Glasba
Saša Lendero in soprog Miha Hercog na enem izmed letošnjih protestov. Foto: Facebook
Pop dance duo Skater je v podporo demonstracijam izdal popevko, naslovljeno preprosto "Gotof je!". Avtorja popevke sta Saša Lendero in Miha Hercog. Foto: Facebook
Ženski pevski zbor Kombinat. Pesmi upora prepevajo že štiri leta, zdaj pa bodo izdale tudi svoj prvi album. Foto: MMC RTV SLO
Robert Waltl
Igralec, režiser in lutkar Robert Waltl je bil eden izmed pobudnikov "Protestivala" na Facebooku. Foto: BoBo
Nina Pušlar in Zlatko
Raper Zlatan Čordić - Zlatko pravi, da na težave, zaradi katerih se dogajajo protesti, opozarja že več let. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Niet
Nieti bi se z veseljem odzvali povabilu za nastop v podporo protestom. Foto: Alan Orlič

Dodaj v

Protestna glasba: od Kombinatk do Wernerja

Glasbena podlaga protivladnih protestov
10. december 2012 ob 07:36,
zadnji poseg: 10. december 2012 ob 12:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

V podporo demonstracijam so slovenski glasbeniki začeli produkcijo raznovrstnih himn. A nekateri so o istih težavah peli, še preden je bilo to priljubljeno.

Nekaj dni pred zadnjim protivladnim protestom, 7. decembra v Ljubljani, se je na Facebooku pojavila skupina, ki je pozivala umetnike in glasbenike, da na protestnem shodu pustijo svoj pečat in postrežejo z glasbenim, gledališkim ali drugačnim umetniškim nastopom. Eden izmed pobudnikov dogodka z imenom "Protestival", igralec, režiser in lutkar Robert Waltl (sicer neuradno znan kot eden najbolj zaželenih Dedkov Mrazov na decembrskih proslavah), nam je pojasnil, da gre pri pobudi med drugim tudi za odgovor na nasilje (tudi sam je bil deležen določenih "opozoril", ki so mejila na grožnje): "Da pokažemo, da je tudi umetnost tista, ki spreminja, da se stvari artikulirajo na pravilen način." Vrsto nastopa so prepustili posamezniku, Waltl pa vseeno priznava, da so imeli večinoma v mislih bolj gledališke nastope, čeprav so bili seveda dobrodošli tudi glasbeni.

Glasba ima na množičnih shodih izmed vseh izraznih umetnosti najbrž vseeno največjo povezovalno moč. Na Kongresnem trgu so tako odzvanjale znane pesmi, ki so se v zgodovino popularne glasbe zapisale kot "revolucionarne", med drugim tudi mirovniška Lennonova "All you need is love" (vse, kar potrebuješ, je ljubezen). Za najbolj odmeven nastop je kljub vsemu poskrbel ženski pevski zbor Kombinat.

Kombinatke: nepogrešljive na protestih
Raznovrstna ženska zasedba, pomenljivo ustanovljena pred štirimi leti na praznik dan boja proti okupatorju 27. aprila, zapriseženo izvaja pesmi upora z vsega sveta. Med najbolj priljubljenimi so prav slovenske partizanske pesmi in njihova avtorska "Pesem upora", ki se začne z verzi: "Med tihim šepetom človeških laži, kot steber svobode, ki v temi žari, sledimo korakom upora duha, kljubujemo času sodobnega sveta." Ob spomeniku Sidro so Kombinatke na petkovih demonstracijah odpele prav to pesem, pred Mestno hišo pa so izvajale vsem dobro poznano "Bandierro rosso" ("Rdeča zastava"), italijansko delavsko komunistično pesem, ki smo jo pri nas najbolj vajeni poslušati v izvedbi Pera Lovšina (oziroma Pankrtov).

Kombinatke, ki s svojim delovanjem že nekaj let, kot je zapisano na njihovi spletni strani, promovirajo vrednote, kot so "solidarnost", "srčnost", "pogum" in "zvestoba ideji", so napovedale, da bodo še v decembru končno izdale tudi svoj prvi album, ki so ga naslovile kar Kombinat.

Lahkotni pop kot uporniški žanr
Uporniški ženski pevski zbor ni edini, ki se je ekspresno odzval na trenutno dogajanje po Sloveniji. Svojo pesem sta na protestni glasbeni repertoar pristavila tudi Saša Lendero in Werner, ki sta se ob priložnosti skupaj s svojima zakoncema združila v skupino S.W.A.M, s katero so posneli popevko z naslovom "Dihamo za Slovenijo" in za njo celo posneli videospot, ki s prizori s studijskega snemanja spominja na klasične dobrodelne popevke tipa "We are the world."

Refren lahkotne popbalade se glasi: "Tu je moj dom! Tu sem doma! In ne dovolim, da mi ga kdo proda! Tu je moj dom in to je čas, da kot eden dvignemo svoj glas." Video je na YouTubu v nekaj dneh dobil skoraj petinštirideset tisoč ogledov. Na redke negativne pripombe, na primer komentar uporabnika, ki je med drugim zapisal "Če je to pesem, ki nas bo rešila ... smo bolj v riti, kot smo si mislili!", se je Saša Lendero odzvala ostro. Del njenega odziva se glasi: "Mene pa taki komentarji razžalostijo ... Zato ker je bila pesem napisana v duhu združevanja, prav zaradi takih, kot si ti, ki iščejo dlako v jajcu in mislijo, da morajo biti proti vsemu, da bodo bolj kul in bolj intelektualni."

"Gotof je!" zasedbe Skater primerljiv z "Na juriš!" ?
Saša Lendero in njen soprog Miha Hercog sta sicer tudi avtorja skladbe štajerske pop dance zasedbe Skater s preprostim naslovom "Gotof je!". Ta temelji na lahko zapomljivem besedilu "Gotof je! Gotof je! Narod se prebudil je…..to je glas Slovenije!", ki bi se utegnil ravno zavoljo ljudske preprostosti izkazati za uporabnega na množičnih protestnih shodih. Nekateri komentatorji na YouTubu ga zaradi tega sicer malce v šali primerjajo celo z legendarnim partizanskim napevom "Na juriš!".

Zlatko o istih težavah govori že nekaj let
Čeprav so se na množično protestno dogajanje na prvi pogled javno najprej odzvali izvajalci netipično uporniškega popa, pa je treba vseeno poudariti, da obstajajo takšni, ki na iste družbenopolitične težave opozarjajo že dlje časa.

Predstavnik klasično uporniškega žanra, raper Zlatan Čordić - Zlatko, nam prizna, da se protestov zasebno redno udeležuje, čeprav tega ne obeša ne velik (medijski) zvon. Pravi, da na težave v državi sam opozarja že dlje časa (med drugim je na splet naložil video, kjer je prikazano, kako je letošnjega 1. novembra pred parlamentom simbolično prižgal svečko našim politikom). Opomni nas, da je o trenutnem dogajanju veliko povedal že v svojem albumu "Zlato ti daje sijaj, ne pa sreče" iz leta 2010. Posebej nas opozori na skladbo "Naše leto, naš glas". Del besedila omenjene pesmi se glasi: "naj enkrat se razjasne, ujame te pijavke, k filajo si žepe, ko mi plačamo jim davke" in " igranja je dovolj, parlament ni oder, čeprov je dost igralcev, k skrivajo se notr".

Igor Dernovšek (Niet): z veseljem bi nastopili v podporo protestom
Do družbenih in političnih razmer naj bi bil v okviru svojega žanra kritičen predvsem "anarhistični" punk. Slovenska punk rock zasedba, ki svoj imidž kljub pogostim izletom v svet romantičnih balad izrazito gradi tudi na družbeno kritičnem momentu, so Niet. Legendarna skupina iz osemdesetih se je v prenovljeni zasedbi na sceno vrnila pred štirimi leti. Kitarist Igor Dernovšek pravi, da bi se pobudi za nastop v podporo protestom z veseljem odzvali in dodaja, da je vesel, da so ljudje končno začeli "migati". Za nas je pokomentiral tudi fenomen protestnih pop popevk – meni, da so se tovrstni izvajalci pač priključili na trenutno dogajanje, ki je zajelo vse, da jih pa kljub vsemu ne gre metati v isti koš z glasbeniki, ki že v osnovi opozarjajo tudi na družbene težave in problematizirajo oblast. Ena izmed skladb na njihovem zadnjem albumu Trinajst, ki govori o "gnilem sistemu" se glasi "Živalska farma", najbolj ostri in anarhistični pa verjetno kljub vsemu ostajajo v svoji slavni pesmi "Ritem človeštva" iz kultnega albuma Srečna mladina (1984), kjer pravijo: "Vsaka oblast pomeni policijo in vsaka policija orožje v svojih rokah in vsako orožje prinaša trpljenje in vsako trpljenje se sprevrže v upor."

Eva Košak
Prijavi napako
Komentarji
jo-jo
# 10.12.2012 ob 08:00
No jaz težave vidim tudi v kontekstu samega nepravičnega vrednotenja dela. Ne morem nikakor razumeti, da je nekdo, ki cel dan dela v tovarni vreden 400€/mesec, en od članov nadzornega sveta pa ta denar zasluži zgolj s sejninami. In na tej točki bi vzporednice potegnil s slovensko "socialno" estrado. Naj žrtvujem Saško Lendero. Prisotnost osebe na protestih, ki za eno urni pevski nastop računa 2.500€ se mi zdi zgolj oportunistična eksplotatorka poteza v posmeh vsem delavcem in cinizem brez primere. Me malce spominja na lanskoletni obisk Kanye Westa na WallStreet protestih- v luksuznih oblačilih in mastno debelo zlato verigo okoli vratu.
eos
# 10.12.2012 ob 09:50
Glede na imena nekaterih avtorjev se sprašujem, če slučajno mislijo s svojimi "pesmimi" demonstrante razgnat...
mihi1
# 10.12.2012 ob 09:51
Uporniški komadi in Wernwr ter Saška pa Skater..... ne me jebat no...tak protest lahko izzveni brez učinka ali pa se sprevrže v krvavo medsebojno obračunavanje med sicer mirnimi protestniki. Kombinatke pa cool.
ZPZ Kombinat
# 10.12.2012 ob 10:00
Lep pozdrav in hvala za omembo. Sta pa nujna dva popravka:

1. kljubujemo času SODOBNEGA in ne svobodnega sveta (le kako bi lahko čemu takšnemu kljubovale, hehe)
2. naš album se bo imenoval preprosto Kombinat - z gornjimi slogani smo zgolj počastile dejstvo, da nam ga je končno uspelo posneti.

K soncu, svobodi!

Kombinatke
Drncl
# 10.12.2012 ob 09:55
LOL, Saška, Skater, ... mislim... Nič drugo, kot izkoriščanje trenutne situacije, v svoje lastne promocijske namene. BRUUUUH...
Celjan27
# 10.12.2012 ob 09:43
good point jo-jo...

...za tele cene od Saške lahko iz prve roke povem, da so realne. Plus, da zahteva večino keša "na roke"...pa ni edina, da ne bo pomote.

Tako, da...če smo še pošteni in stavkamo proti skorumpiranim politikom - bi morali tudi proti glasbenikom:)
nacekpacek
# 10.12.2012 ob 10:10
"Vsaka oblast pomeni policijo in vsaka policija orožje v svojih rokah in vsako orožje prinaša trpljenje in vsako trpljenje se sprevrže v upor."

Naprej gre pa tako:

in vsak upor tiho
preraste v revolucijo
in revolucija prinaša novo
oblast

in vsaka oblast pomeni
policijo...
antipopulist
# 10.12.2012 ob 10:06
90% vseh navedenih v zgornjem prispevku je podpornikov SAZAS-a ali pa so kdaj v preteklosti jasno stopili na stran vladajočih! Ne se hecat, to niso tisti, ki bi jih ob protestih bilo okusno poslušat! Ravno nasprotno - monopolizirani uničevalci slovenske glasbene scene - GOTOVI STE!

Da ne govorim o ogabah tipa Skuter in Lendero, celo življenje se vrtite okrog tangic in rožic, zdaj pa čez noč kao družbena ozaveščenost. Groza...
57X
# 10.12.2012 ob 10:01
@jojo: točno to sem tudi sam razmišljal med prebiranjem članka. s to instant turbopop elito, bo potrebno nekega dne opraviti. tudi to prispeva k poneumljanju družbe, predvsem mladine. takole, ko spremljam hči, kako odrašča in ji nekako na fino skušam razložit, da je treba musko poslušat, ne gledat, me včasih prime, da bi ji kar na grobo prepovedal poslušat debilizme tipa gangnam style, one direction ipd. zdi se mi, da bi jih tega morali učiti tudi v šolah, pri glasbenem pouku recimo!? predvsem bi jim morali razložiti, da je vseskup 90% marketing in 10% glasbe. potem bi tudi mi starši, kateri smo pač osveščeni, imeli malenkost lažje delo. predvsem pa bo potrebno naredit spremembe zakona o medijih in prepovedat rumeni tisk in začet servirat ljudem vsebino. zlatko je sicer kul, a on nima kredibilnosti, da se kurči karkoli - je bil vendarle v big brotherju, sinonimu popdriske.
čak mal noris
# 10.12.2012 ob 09:59
Ljudje, utopili se bomo v lastnih paradoksih! Werner in Lendero "v prvih bojnih vrstah"? Sej to je ja kontradikcija par excellence! Država MORA it v rit, če so to "bandiere rosse" upora! KOMERCIALNI TURBO FOLK UPOR! Pravi revolucionarji ne da se obračajo, rotirajo v grobovih!
Janx
# 10.12.2012 ob 10:38
"90% vseh navedenih v zgornjem prispevku je podpornikov SAZAS-a ali pa so kdaj v preteklosti jasno stopili na stran vladajočih! Ne se hecat, to niso tisti, ki bi jih ob protestih bilo okusno poslušat! Ravno nasprotno - monopolizirani uničevalci slovenske glasbene scene - GOTOVI STE!"

Antipopulist, GOTOVI STE bi lahko rekel za tipe Leo Oblak, Branko Čakarmiš, Goran Fox, Dario Rot in razne glasbeničke tipa Jelen, Nikolovski in Zavod IPF, če že govoriš o uničevalcih slovenskega glasbenega prostora.

Drži se svojega nicka.
violencia
# 10.12.2012 ob 10:13
Nieti so bili kul včasih, čeprav je bilo v njihovih pesmih vseeno preveč negativizma (po mojem okusu). Danes so pa kr neki.
antipopulist
# 10.12.2012 ob 10:07
Pa da sploh ne omenim tistega NIET radijskega hita... mislim, kdo lahko nasede na tako prozorno "uporništvo" ? Ubij bože...
miroslav
# 10.12.2012 ob 10:05
spet smo tam kjer so bli naši dedki 80 let nazaj...kolkokrat bo treba še ponovit napake da se bomo kaj naučili kot družba?
miroslav
# 10.12.2012 ob 10:07
@zpskombinat
Lep pozdrav in hvala za omembo. Sta pa nujna dva popravka:

1. kljubujemo času SODOBNEGA in ne svobodnega sveta (le kako bi lahko čemu takšnemu kljubovale, hehe)
2. naš album se bo imenoval preprosto Kombinat - z gornjimi slogani smo zgolj počastile dejstvo, da nam ga je končno uspelo posneti.

K soncu, svobodi!

Kombinatke


pozdravljene in veliko sreče.
vivastar
# 10.12.2012 ob 09:32
@Luka Novak

Krasna skladba, se strinjam...sam zgrešil si bistvo članka :-)
pobic_17
# 10.12.2012 ob 11:22
Tudi jaz podpiram dejanje Saše Lendero in Wernerja, čeprav mi njuna glasba ni všeč. Saša je res ženska na mestu, vem iz osebnih izkušenj. Poleg tega tega ne bi rabila narediti, ker tvega marsikateri nastop in bojkot določenih organizatorjev podkupljenih od politike. Vsa čast takim znanim osebam, ki si ne glede na posledice upajo na glas povedati svoje mnenje
Binder Dandet
# 10.12.2012 ob 10:46
"Prisotnost osebe na protestih, ki za eno urni pevski nastop računa 2.500€ se mi zdi zgolj oportunistična eksplotatorka poteza v posmeh vsem delavcem in cinizem brez primere."

Se absolutno ne strinjam. Saj ne protestirajo delavci proti lastnikom kapitala. Protestirajo državljani proti umazani politiki, sodstvu itd.. Saška, četudi morda računa 2500€ za 1 urni nastop (to seveda ni njen neto zaslužek kot si na hitro kdo predstavlja), je menda to legalno in pošteno zaslužila. Zakaj potem ne bi smela protestirati proti umazani politiki?
Matjaz82
# 10.12.2012 ob 10:44
Janx PODPIŠEM, založbe in plačani glasbeniki jebejo sazas in počasi se bo slika skristalizirala ,samo, če ne bo folk nasedal zgodbicam o "ubogih organizatorjih, ki morajo sazasu plačevati prispevke" in dojel, da se avtorsko delo pač PLAČA.
Jaz bi tvojemu seznamu dodal še založbo Universal, POP tv (aja Čakarmiš) in "glasbenike" Dermol in Trkaj pa podobne prisklednike IPFa in založb.
kafkaf
# 10.12.2012 ob 10:02
za kozlat...
Luka Novak
# 10.12.2012 ob 08:33
Sašo Avsenik in Slovenski oktet - Zvezde na nebu žare

Da si oči in ušesa odpočijejo od podna. Tako nizko pa vendarle nismo padli.
skunexl
# 10.12.2012 ob 15:39
"Gotof je!" zasedbe Skater primerljiv z "Na juriš!" ?

Haha, ne se zajebavat. Komad je poden od podna.

Je pa npr. fajn tale komad, pa še prava glasbena zvrst je:

barbika1234
# 10.12.2012 ob 10:54
Binder Dandet. Prav imaš! Sašo poznam več let in dobro vem, kako jo prizadenejo stiske in bolečine okoli nje. Že več let rešuje zavržene živali, ogromno humanitarno nastopa in pošilja oblejke in hrano ljudem ki so že veliki reveži. TO JE ISKRENA PODPORA, ko nisi na tleh, a veš, da je narobe, kar tisti na vrhu počnejo z malimi ljudmi. Verjetno ji ni vseeno da izpostavlja svoje ime, pa to vseeno naraedi, čeprav jo je verjetno malo strah.
Da ne bo pomote: KAPO DOL čisto vsem, ki so se aktivirali in izpostavili svoje ime, ko jih njihovi poslušalci in ostali potrebujejo.
barbika1234
# 10.12.2012 ob 10:46
Janx in Matjaž82, se podpišem tudi pod vaju!
barbika1234
# 10.12.2012 ob 10:37
Naj rečem samo eno: Vsaka čast znanim osebam, ki se izpostavljajo za ovce, ki potem pljujejo po njih. Še kar ne razumem teh utopičnih človekoljubov, ki mislijo, da bo raja razumela, da se za njih izpostavljajo in tvegajo vse svoje nastope, čeprav jim tega absolutno ni treba. Kaj pa raja? namesto, da bi prepoznala pogum v njih, se raje sprašuje, zakaj oni protestirajo, čeprav zaslužijo dovolj za spodobno preživetje. Ta naša raja res zasluži, da jo skubejo in goljufajo. Vsem estradnikom (ZELO REDKI SO, DRUGI SE NAMREČ UKVARJAJO Z IZBIRO OBLEK, SAMOPROMOCIJO IN FOTOGRAFIRANJI) , ki so posneli pesmi in se udeležujejo protestov pa sporočam : NI vredno, da vse tvegate, ker v Sloveniji tega ne bo cenil noben!
AndrejP
# 10.12.2012 ob 10:22
LINK do komada
AndrejP
# 10.12.2012 ob 10:14
jo-jo, delno se strinjam s tabo, saj glede na efekt NS po naših podjetjih res sejnine niso zaslužene. Ni pa to problem vrednotenja dela kot takega, saj me nadzorni svetovi in pa predvsem uprave podjetij s takimi dohodki niti malo ne bi motili v primeru jasne lastniške strukture. Če imaš ti trgovino in si trgovcu pripravljen plačati 5K EUR na mesec to ni moja stvar. Če je on pripravljen zate delati za minimalca to tudi ni moja stvar. Je pa problem, če podjetje v državni lasti plačuje management po nerealno visokih cenah, kar potem posledično tudi podraži profil managerja za vsa gospodarno zasnovana in ekonomsko vzdržna podjetja. Enako kot če bi v tvoji hipotetični trgovini trgovec prejel 1K EUR bruto, potem bi pa država npr. preko NLB prevzela verigo trgovinic in v svoji neskončni modrosti plačevala tam trgovce 8K EUR bi tudi tvoj zaposleni verjetno hotel kaj več od tistega ubogega 'jurčka'.

Kar se tiče Saške Lendero, cena za njen nastop je med njo in organizatorjem prireditve. Če drži tista o denarju na roko je to pač kršitev davčne zakonodaje. Če imaš kake dejanske informacije jo lahko prijaviš.
AntiFA
# 10.12.2012 ob 10:03
Vsaka r/evolucija potrebuje glasbeno podlago...vsekakor ne Wernerja in Lendero :/

Click clack wake up,
21. century finally arrived.

DREADLORD
# 12.12.2012 ob 00:07
Tega pa skoraj ne bi smel pozabiti
DREADLORD
# 12.12.2012 ob 00:02
prvi
drugi

nekako v tem stilu bo potrebno.
trewq
# 10.12.2012 ob 14:54
Se bom vrnil nazaj k članku: meni manjkajo vsaj še Buldogi, ki imajo po mojem vedenju edini res družbeno angažirane tekste. Za primer:

Svetilnik stoletja:
https://www.youtube.com/watch?v=GkXe6Roe
NW4

Dvign glavo:
https://www.youtube.com/watch?v=Lx404Y8g
_2o

(Moja mala) globalna štala:
https://www.youtube.com/watch?v=-mFFnN1ecOM
mihi1
# 10.12.2012 ob 14:33
@AndrejP
Če drži tista o denarju na roko je to pač kršitev davčne zakonodaje.

Ni kršitve, če od prejetega denarja "na roko" odvedeš DDV. Nikjer ni namreč napisano, da moraš za plačilo imeti račun na banki.
sharkyslo
# 10.12.2012 ob 14:05
POFL.
Janx
# 10.12.2012 ob 13:26
Jst nisem del nobene ekipe, poznam pa radijski monopol in predloge zakonov, ki uničujejo avtorje in potem ti isti tipi, ki predlagajo te zakone, spuščajo ven zgodbe o grdih ljudeh iz sazasa in potem še o glasbenikih (nekaj pa jih poznam), ki so kao del monopola, dej ne mi srat...
Če daješ lasten denar za organizacijo in potem spušiš ni kriv Sazas, če te ne vrtijo po radijih (ne mislim tvoj primer, ker ne vem kdo si) in ne zaslužiš 10.000 € na leto ni kriv Sazas. Radio 1 in Dallas in podobna sranja jemljejo avtorjem delež pravic, da sploh pridejo na sceno!!! Ti o katerih ti govoriš pa se na teh radijih sploh ne vrtijo, ker niso del njihovega "sistema".

To, da morajo glasbeniki vedno igrati zastonj, ker je zdej vse dobrodelno in da nekdo vendo pri tem nekaj zasluži, v glavnem organizatorji, snežilke, redarji... je pa druga zgodba.
antipopulist
# 10.12.2012 ob 12:59
barbika1234: Kot glasbenik ne le,da ogromno nastopam zastonj, velikokrat celo dajem lasten denar za organizacijo glasbenih prireditev. Zato verjemi, da zelo dobro vem, kolikokrat zgoraj omenjeni nastopajo "zastonj" :-) In vedno, ko prispevam kak denar v dobrodelne namene, je prvi pogoj ta, da o tem nihče ne piše in da se mi za to nihče ne zahvaljuje! PR na ta račun je čista perverzija, ne pa dobrodelnost!
barbika1234
# 10.12.2012 ob 12:24
Tistim, ki rabijo pomoč je prav malo mar, če si je kdo naredil promocijo. Daj, daj, koliko se pa piše o humanitarnih nastopih. Ali ti sploh veš, koliko glasbeniki zastonj nastopajo? Seveda ne, ker to za medije tako in tako ni zanimivo. Kje je potem samopromocija?
barbika1234
# 10.12.2012 ob 10:45
Ko berem komentarje me zgrozijo. Pa kaj se tu sploh komentira. Vsi, glabeniki, ki so nekaj naredili so naredili s svojim denarjem in svojim časom. NEKAJ SO NAREDILI za razliko od večine. Werner in Saša sta zastonj nastopala tudi za poplave, verjetno je tudi tukaj v ozadju kakšna njuna manipulacija?
Tisti, zaradi katerih otroci lačni v šolo hodijo starši pa samomore delajo, so pa super, kajne? Važno, da po lastnih, neškodljivih ljudeh svinjamo, pa se Slovenci takoj malo bolje počutimo. Ko berem večino komentarjev, me je sram. Resnično!
Elleganja
# 10.12.2012 ob 10:05
http://kombinatke.si/?p=4209
Ribiič
# 10.12.2012 ob 08:21
Nivo komadov odraža nivo protestov.
Medo
# 10.12.2012 ob 16:03
Ewo par komadovantipopulist
# 10.12.2012 ob 11:50
Janx: v čem se tvoje stališče razlikuje od mojega? Mogoče edino v tem, da si verjetno del Niet, Lovšinove ekipe ali pa Skaterja, in da se zaradi tega nimaš za sestavni del problema. Verjemi, da si, pa kaj ti čem razlagat, ko si že tako prepričan.

Pa mimogrede, dol mi visi za dobrodelnost, katere glavni namen je v primeru naših zvezdic PR kampanja. Komur je res za dobro delo, bo to naredil brez protiusluge in ostal anonimen. V nasprotnem gre samo za najcenejšo obliko oglaševanja, žal.
AndrejP
# 10.12.2012 ob 10:21
Glede na bebavo sporočilo protestov, lažno nakladanje o dostojanstvenih demonstracijah brez nasilja (ob enem vodu policistov na bolniški zaradi poškodb je to vsaj vprašljivo), kjer gre pretežno za izživljanje nekih napačno usmerjenih in medijsko sproduciranih frustracij bi rekel, da bi bil pravi komad za te demonstracije tale:

psenek
# 10.12.2012 ob 10:34
Sicer me Saškina muzika in pojava na sploh ne ganeta. Ampak dajte no: a punca ne sme popolnoma nič narest, ne da bi začeli pljuvat po njej? Isto velja za Wernerja... Škoda, da Nietov ni bilo. A če bi nastopili, bi jih verjetno takoj par ljudi ozmerjalo s prodanimi dušami, ki nimajo kaj počet na protestih.

Čestitke vsem, ki so nastopili in vsem, ki so zadevo organizirali. Žal bo verjetno še kar nekaj priložnosti tudi za tiste, ki zdajle niso prišli na vrsto.
frgo
# 10.12.2012 ob 09:09
Ne morem nikakor razumeti, da je nekdo, ki cel dan dela v tovarni vreden 400€/mesec

Zakon ponudbe in povpraševanja. Tega, ki dela za 400€, lahko kadarkoli zamenja drugi, ki bo znal podobno malo in bo pripravljen delat še za manj. Vrste takšnih so baje dolge, roboti pa tudi niso več tako dragi.
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
19
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo