekdanjega pevca zasedbe Mother Love Bone.

Eni izmed seattelskih zastavonoš
Chris Cornell se je kot Christopher John Boyle rodil leta 1964 v Seattlu kot eden od šestih otrok. Leta 1984 je s kitaristom Kimom Thayilom in basistom Hirom Yamamoto ustanovil Soundgarden, pri čemer je Cornell sprva pel in bobnal. Leto pozneje se jim je pridružil še Scott Sundquist, ki je sedel za bobne, s čimer se je Cornell lahko bolje osredotočil na petje. Vendar je Sundquist kmalu zapustil zasedbo in tako ga je nadomestil Matt Cameron, ki je pozneje bobnal tudi pri Pearl Jam.

Leta 1987 je sledil podpis pogodbe s kultno založbo Sub Pop, vendar pa je zasedbin prvi album Ultramega OK leta 1988 izšel pri SST Records. Soundgarden so podpisali pogodbo tudi z založbo A & M, s čimer so postali prva grungerska zasedba, ki jo je pod okrilje vzela katera izmed velikih glasbenih založb. Leta 1990 pa so prejeli nagrado grammy za najboljši nastop metalske zasedbe.

Pravzaprav pa jim je večjo prepoznavnost prinesel album Superunknown iz leta 1994, ki se je povzpel na prvo mesto Billboardove lestvice, singla Black Hole Sun in Spoonman sta bila nagrajena z grammyjema. Tri leta pozneje so se Soundgarden razšli zaradi nesoglasij med člani, vendar se je zasedba leta 2010 znova združila in dve leti pozneje izdala album King Animal.

Novo tisočletje, nova zasedba
Ob nastopu novega tisočletja pa je Cornell s člani Rage Against the Machine, natančneje s Tomom Morellom na kitari, Timom Commerfordom na basu in spremljevalnih vokalih ter Bradom Wilkom na bobnih, ustanovil zasedbo Audioslave. Njihova estetika je bila spoj tršega rocka iz 70. let in alternativnega rocka 90. let preteklega stoletja. Zasedba se je v zgodovino zapisala tudi kot prva, ki je imela koncert na odprtem na Kubi.

V šestih letih obstoja so izdali tri albume in bili deležni treh nominacij za grammyje. Razšli so se leta 2007, potem ko jih je zapustil Cornell zaradi sporov z drugimi člani in razhajanja na glasbenem področju. Vendar so se na začetku tega leta ponovno združili in po desetih letih prvič ponovno koncertirali skupaj, in sicer na t.i. protiinavguracijskem plesu.

Cornell se je ponašal s širokim glasovnim razponom, njegov pevski slog je veljal za zelo udarnega in čustvenega. Sicer je bil baritonist - s sposobnostjo izjemno visokega petja v tenorskem območju. Blizu mu je bilo tudi glasovno eksperimentiranje, tako da lahko v nekaterih pesmih slišimo vse od falzeta do brutalnega vreščanja in cerkvenega načina petja.

Chris Cornell je še ena osrednjih figur grungerske scene, ki so se poslovile s tega sveta. Po pevcu "predgrungerske" zasedbe Mother Love Bone Adrewu Woodu (1966-1990) so umrli tudi Kurt Cobain (1967-1994) iz Nirvane ter pevec Layne Staley (1967-2002) in basist Mike Starr (1966-2011), sicer oba člana zasedbe Alice in Chains.