Glasba
(2)
reggae
Reggae ponuja katarzično izkušnjo in je med Jamajčani velikokrat uporabljen tudi kot način za čaščenje Boga. Foto: EPA

Dodaj v

Reggae zaradi svojega družbenega prispevka uvrščen na seznam nesnovne kulturne dediščine

Ritmi ljubezni, upora in pravičnosti
2. december 2018 ob 07:56
Pariz - MMC RTV SLO

Prepoznavne jamajške reggaejevske ritme je Unesco uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine, saj je glasbena zvrst odločilno prispevala k odpiranju vprašanj pravičnosti, upora in ljubezni.

Unesco je reggae, jamajško glasbeno zvrst s pozivi k pravičnejši družbi, miru in ljubezni, razglasil za del svetovne dediščine, ki mora biti skrbno varovana. Pri Unescu so ob tem zapisali, da ta glasbena zvrst predstavlja "sredstvo socialne kritike" in da "še naprej daje glas vsem družbenim skupinam".

Reggae, ki se je rodil v revnejših predelih jamajške prestolnice Kingston, so namreč v šestdesetih letih razvile marginalizirane skupine ljudi, ki so bile odrinjene na rob družbe. Glasba je tako odražala težke čase in napore ljudstva, hkrati pa je bila ta velikokrat tudi radostna in pozitivna. Zvrst, ki združuje karibske, latinske in severnoameriške vplive, Jamajčanom, pa tudi drugim ljubiteljem reggaeja, ponuja katarzično izkušnjo in je velikokrat uporabljena tudi kot sredstvo za čaščenje Boga.

Najbolj znan reggaejevski glasbenik Bob Marley je to glasbeno zvrst ponesel v svet in z uspešnicami, kot so No Woman, No Cry, Get Up, Stand Up in One Love, dosegel svetovno slavo. Reggae je s prebojem na svetovno glasbeno sceno vplival tudi na druge zvrsti in glasbene ustvarjalce, ki so se primarno držali drugih zvrsti.

"Prispevek reggaeja k mednarodnemu diskurzu o vprašanjih pravičnosti, upora, ljubezni in človeštva poudarja dinamika elementov, ki so hkrati intelektualni, socialnopolitični, čutni in duhovni," so zapisali pri Unescu.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
Prebujanje
# 03.12.2018 ob 08:31
Žal pa pravih rastafarijancev z redkimi izjemami že dolgo ni več. Tudi reggae glasba je sedaj povsem nekaj novega in z vsiljivim dancehallom bolj sledi kakemu ameriškemu rnb ju.
Kar drži to sceno gor je trava, ki pa je sedaj že tako močna, da so že vsi skupaj malo pobebljeni.
klenfish
# 02.12.2018 ob 09:35
pozen je unesco
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
19
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo