Tako kot se je nekoč brezplačno kampiralo ob sotočju Soče in Tolminke v Tolminu, se bo poleti kampiralo v Vrtojbi pri Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO
Tako kot se je nekoč brezplačno kampiralo ob sotočju Soče in Tolminke v Tolminu, se bo poleti kampiralo v Vrtojbi pri Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO

Ta bo potekal v Vrtojbi pri Novi Gorici od 26. do 28. julija, v treh dneh pa se bodo na glavnem odru zvrstila naslednja glasbena imena: Sizzla Kalonji & Firehouse Vrew (Jamajka), Jah Mason (Jamajka), Train to Roots (Italija), Zion Train (Velika Britanija), The Authentics (Italija), Makkao Jump (Italija), Zaa (Srbija), Siti Hlapci (Slovenija), Resistence in Dub (Italija). Na stranskih odrih Over Stage, Dancehall Area in Dub Area pa se bo zvrstilo še veliko število drugih skupin in didžejev.

Slovenske barve bo na glavnem odru zastopala vodilna mariborska reagge zasedba Siti Hlapci, ki je nastopila na evropskih glasbenih festivalih, kot so Rototom Sunsplash, Soča Riversplash, Lent in Sziget. Skupina trenutno snema nove pesmi za svoj prvi mednarodni album, za katerega so že posneli videospot za prvi singel Plamen, leta 2003 so izdali svoj prvi album z naslovom Tukaj Zdaj, dve leti pozneje pa je izšel album Si Ti Hlapec?.

Rdeča nit festivala
Izhajajoč iz dveh večjih sorodnih pobud, ki sta zaznamovali čezmejno območje v bližnji preteklosti in imeli nezanemarljivo udeležbo obiskovalcev ter dosežke - italijanski Rototom Sunsplash in tolminski Soča Riversplash -, nameravajo organizatorji obuditi tovrstno prireditev, posvečeno zavedni glasbi in kulturi. Poleg glasbe organizatorji mednarodnega festivala Overjam nameravajo prirediti vrsto pobud za informiranje in ozaveščanje obiskovalcev o določenih aktualnih vprašanjih, rdeča nit celotne prireditve pa naj bi zajemala triado mir-pravice-svetovljanstvo.