Prireditelji ostajajo zvesti tradiciji rockovske glasbe iz držav nekdanje Jugoslavije, pravijo, zato so tudi letos povabili Siddharto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prireditelji ostajajo zvesti tradiciji rockovske glasbe iz držav nekdanje Jugoslavije, pravijo, zato so tudi letos povabili Siddharto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dogodek, ki bo tako kot vsako leto potekal proti koncu šolskega leta, 15. junija, so letos prireditelji želeli v okviru Evropske prestolnice kulture še razširiti in povabiti mednarodno znane glasbene izvajalce, kot sta na primer skupini Limp Bizkit in Offspring, vendar so se na koncu raje odločili, da sledijo tradiciji, in k sodelovanju povabili že omenjene zasedbe, je pojasnil eden izmed organizatorjev dogodka, producent Smiljan Kreže iz družbe Pro Music.

Skupno se je zbralo več kot 165.000 ljudi
Vsakoletni dogodek je bil na začetku, pred 20 leti, namenjen predvsem dijakom in študentom, da se na ta način poveselijo ob koncu šolskega leta, predstavljal pa je tudi uvod v festival Lent. A je dogodek kmalu prerasel te okvire in že zadnjih nekaj let privablja Mariborčane vseh generacij - v dveh desetletjih se jih je na Piše se leto zbralo več kot 165.000, največ leta 1999, ko so našteli 15.000 obiskovalcev.

Koncerte so sprva prirejali na prostem na Snežnem stadionu, a so se zaradi številnih vremenskih težav preselili pod streho. Tudi letos bo prireditev potekala v Ledeni dvorani na Taboru, organizatorji pa pričakujejo okoli 5.000 obiskovalcev.

Letos v okviru EPK-ja
Piše se leto sicer letos sodi v okvir EPK-ja, ki obiskovalcem že ponuja številne glasbene dogodke na prostem - v zadnjih dveh tednih so zaživeli štirje odri, v prihodnjih dneh pa naj bi začeli delovati še trije. "Ideja je, da je vsak dan dejaven vsaj en oder," je na tiskovni konferenci pojasnil Milan Gregorn iz zavoda Maribor 2012.

Že od začetka EPK-ja deluje Klub 2012, ki v džezklubu Satchmo in še na nekaterih drugih prizoriščih ponuja bogat glasbeni program. Med dozdajšnjimi vrhunci je bila zasedba 2 Cellos, za 1. junij pa so napovedali kultno ameriško umetnico Laurie Anderson. Koncert DJ Umka s simfoniki, ki so ga napovedovali za začetek poletja, odpade.