Rus izgublja status potencialnega zmagovalca letošnje Evrovizije. Foto: EPA
Rus izgublja status potencialnega zmagovalca letošnje Evrovizije. Foto: EPA

Rus je med izvajanjem svoje koreografije med eno izmed vaj namreč padel, toda evrovizijske oboževalce je bolj zmotilo to, da vizualizacija njegovega nastopa temelji na zmagovalnem nastopu, ki ga je lani uprizoril Måns Zelmerlöw.

Priprave na izbor za Pesem Evrovizije 2016 je mogoče spremljati na MMC-jevem portalu Ema 2016, na Facebooku, Twitterju, Instagramu in Youtubovem kanalu ter na Snapchatu (EmaEvrovizija).

Največji napredek po prvi vaji je na stavnicah doživela predstavnica Armenije po zaslugi suverenega vokalnega nastopa, največji vtis pa je s svojo pojavo in obleko (ki jo tradicionalno za naše sosede raztrga sredi skladbe) naredila Nina Kraljić.

Spodaj vam predstavljamo prvo polovico prvega predizbora na letošnji Evroviziji.


FINSKA - Sandhja
Sandjha Kuivalainen ali preprosto Sandjha je 25-letna finsko-indijsko-gvajanska pevka, ki je leta 2014 vzniknila na površje z debitantskim albumom Gold. Finci se s pesmijo Sing It Away pomikajo stran od lanskega pankovskega vzdušja na odru Evrovizije. Sandhaja predstavlja hitro plesno pesem, kjer pa vseeno primanjkuje kakšen element, zaradi katerega bi pevka izstopala. Že zdaj lahko rečemo, da Finci ne bodo ponovili uspeha iz leta 2006, ko so zmagali Lordi. Toda po takratni zmagi se njihovim predstavnikom ni več uspelo uvrstiti med prvo deseterico (Softengine so bili leta 2014 enajsti).


GRČIJA - Argo
Ime skupine nima nobene povezave s filmom Bena Afflecka. Pred preimenovanjem so se imenovali Europond, toda za potrebe Evrovizije so ime spremenili. Skupino tvorijo Christina Lachana, Maria Venetikidu, Vladimiros Sofianidis, Kostas Topozis, Ilias Kesidis in Alekos Papadopolos. Za Grke velja, da evrovizijski navdušenci vsako leto z zanimanjem čakajo na njihov izbor, toda letos so do pesmi precej ravnodušni. Utopian Land je nekakšna zmes etnozvokov v kombinaciji z rapom. Besedilo ima močno sporočilo, saj se dotakne grških finančnih težav in prebežniške krize, toda vprašanje je, ali bo to prepričalo evrovizijske oboževalce. Ti so Grke med letoma 2004 in 2011 vsako leto postavili med prvo deseterico (leta 2005 so jim celo naklonili zmago). Prav tako pa imajo dolgo tradicijo uvrščanja v finale.



MOLDAVIJA - Lidia Isac
O moldavski predstavnici Lidii Isac je znanega malo. 23-letnica, ki se je rodila v Rusiji, je stara znanka nacionalnih izborov za Evrovizijo - nanjo se je poskušala uvrstiti že v letih 2013, 2014 in 2015. Četrtič ji je uspelo s pesmijo Falling Stars. Čeprav je letos precejšnje pomanjkanje evropopa na izboru, je Isacova ena izmed tistih, ki zapolnjujejo te kvote. Toda razen diskopridiha pesem nima kakšnih posebnih elementov, s katerimi bi Moldavija ponovila uspeh ob debiju na Evroviziji, kjer so Zdob si Zdub osvojili izjemno šesto mesto.



MADŽARSKA - Freddie

Freddijevo pravo ime je Gábor Alfréd Fehérvári. 25-letnik je podobno kot številni drugi letošnji tekmovalci postal prepoznaven v domovini zaradi nastopov v resničnostnih šovih. A vseeno ni še nikoli zmagal na katerem izmed njih. Lani je bil četrti na šovu Rising Star. S pesmijo Pioneer so se Madžari držali vseh okvirov evrovizijskih pesmi - močen refren, raskajoči vokal in seveda bobnarski vložki na odru. Madžarska še nikoli ni slavila na izboru, a imajo pestro zgodovino odpovedi. Debitirali so leta 1994, med letoma 1999 in 2004 so se umaknili in nato še v letih 2006 in 2010. Njihov najboljši dosežek je četrto mesto leta 1994.



HRVAŠKA - Nina Kraljić
23-letna Nina Kraljić je zmagovalka lanske hrvaške različice šova The Voice. Po zmagi je izdala zgolj en singel, tako da je njen drugi prav evrovizijski - Lighthouse. Gre za pesem, ki bi jo pričakovali od kakšnega irskega predstavnika, toda etnopridih je prepričal evrovizijske oboževalce, da so jo vzeli za svojo že pred odhodom v Stockholm. Lighthouse je še ena v vrsti pesmi, ki se začnejo umirjeno, toda s pomočjo stopnjevanja bobnov se balada razživi - tudi na račun Nininega izrazitega glasu. Hrvati imajo ob vrnitvi na Evrovizijo lepo priložnost, da posežejo visoko v finalu (uvrstitev vanj skoraj ni dvomljiva). Njihova najvišja uvrstitev sega v čas Jugoslavije, ko je skupina Riva slavila na izboru in ga leta 1990 pripeljala v Zagreb. Kot samostojna država pa Hrvaška še ni zmagala - tako je še vedno najvišja uvrstitev četrto mesto (ki so ga osvojili v letih 1994 in 1999).



NIZOZEMSKA - Douwe Bob

Douwe Bob je dosegel prepoznavnost po nastopanju na glasbenem resničnostnem šovu De Deste Singer-Songwriter Van Nederland. Na njem je slavil leta 2012 in štiri leta zatem je na Evroviziji z retrokantri/folk/pop pesmijo Slow Down, ki bi znala prodreti v finale. Nizozemci so sicer eden izmed najuspešnejših evrovizijskih narodov vseh časov - s štirimi zmagami. A zadnja leta jim niso bila naklonjena, saj jim med letoma 2005 in 2012 ni uspelo prodreti v finale. Sloves jim je ubranila Anouk leta s pesmijo 2013, ki je končala na koncu na devetem mestu, nato pa sta The Common Linnets leta 2014 končala tik pod vrhom.



ARMENIJA - Iveta Mukuchyan
Iveta Mukuchyan je pevka, manekenka in igralka, ki se je rodila v prestolnici Armenije, odraščala v Hamburgu in postala prepoznavna, ko je nastopila v nemški različici šova The Voice. Je skrita favoritka letošnjega izbora - predvsem zaradi njenega preteklega ugleda, ki ga je pridobila z nastopi v živo. Pesem LoveWave ima vse zametke velikih evrovizijskih balad - z bombastičnimi bobni, ritmičnim refrenom in nekaj etnopridiha. Vse skupaj nadgradi dramatični glas Mukuchyanove. Armenija sicer še čaka na svojo zmago. Najbližje ji je bila Sirusho, ki je leta 2008 osvojila tretje mesto.



RUSIJA - Sergej Lazarev
Sergey Lazarev je velik zvezdnik v Rusiji. Prepoznavnost je začel graditi v fantovski skupini Smash!, nato pa se je odločil za samostojno kariero. Kot zanimivost lahko omenimo, da se je kalil v otroški skupini Neposedi, skupaj z Leno Katino in Julio Volkovo (pozneje znani kot t.A.T.u.). S pesmijo You Are The Only One, ki je nalezljiva poppesem, si Rusi tudi letos prizadevajo, da Evrovizijo pripeljejo nazaj v Moskvo, toda kljub začetnemu favoriziranju na stavnicah Lazarev zgublja svojo začetno prednost - predvsem na račun malce nadgrajene predstave lanskega zmagovalca, ki jo je pripravil za evrovizijski oder. Rusi so sicer člani evrovizijske družine od leta 1994. Leta 2008 pa so tudi zmagali po zaslugi Dime Bilana. Lani je bila blizu ponovitve tega uspeha Polina Gagarina.